Beklim Mount Kinabalu in Maleisisch Borneo

Dit artikel is geschreven door Angelique Happel en is onderdeel van de Reisjunk Bucket List. Een bucket list gecreëerd door onze volgers.
 

Over het beklimmen van Mount Kinabalu bestaan veel verschillende verhalen. De een vond het een verschrikkelijke tocht, de ander vond het helemaal niet zo heel zwaar. Wij vonden het ontzettend spannend om zelf aan deze tocht te beginnen, vooral omdat we geen enkel idee hadden wat we konden verwachten. Voor €300 per persoon, mag je de berg op gewapend met een gids en krijg je overnachting in een resthouse. Tevens zit er een lunch, avondeten en een ontbijt bij inbegrepen. Zorg er wel voor dat je extreem goede wandelschoenen aan hebt.

Vals spelen op de Mount Kinabalu

De top van de Mount Kinabalu heeft een hoogte van 4095,2 meter. Een behoorlijke klim, maar gelukkig mag je in het begin een klein beetje vals spelen. Nadat je je hebt gemeld bij de balie en het hele papierwerk achter de rug hebt, word je met een busje afgezet op het beginpunt, op een hoogte van 1866,4. Je zou denken dat het best wel meevalt, maar vergeet niet dat je te maken hebt met een behoorlijke stijging waardoor het erg pittig wordt. Het totale parcours heeft een lengte van 8,72 kilometer.
Mount Kinabalu

De eerste dag

Vroeg in de ochtend begin je aan de beklimming van de Mount Kinabalu. Op de eerste dag maak je een wandeling van 6 kilometer. Het begint met een recht pad en wat trappen, maar langzamerhand veranderd het parcours in rotsblokken en hele steile paden. Rond een uur of 12 zal je waarschijnlijk tegenliggers tegenkomen. Het zal wat angst inboezemen want de een loopt nog erger mank dan de ander.

Naar de top en terug

Tijdens het verblijf in het resthouse kun je even uitrusten. Omdat je midden in de nacht gewekt zult worden is het verstandig om op tijd naar bed te gaan. Mocht je erover nadenken om te gaan douchen, doe dat vooral niet want het is ijskoud bergwater. Vergeet geen oordoppen mee te nemen voor het slapen.
Vanaf half 3 gaan er groepen vertrekken naar de top. De bedoeling is dat je voor zonsopgang op de top staat. Omdat het op de top vrij koud kan zijn, is iedereen gewapend met handschoenen en dikke vesten. De handschoenen heb je absoluut nodig want na een behoorlijk aantal traptreden verschijnt er een touw waar je je aan op zal moeten trekken. Je moet een goed staaltje doorzettingsvermogen hebben en vooral niet te veel nadenken over de extreem steile stukken. Eenmaal boven ontstaat er een magisch moment, waar je een enorm mooie zonsopgang zal zien en een bijzonder uitzicht over de stad Kota Kinabalu. Dat moment is van korte duur zodra je beseft dat je ook weer naar beneden zal moeten.

beklimmen

Mentale strijd

In plaats van je omhoog trekken, is het nu tijd om stukjes te abseilen. Gelukkig kan de gids je precies vertellen waar je je voeten neer kan zetten. Terug in het resthouse krijg je een lekker ontbijt en daarna ga je in een ruk door naar beneden. Bij de laatste 2 kilometer zal je merken dat je benen niet meer willen bewegen. Vanaf dat moment wordt het een mentale strijd met jezelf. Bereid je er op voor dat je de dagen erna, behoorlijke spierpijn zult hebben. De eerste twee dagen kan je loopje eruit zien als dat van een pinguïn en mensen zullen je daarom belachelijk maken, maar hé, dan heb jij wel een ontzettende mooie berg beklommen!

Reis info

Beste reistijd: Juni t/m augustus
Visum:
 Krijg je bij aankomst
Goedkoopste vliegticket aanbieders: Cheaptickets.nl
Beste hotel en hostel deals: 
Booking.com