Het verzekeren van een lang verblijf in het buitenland of een wereldreis, gaat net even anders dan het bij een ‘gewone’ reis of vakantie. Een reguliere reis- of zorgverzekering geeft vaak helemaal geen dekking meer bij een reis van een aantal maanden en je onderneemt een ander soort activiteiten dan tijdens gewone vakanties. Daarbij heb je het liefst backup van een gespecialiseerde tussenpersoon of verzekeraar als er écht wat aan de hand is. Wij zetten, samen met specialist JoHo, 10 aandachtspunten op een rij.
#1 Waarom zou je een speciale reisverzekering afsluiten?
Tijdens een lange reis of wereldreis loop je meer risico. De kans dat je onderweg betrokken raakt bij een ongeval of diefstal, of dat je bagage beschadigd raakt, is simpelweg groter. Ook kan je te maken krijgen met een noodsituatie: niet alleen bij jezelf, maar ook aan het thuisfront.
Veel reizigers ondernemen tijdens een lange reis of wereldreis bijzondere activiteiten; denk aan raften, abseilen, duiken, canyoning maar ook aan vrijwilligerswerk of het maken van een trekking. Super om mee te maken, maar het zijn ook activiteiten met nét wat meer risico op ongelukken.
Reguliere reisverzekeringen bieden binnen hun rubriek medische kosten vaak een dekking tot 100% van het Nederlandse tarief. Als bijvoorbeeld de ziekenhuiskosten in jouw reisregio hoger uitvallen dan het Nederlands tarief (en dat geldt voor een aantal populaire reisbestemmingen!) dan betaal je het verschil uit eigen zak.
In al deze gevallen biedt een passende verzekering uitkomst.
#2 Is je reisduur van invloed op je verzekering?
Speciale reisverzekeringen voor uitgebreide backpackreizen en wereldreizen bieden uiteraard dekking voor een langere reisperiode. Normaal biedt een reisverzekering je dekking voor maximaal 60 of 90 dagen. In een enkel geval 180 dagen. De meer gespecialiseerde verzekeringen bieden dekking tot één, twee of zelfs vier jaar aaneengesloten reizen.
Heb je eenmaal de reiskoorts goed te pakken, dan kan je bij sommige verzekeringen eenvoudig (digitaal) tijdens je reis verlengen. Kies liever niet voor een verzekering die bij verlenging een volledig nieuwe polis afsluit, want dan worden bestaande (medische) “schades” en nabehandelingen vaak uitgesloten.
#3 Hoe zit het met dekking voor medische kosten tijdens je reis?
De rubriek Medische kosten is een belangrijk onderdeel van je reisverzekering, met het risico op hoge kosten voor bijvoorbeeld ziekenhuisopname, operaties of reddingsoperaties. Zorg in ieder geval dat je dekking hebt tot kostprijs (dus niet alleen tot het Nederlandse tarief) en let ook op dekking bij bijzondere activiteiten en avontuurlijke sporten.
Meer gespecialiseerde verzekeraars en alarmcentrales zijn erop ingesteld te zoeken naar de betere ziekenhuizen in je reisregio en hebben speciale contracten afgesloten. Afhankelijk van wat er met je aan de hand is, wordt er overlegd waar je behandeld wordt: in de lokale of regionale kliniek, in het meer gespecialiseerde ziekenhuis in de hoofdstad of soms zelfs door je terug naar Nederland te halen.
Tot slot is het belangrijk dat je een polis kiest die de optie heeft om te verzekeren mét en zónder behoud van je Nederlandse zorgverzekering, zodat je flexibel blijft. Verderop meer daarover.
#4 Is diefstal of verlies van je bagage gedekt?
Binnen je (wereld)reisverzekering is voldoende dekking bij verlies, diefstal, beschadiging of vermissing van je bagage erg handig. Als backpacker neem je immers heel wat mee, zoals je reisuitrusting zelf, een telefoon, laptop of tablet, een goede camera of speciale sportgear. Het is handig je vooraf in te lezen hoe je moet handelen bij schades, zodat je op het moment zelf snel en goed kunt handelen. Er gelden vaak aanvullende voorwaarden rondom waardevolle spullen, bijvoorbeeld hoe je deze moet beschermen of opbergen tijdens je reis.
#5 Wanneer is een verzekering voor particuliere aansprakelijkheid nodig, als je gaat reizen?
Het kan gebeuren dat je als reiziger onderweg, terecht of niet, aansprakelijk wordt gesteld voor schades aan (waardevolle) spullen van een ander of aan bijvoorbeeld een accommodatie waar je verblijft. Denk ook aan hoge kosten bij blijvend letsel of zelfs overlijden van anderen, waarbij lang niet altijd duidelijk is wie uiteindelijk schuldig is. Dat kan tot vervelende en vertragende procedures leiden, in soms gebrekkig Engels of in de lokale taal. Een aansprakelijkheidsdekking en dekking voor juridische bijstand is dan ook onderdeel van de betere reisverzekeringen.
