Low budget reisgids voor de Galapagos Eilanden

De Galapagoseilanden is een van de mooiste plekken op aarde. Een prachtige wereld om te ontdekken, zowel boven- als onderwater. Haaien, hammerheads, schildpadden en zeeleeuwen zijn gemakkelijk te spotten. En wist je dat maar liefst 20% van alle dieren Galapagos only is? Helaas is deze eilandengroep een vrij dure reisbestemming, maar mocht je al in Zuid Amerika zijn dan kun je prima een weekje verblijven voor rond de €1000 (inclusief tickets). Zoals wij reisjunks zeggen “buy memories, not things”.

Een beetje geschiedenis

De Galapagos is een unieke plaats op de wereld. De eilandengroep is slechts enkele miljoenen jaren oud en kent een interessante geschiedenis doordat ze is ontstaan uit vulkanen. Alle dieren die op dit moment op de Galapagos leven zijn daar ‘gestrand’. Iguanas hebben maanden op drijfhout op de oceaan gedobberd en de schildpadden zijn meegekomen als vers vlees voor de vele schepen die hier vroeger voeren. Veel dieren zijn in de tussentijd geëvolueerd om op de Galapagos te kunnen overleven. Iguanas leven onderwater en sommige vogels hebben hun vleugels verloren.

Charles Darwin heeft in 1835 een groot onderzoek gedaan naar deze eilandengroep waarop zijn evolutietheorie is gebaseerd. Sinds 1978 staan de Galapagoseilanden op de UNESCO werelderfgoedlijst en dat is logisch. Laten we zuinig zijn op dit prachtige stukje natuur.

Budget tips

Zoals gezegd is de Galapagos eilandengroep een dure reisbestemming. Toch kun je met een klein beetje creativiteit veel van de omgeving zien zonder daar heel diep voor in de buidel te hoeven tasten. Met €1000 kom je al een heel eind. Helaas kun je niet alle eilanden bezoeken zonder een cruise te boeken. Dus als dat iets is wat je heel graag wil doen dan kun je misschien beter wachten tot je bankrekening dit toe laat.

Vliegtickets

Vanuit Nederland vlieg je voor zo’n €1200 retour, een flink bedrag dus. Maar, mocht je al in Ecuador zijn dan vlieg je met TAME of LAN voor €300 – €400 vanaf Quito of Guayaquil. De prijzen verschillen niet veel gedurende het jaar of wanneer je last minute of ver van tevoren boekt. Voor een tientje meer heb je een open jaw ticket (heen vanaf Quito, terug naar Guayaquil of andersom) en dat kan je een flinke busreis schelen.

budget tips galapagos

Accommodatie

Het is mogelijk om voor $10 – $15 dollar per nacht te slapen op de Galapagos. Zodra je op een van de eilanden aankomt staan er proppers op de kade om je in hun hostel of hotel te krijgen. Als je als koppel of in een groep reist krijg je zeker een goede deal. Als zelfstandige reizer wil je wellicht liever in een levendig hostel zitten om wat mensen te ontmoeten. Kijk vooral eens op Booking.com. Hier kun je veel betaalbare ho(s)tels vinden!

Transport

De boot kost $30 voor een enkele reis en vertrekt dagelijks rond 7.00 uur en ’s middags rond 14.00 – 15.00. Je kunt de tickets kopen bij de kiosk in de haven van Puerto Ayora. De verkoper kan je ook helpen aan goedkope accommodatie op de andere eilanden.

Het is verstandig om van tevoren een route te bepalen tussen de drie eilanden. Je kunt namelijk behalve de boot ook een vliegtuigje pakken. Dit kost iets meer dan de boot ($80 in plaats van $60 voor de boot van San Cristobal naar Isabela), maar dit scheelt wel een hoop tijd en – als het mooi weer is – heb je een fantastisch uitzicht!
Airline: Emetebe. Er zijn klachten van bekend, ze overboeken veel.

Budget tips per eiland

De beste tip is: vraag om korting. Overal valt over de prijs te onderhandelen, zowel in het hoog- als in het laagseizoen en zowel wanneer je alleen reist of als groep. Loop gerust een winkel, duikshop of touragency weer uit, ze zullen je waarschijnlijk achterna lopen. Als je geluk hebt kun je last minute mee op een cruise en zit je zo voor een dubbeltje op de eerste rang.  Mocht je je hier oncomfortabel bij voelen; onderhandelen is in Ecuador heel gebruikelijk. Dus ga ervoor, je krijgt er op een gegeven moment waarschijnlijk zelfs lol in.

Baltra

Dit is het eiland waar de meeste vluchten op vliegen. Behalve een vliegveld is er op dit eiland helemaal niets. Neem de bus naar de dock (10 minuten – gratis) en neem vanaf hier voor $1 de ferry naar Isla Santa Cruz.

