BUCKETLIST: Geheime glijbaan in de jungle van Hawaii

Verstopt in de jungle van Hawaii vind je de meest toffe waterglijbaan die je ooit hebt gezien. Om hier te komen moet je eerst de White Road Hike afleggen die je meeneemt door de ruige jungle van de Waipio Valley. Een zware maar bizar mooie tocht vol avontuur, bloed, zweet en tranen.

Dit is een van de meest unieke wandelingen ter wereld. De White Road Hike op de ‘Big Island’ van Hawaï laat een andere kant zien dan de zandstranden en vulkanische kust van het grootste Hawaiiaanse eiland. In de buurt van de noordoostelijke kust, net buiten de stad van Waimea, start de White Road Hike. Een trekking waarbij je het irrigatiesysteem volgt dat je uiteindelijk zal leiden naar het best bewaarde geheim van Hawaii; de meest gave waterglijbaan ter wereld!

glijbaan hawaiiIMG_1309IMG_1533

Hoe kom je bij de White Road Hike?

Vanuit Hilo vertrek je in noordelijke richting over de Hamakua Coast highway richting Waimea. Nog voor je Waimea bereikt sla je linksaf op White Road waar deze hike zijn naam aan te danken heeft. Aan het einde van de straat kan je parkeren om vervolgens over het hek te springen en te beginnen aan de hike. De eerste 500 meter loop je door het gras, over privé terrein en zigzag je tussen de koeien.

IMG_9570

De ruige trekking naar de glijbaan

Wanneer je aan de rand van het bos komt, moet je nogmaals over een hek klimmen. Je bent nu weer van het privé terrein af en in het bosreservaat van Hawaiii. De komende 1,5 kilometer volg je een pad naast een grote zwarte buis waar water doorheen stroomt. Volg het pad over de brug en door de poortjes.

IMG_0870

Vervolg je weg over het modderige pad totdat je uiteindelijk uitkomt bij het uitzichtpunt over de Waipio Vallei. Neem een heerlijke en welverdiende break om wat te eten en te drinken om daarna het pad weer te volgen. Het komende stuk loop je langs een diepe afgrond dus let goed op waar je loopt want het is een heel stuk naar beneden.

IMG_1329 IMG_1434IMG_1325IMG_1306

Blijf het pad volgen langs de rand van de vallei tot je de zwarte buis weer tegenkomt. Hier moet je overheen klimmen. Zodra je eroverheen bent vervolg je je weg door in de donkere tunnel te kruipen.

IMG_1457

Deze tunnel zal je dwars door de berg leiden. Je kan hier gewoon doorheen lopen al zal je af en toe wel even moeten bukken. Er stroom ook water door de tunnel en afhankelijk van hoeveel regen er is gevallen stroomt dit tot je voeten of tot je middel.

Processed with VSCO with 5 preset

In totaal kruip door 3 van deze tunnels. De laatste tunnel is meteen ook het einde van de White Road Hike want je bent nu bij de geheime waterglijbaan, midden in de mistige jungle. Blaas je zwemband op en glij naar beneden!

IMG_0747

Wat mee te nemen?

  • Zwembroek
  • Handdoek
  • Zaklamp
  • Poncho 
  • Goede wandelschoenen
  • Drinkwater en snacks
  • Zwemband of bodyboard
  • Droge kleren voor na de hike

IMG_1313 white road hike

Tekst en beeld door Gabe Mcasian