Zoek je minder drukte, meer groene landschappen en lege stranden? Dan is het zuiden van Costa Rica een aanrader. Hoe zuidelijker je komt, hoe kleiner de dorpjes en hoe minder toeristen je zal tegenkomen. Uvita is een slaperig kustdorpje met een paar bijzonder mooie bezienswaardigheden in de omgeving. Doordat er minder reizigers komen, is het er ook wat minder gezellig dan op strandbestemmingen als Puerto Viejo of Santa Teresa maar dat wil niet zeggen dat het niet de moeite waard is om een dag of twee in Uvita te verblijven. Wij zetten de 7 dingen die je niet mag missen in Uvita op een rijtje.

Wat te doen in Uvita?

Wil je Uvita bezoeken dan heb je genoeg aan één tot twee volle dagen, afhankelijk van wat je allemaal wil doen en zien. Wil je hier ook graag surfen dan heb je natuurlijk wat meer tijd nodig.

#1 Bewandel de walvisstaart van Marino Ballena National Park

De natuur zorgt soms voor bijzondere toevalligheden. In het Marino Ballena National Park vormt een rots- en zandformatie precies de vorm van walvisstaart. Dat alleen ziet er al heel bijzonder uit maar laat dit nu net de plek zijn waar honderden bultrug walvissen elk jaar samenkomen. De walvisstaart ontstaat wanneer het eb is en de zee zich terugtrekt maar tijdens vloed is er bijna niets van te zien. Bezoek het Marino Ballena National Park dus vooral tijdens eb en wandel in zo’n 15 minuten naar de walvisstaart. Je loopt over een prachtig donkerbruin strand langs de ruige jungle en je kan hier papegaaien, toekans en pelikanen voorbij zien vliegen. De entree voor het park is $8 en hier kan je (maximaal 1 week van te voren) zien hoe laat het vloed en eb is.

Tip: Op maandag is het Marino Ballena National Park officieel gesloten. Echter staat er op de meeste maandagen niemand bij de ingang en kan je gewoon doorlopen. Staat er iemand en krijg je geen toegang dan kan je ook nog via het strand lopen. Voorbij het hostel Flutterby volg je de weg richting de walvisstaart. Op het einde kan je de auto parkeren en vervolgens loop je via het strand verder.

#2 Bekijk de zonsondergang op het strand

Vanaf Playa Uvita of het strand van het Marino Ballena National Park kan je genieten van een waanzinnige zonsondergang. Wanneer je geluk hebt, is de zonsondergang precies tussen eb en vloed waardoor er een klein laagje water op het strand ligt en een weerspiegeling van de zonsondergang ontstaat. Maar ook als dit niet het geval is, is Uvita één van de betere plekken om de zonsondergang te bekijken in Costa Rica. Neem lekker wat biertjes of een flesje wijn mee en geniet van deze bijzondere plek.

Tip: Heb je in de middag of ochtend het Marino Ballena National Park bezocht en wil je in de avond terugkomen voor de zonsondergang? Bewaar dan je ticket want hiermee mag je heel de dag naar binnen.

#3 Whale watching

Vanuit Uvita kan je de zee op om walvissen te spotten. Naast de bultrugwalvissen die zo nu en dan spectaculair de show stelen door uit het water omhoog te springen, heb je ook kans om dolfijnen tegen te komen. Het walvisseizoen is van midden juli tot eind oktober en van midden december tot eind februari.

#4 Chillen bij Flutterby

Heb je zin om in de avond ergens een drankje te doen of een spelletje te spelen? Dan is Flutterby een gezellige plek daarvoor. Dit hostel heeft een restaurant en bar waar je ook gewoon mag komen eten of drinken als je hier niet verblijft. Leuk voor een gezellige avond!

#5 Hike naar de Nauyaca watervallen

Op zo’n 20 kilometer ten noorden van Uvita vind je het plaatstje Dominical. Vanaf hier is het nog een klein stukje rijden tot de Nauyaca Watervallen. Dit zijn twee hele gave watervallen die je zeker niet wil overslaan. Vanaf de ingang is het een stevige wandeling van 4 km naar de watervallen dus trek goede schoenen aan en neem genoeg water mee. Uiteindelijk kom je aan bij de watervallen en kan je een duik nemen in het water. Ben je een echte durfal dan kan je ook vanaf de waterval naar beneden springen. De entree voor de Nauyaca watervallen is $10.

#6 Dansen op het Envision Festival

Één keer per jaar is het Envision Festival in Uvita. Dit vindt ieder jaar plaats rond eind februari / begin maart en staat in teken van creativiteit, kunst, spiritualiteit, yoga en natuurlijk muziek. Het is alleen mogelijk om een ticket te kopen voor het hele festival en dus niet voor slechts één dag. Tickets kosten rond de €350. Wij zijn er zelf nog nooit geweest maar het blijkt een heel bijzonder en leuk festival met hele positieve mensen.

#7 Dineren of lunchen bij Gusto Italian

Naast dat het eten erg goed is bij Gusto Italian, kom je hier vooral ook voor de locatie. Dit restaurant ligt namelijk iets hoger op de berg, midden in de jungle, met uitzicht op de oceaan. Als je hier gaat dineren, zorg dan dat je er vóór zonsondergang bent want geloof ons, die wil je niet missen. Ook een reden om te gaan wanneer het nog licht is: de kans is groot dat je toekans, papegaaien en brulapen ziet hier! Luister goed naar de geluiden en vraag om een verrekijker aan een van de eigenaren wanneer je iets ziet.

Let op: De weg naar dit restaurant is behoorlijk steil en kan een uitdaging zijn wanneer je geen 4×4 hebt. Het moet mogelijk zijn met een normale auto maar hou er rekening mee dat je wat moeilijker de berg op komt.

Onze favoriete adresjes in Uvita

Uvita is een klein dorpje en de keuze voor goede hostels of hotels is niet enorm maar er zijn een paar écht goede plekjes om te overnachten. Cascada Verde is één van die bijzondere plekjes. Het is niet erg luxe maar je verblijft er wel midden in de jungle. Je ziet er regelmatig toekans en luiaards en je hebt hier echt een unieke slaapplek te pakken. Ze hebben zowel tweepersoonskamers als slaapzalen. Ben je op zoek naar een speciaal hotel en wat meer luxe? Kijk dan eens naar Nature’s Edge Cabinas. Ook de locatie van dit hotel is briljant. Het ligt wat hoger op de berg en is omringd door jungle. Ook hier vliegen de toekans en papegaaien je om de oren (met een beetje geluk natuurlijk). Let wel op: je hebt een 4×4 nodig als je dit hotel kiest.

Wil je jezelf helemaal in de watten leggen? Tiki Villas Rainforest Lodge is op en top luxe. Dit hotel is alleen voor volwassenen en kan je ultiem ontspannen. Er is een infinity pool met uitzicht over de jungle en ook de luxe kamers hebben allemaal een fantastisch uitzicht. Welke van deze drie je ook kiest, genieten doe je er zeker! Voor alle hotels die we aanraden geldt dat je ze ver van te voren moet boeken.