Isla Santa Cruz

Dit is het meest centrale eiland en een goede basis om vandaan te eilandhoppen. Neem een bus ($3 pp) of taxi ($18 – $20) naar Puerto Ayora – de havenplaats waar vandaan je alles kunt organiseren.

Puerto Ayora

Of je nu op een cruise gaat of zelfstandig gaat eilandhoppen, alles is te bereiken en organiseren vanuit Puerto Ayora. Het beste is deze plaats als je basis te houden en slechts een daypack mee te nemen naar de andere eilanden. Binnen de stad kost een taxi $1, ongeacht het aantal personen.

Baltra

Accommodatie Baltra

– Galapagos Best Hostel $20
Een beetje uit het centrum, maar de eigenaar is fantastisch en helpt je met alles. Dit hostel is erg populair.

– Hostel Elizabeth $20
Betere locatie dan Galapagos Best Hostel.

– Hostel Salinas $20
Privé kamer, maar weinig sfeer.

– Brattle hotel $15
4-5 persoonskamers, maar ook 2 persoonskamers. Geen goede optie voor solo reizigers want je zult geen andere backpackers ontmoeten, maar perfect voor stellen en groepen.

– Casa Nostra hostel $10
Leuk hostel, maar tamelijk onbekend.

Eten op Baltra

Er zijn heel veel restaurants met prijzen variërend van $6 tot $30. De meeste restaurants zijn alleen open tussen 12.00 en 15.30 voor lunch en van 18.00 tot 21.00 voor het diner.

– Food market op Charles Bingford tussen Av Baltra en Isla Plaza.
$3 – $4 voor ‘Menú del día’ inclusief soep en een hoofdgerecht. Er is altijd een vlees, vis en vegetarische optie. De sfeer in deze straat is super gezellig.

– Vismarkt
Leuk om een kijkje te nemen, want het binnen halen en fileren van de vis is een ware show.
Open tussen 16.00 en 21.00, vanaf 17.00 wordt er vis geserveerd. $10, maar genoeg voor twee personen.

Duiken

Galapagos en duiken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden want de onderwater wereld is fantastisch. Haaien, hammerheads, schildpadden, rays en ontzettend vele soorten vis, het is bijna verzekerd dat je het allemaal gaat zien. Duiken is het beste vanaf Santa Cruz. Mocht je budget maar één dag duiken toelaten kies dan voor Gordon Rocks (je moet hiervoor wel minstens 15 duiks in je logboek hebben staan omdat de stromingen ervaring vereisen). Kun en wil je er meer doen, dan zijn Seymour en Daphne nog goede duiklocaties. Een dag duiken kost $130 – $160 en bevat twee duiks en vaak nog ontbijt en/of lunch. Als je meerdere duiks of met meerdere mensen in een keer boekt, heb je de beste kans op een goede deal. Academy Bay en Scuba Iguana worden gezien als de beste duikshops. Mocht je voor een andere kiezen, vraag dan eerst of je het materiaal mag zien.

duiken galapagos

Snorkeling

Je kunt zo’n beetje op elke hoek van de straat een snorkeltour boeken.
Santa Fe en Pinson Island zijn de beste locaties.
De prijzen variëren tussen $70 en $140 per dag inclusief ontbijt en/of lunch.

Andere activiteiten

Behalve de onderwater wereld is er op het droge ook een hoop te zien.

– Tortuga Bay
Een korte wandeling langs Laguna de las Ninfas, een heel mooie lagoon.

– Lava tunnels, craters and tortoise sanctuary
Een taxi kost $30

– Las Grietas
Een onverwachte plek om te zwemmen op de Galapagos, met een fantastische jumping rock. Neem een watertaxi naar de overkant ($0,60), daarna is het een korte hike. Gesloten schoenen zijn aan te raden!

– Darwin Research Centre
Niet de beste sanctuary van de Galapagos, maar er zijn tortoises en iguanas.
Op maandag, woensdag en vrijdag ochtend om 8 uur voeren ze de dieren.

Isla Isabela

1 – 2 dagen op dit eiland is genoeg. De boot vanaf Santa Cruz kost $30 en doet er zo’n twee uur over. Koop de tickets van tevoren bij de kiosk in de haven van Puerto Ayera.

tips

Accommodatie Isla Isabela

Ook hier zullen mensen je in de haven opwachten om je in hun hostels te krijgen. $15 per persoon is een prima prijs.

– Hostel Caleta Iguana/Casa Rosada
$20 voor een drie persoonskamer of $17,50 voor een twin (inclusief ontbijt).
$5 surf boards en snorkels

– Posada de Caminante
$15, inclusief onbeperkt sinaasappels. Dit is een erg goed hostel. Meer info vind je hier.

Eten op Isla Isabela

– Red Lobster
2 blokken van het centrale plein in de richting van de haven. Tussen 19.00 en 20.00 serveren ze hier een diner menu voor $5.