#6 Wat betekent repatriëring en welke kosten worden vergoed?
Of je nu plotseling terug naar Nederland moet door het overlijden van een familielid of je zelf voor een specialistische behandeling terug naar Nederland vervoerd moet worden worden: een uitgebreide dekking voor repatriëring is onmisbaar in je verzekeringspolis. Vaak pakken reizigers, na een vervelende periode thuis, de reis wel weer op. Bij sommige polissen vergoedt de verzekeraar ook je terugreiskosten, zodat je zonder extra kosten weer verder kunt reizen.
#7 Hoe zit het met de zorgverzekering in Nederland?
Mijn zorgverzekeraar bleef een beetje vaag over hoe nu te handelen met opzeggen of aanhouden. Ze stuurden me door naar de SVB. Ik heb een onderzoek bij de SVB aangevraagd en deze zegt dat zij pas een onderzoek kunnen doen als ik op pad ben en een werkcontract opstuur vanuit een werkgever in Australië. Maar ja, dat contract heb ik nog niet, want ik moet eerst werk gaan zoeken als ik daar ben.
Emma, Working Holiday reiziger
Ga je langer op reis, dan vervalt in tegenstelling tot vroeger, je Nederlandse zorgverzekering meestal niet. Pas nadat je 2 jaar (achter elkaar) op reis bent, gaat die situatie veranderen. Ga je tijdens je reis betaald werken, dan vervalt de Nederlandse zorgverzekering juist weer wel.
Veel (wereld)reizigers zorgen ervoor dat ze een jaar voor vertrek een voordelige zorgverzekering afsluiten en de zorgtoeslag aanvragen. Daarmee is hun Nederlandse zorgverzekering vrijwel ‘kostenneutraal’. Daarbij zoeken ze voor hun lange reis een gespecialiseerde reisverzekering, die de mogelijkheid biedt voor dekking met én zonder Nederlandse zorgverzekering. Die flexibiliteit kost je misschien net iets meer, maar scheelt op reis veel gedoe en maakt je minder afhankelijk van beslissingen van instanties als je al onderweg bent.
#8 En dan nog wat O ja’s…
Ben je verzekerd tijdens een bezoek aan Nederland?
Ben je van plan om tijdens je reis één of enkele keren Nederland te bezoeken? Er zijn reisverzekeringen die ook dekking blijven bieden bij een tussentijds bezoek aan Nederland.
Hoe zit het met uitschrijven bij de gemeente?
Ga je langer dan acht maanden aaneengesloten naar het buitenland, dan hoor je je officieel uit te schrijven uit de Basisregistratie Personen. Verdiep je op tijd in de regels rondom (al dan niet verplicht) uitschrijven uit Nederland. Het beleid is vrij helder maar uiteraard zijn er ook weer uitzonderingen. Soms zijn er ook gevolgen voor je lopende verzekeringen in Nederland.
Blijf je verzekerd bij een negatief reisadvies?
Ga je backpacken of op wereldreis dan is de kans vrij groot dat je een keer tegen een negatief reisadvies ‘aan reist’. Je ontdekt tijdens je reis naar zo’n bestemming dat er een negatief advies geldt, of het wordt ingesteld op het moment dat je er al bent. Gespecialiseerde verzekeraars hebben een regeling dat de dekking blijft doorlopen, ook in het geval van zo’n negatief reisadvies. Of je krijgt in ieder geval wat dagen de tijd om ergens anders heen te reizen, voordat de dekking vervalt.
#9 Laat je voorlichten door specialisten
Bij JoHo hebben ze veel kennis en ruime ervaring met backpackers, wereldreizigers, expats en emigranten die voor langere tijd naar het buitenland gaan. Ze kijken niet op van je vragen hoe het nu zit met de zorgverzekering, wel of niet uitschrijven, wat te doen bij problemen op reis, negatieve reisadviezen en andere regelzaken.
#10 Start nú met je voorbereidingen
- vraag vrijblijvend advies aan de medewerkers van JoHo.
- heb je haast in je regelwerk, kijk dan direct naar de JoHo Special ISIS, een populaire reisverzekering onder backpackers en wereldreizigers. Deze verzekering sluit goed aan bij de besproken aandachtspunten.
- gebruik JoHo’s keuzehulp rondom Uitschrijven uit Nederland en Stopzetten van je zorgverzekering en benut hun kennis op het gebied van visa, inentingen, gezondheid en veiligheid
Breng je je verzekering bij JoHo onder, dan steun je diverse projecten op het gebied van talentontwikkeling en internationale samenwerking.