Waarom elke duiker Tofo in Mozambique moet bezoeken

Gastblog geschreven door Hendriek Bartelds van Kilroy Nederland

Altijd als ik reis, kies ik ervoor langer op een bestemming te blijven en daar iets te doen. Zo ook deze keer. Ik had al ervaring opgedaan met Duiken, dus ik kon beginnen aan mijn Divemaster cursus.. En wel in Mozambique!

DuikenTofo Scuba

Tofo is makkelijk te bereiken vanaf de hoofdstad Maputo. Ik kon meteen beginnen bij de duikschool Tofo Scuba. Ik mocht eerst een week meelopen – meeduiken, meedraaien in de shop en mee op ocean safari. Dat ik hier 3 maanden mocht werken is een droom die uitkwam, ik heb namelijk op dag 1 al enorm veel mariene leven mogen aanschouwen:

Mantaroggen, walvishaaien, bultrugwalvissen, schildpadden, gitaarhaaien, grote baarsen, kleine garnalen en ga zo maar door. Zo verwend! Zo had ik het nog nooit ergens ervaren.

Tofo Mozambique Het leven in Tofo

In Tofo ga je terug naar de basis. Verse vis kocht je op de markt, maar ook groenten en fruit. Ook was er een aantal restaurants, waar we voor een prikkie konden eten. Alle duikstaff zit in hetzelfde schuitje, dus je hebt er meteen een familie bij waar je elke avond mee eet. Barbequen, full moon party’s, strandwandelingen, voorlichtingsavonden vulden mijn vrije avonden.

Werken in Tofo

Het duiken in Tofo is een stuk ruiger dan ik gewend was. De golven zijn hoog, de boot moet eerst door de branding heen worden vervoerd en je gaat het water in door je trimvest helemaal leeg te maken en keihard naar beneden te zwemmen. Hardcore, maar wel ontzettend leuk. Als divemaster zorg je ervoor dat iedereen veilig blijft, elkaar volgt onder water en ook nog highlights te zien krijgt. Een grote verantwoordelijkheid dus!
https://www.youtube.com/watch?v=Nm0sQJbH1RQ

Ik raad iedereen aan te gaan duiken of snorkelen in Tofo. Ook buiten het water is er genoeg te doen – quadbiken, paardrijden, chillen op het strand, lekker eten of de omgeving verkennen.

Lees hier verder over reizen door Mozambique.