– Shawarma Hot
De gehele dag open met vele $4 – $7 meals op de kaart. De falafal is fantastisch!

Activiteiten Isla Isabela

– Snorkelen rond de haven
Niet de beste visibility, maar er zwemmen hier altijd zeeleeuwen en pinguïns.
Voor $5 per dag kun je overal snorkeling gear huren.

– Los Tintoreras snorkelling tour $40

– Los tunneles
Goede snorkeling, mooie lava formaties.
$70 bij Coral y Blanco / Tropical adventres.

– Flamingo lagoon
Hier kun je heen lopen of fietsen.

– Huur een fiets en fiets naar Wall of tears.
De muur is oké en de fietstocht is leuk met veel stops bij stranden, viewpoints etc.
3-4 uur als je alle stops maakt en de huur is $2.50 per uur.

– Sierra Negra Volcano hike
Een hike over de vulkaan, super mooi om de verschillende landschappen van de Galapagos te zien. Als het weer meezit heb je een prachtig uitzicht.
$30 – $35 – guide verplicht

Isla San Cristobal

De boot vanaf Santa Cruz kost $30 en doet er zo’n twee uur over. Koop de tickets van tevoren bij de kiosk in de haven van Puerto Ayera.

Accommodatie Isla San Cristobal

– Hostal San Francisco
$15 private room met tweepersoonsbed en privé badkamer

– Leon Dormido Hostal
Goedkoper als je met meerdere personen bent.

– La Casa del Arbol
Een prachtige boomhut.
$25 plus extra taxi kosten, want dit hostel ligt een stukje uit het centrum.

Eten op Isla San Cristobal

– La Rosita
2 blokken van de haven, heeft goed eten.
$5 diner meal tussen 18.00 en 19.30

– BBQ “parilla” op Ignacio Hernández.
Een straat achter de hoofdstraat aan het strand in de buurt van de hoek met Española

– Ga niet naar Neptunes!!

vervoer

Activiteiten op Isla San Cristobal

– Kicker Rock
Goede duik en snorkelling trips. Muur, haaien, octopus, hammerheads, lobster, etc.
Diving $140, snorkelling $80
Chalo Tours heeft goed materiaal, goede prijzen en een fantastische boot.

– Isla Lobos
Goede snorkeling, zeer waarschijnlijk zie je de zee iguanas eten.
$60

– La Loberia
Mooi strand met regelmatig goede surf. Je kunt hier snorkelen en zwemmen met de zeeleeuwen.
Er is een 30 minuten durende trail tot het einde van het strand naar mooie cliffs.

– Las Tijeretas
Goede snorkeling locatie.
Onderweg kom je langs het Interpretation centre, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van de Galapagos.

– Playa mann
Zwemmen met de zeeleeuwen en een prachtige plek voor zonsondergangen.

– Highlands tour
Huur een taxi voor de highlands tour, iedereen weet wat het inhoudt.
Stop 1: La Galapaguera – de beste tortoise reserve. Kom tussen 10.00 en 11.00 want dan worden ze gevoerd.
Stop 2: Puerto Chino – een mooi strand.
Stop 3: Laguna el Junco en de Casa del Arbol.
Het duurt ongeveer 4 – 5 uur en een taxi kost $60 (pick-up, dus tot 10 personen).

Mijn ervaring

Mijn reis door Zuid Amerika heb ik niet echt gebudgetteerd. Er waren een aantal plekken die ik zeker wilde bezoeken, waaronder de Galapagos. Ik heb een beetje op mijn geld gelet, maar ook vaak gedacht ‘ik ben er nu, laat ik het er van nemen’. Ik had nog een hoop geld kunnen besparen door zelf te koken, maar daar is het niet van gekomen. Ik heb de tijd van mijn leven gehad en vond het het geld zeker waard. Ik heb gedoken tussen schollen hammerheads en haaien, genoten van de ‘vliegende’ rays, gespeeld met de zeeleeuwen en gelachen om de pinguïns en blue fin boobies. Galapagos is in mijn ogen een waar paradijs.

Budget en kosten overzicht Galapagos

$400 open jaw ticket vanaf Quito, terug naar Guayaquil
$1100 – $1200 op de Galapagos:
$100 verplichte entrance fee
$520 8 duiks
$120 vervoer tussen de eilanden
$35 vulkaantour Sierra Negra
$120 accommodatie ($15 per nacht)
$5 snorkel gear
$5 fietsen
$30 souvenirs
de rest ($165 – $265) aan eten

Beste hotel en hostel deals: Booking.com
Beste reistijd: Februari t/m april. Andere maanden ook goed te doen.
Visum: Krijg je bij aankomst in Ecuador
Goedkoopste vliegticket aanbieder: Cheaptickets.nl