Highlights van Yellowstone National Park

Supervulkaan Yellowstone

Via Grand Teton National Park rijd ik Yellowstone in. Het is mijn laatste week in Amerika en ik verheug me al vanaf het begin op dit park. Yellowstone is namelijk een heel bijzonder nationaal park. Ten eerste is het het oudste park van Amerika en ten tweede ligt het op één van de grootste en gevaarlijkste ondergrondse vulkanen ter wereld. Als deze vulkaan uitbarst, dan betekent dit een nieuwe ijstijd vanwege de blokkade van het zonlicht door alle as en lava. Het grootste gedeelte van Noord-Amerika zou niet meer bestaan. Om een voorbeeld te geven hoe heftig deze vulkaan is: de grond stijgt jaarlijks door de druk in de enorme magmakamer van de vulkaan.

Yellowstone is het oudste nationale park van Amerika en staat bekend om zijn prachtige geisers, hot springs, heetwaterbronnen en enorme verscheidenheid aan dieren. Zo vind je er onder andere bruine beren, grizzlyberen, bizons en wolven. Wolven zijn wat lastiger te spotten, maar als je meerdere dagen in het park verblijft dan kom je ze vast en zeker tegen! Ik vertel je wat je zeker gezien moet hebben in Yellowstone!image398

#1 Upper Geyser Basin

De Upper Geyser Basin bevat bijna een kwart van alle geisers ter wereld. Hier vind je ook de Old Faithful, één van de bekendste geisers in het park. De Old Faithful barst ongeveer elke 90 minuten uit en spuit dan zo’n 32.000 liter water de lucht in, tot wel 60 meter hoog. Als je hier loopt ervaar je pas hoe bijzonder het is om op zo’n warm stukje aarde te lopen. Overal komt stoom uit de grond, je ziet water opborrelen uit kraakheldere bronnen en overal zie je prachtigste kleuren door de bacteriën die ontstaan bij bepaalde temperaturen. Wat ik heel bijzonder vond waren de verkalkte bomen die her en der staan. Deze bomen sterven door de bacteriën, verkalken daarna en blijven eeuwig staan. Het is belangrijk dat je op de paden blijft, want de grond is hier zo poreus dat je er gemakkelijk doorheen kunt zakken met vervelende afloop. Een wandeling van een uur brengt je bij de Morning Glory Pool, een indrukwekkende warmwaterbron die wel honderd verschillende kleurschakeringen heeft.

#2 Grand Prismatic Spring

De Grand Prismatic Spring is grootste bron (75 bij 90 meter) van Amerika en is dan ook één van de meest gefotografeerde bronnen ter wereld. Vanaf de grond kun je wel eens pech hebben dat het zicht je belemmerd wordt door de stoom die van het water afkomt. Dit is zeker het geval in de vroege morgen en in de winter. De lucht is dan veel kouder dan het water in de hot spring. Het water in de hot spring heeft namelijk altijd een temperatuur van 85°C. Het mooiste is dan ook om de bron van bovenaf te bekijken, maar dit is echter een behoorlijke klim.

#3 Fountain Paint Pot

In de Fountain Paint Pot liggen kokende modderpoelen die constant opborrelen, verschillende kleuren hebben en leuke geluidjes maken. Je kunt hier een mooie wandelingen maken langs alle ‘verfpotjes’, want daar lijkt het nog het meeste op. Houd er wel rekening mee dat hier een behoorlijke zwavellucht hangt. Daar kun je best beroerd van worden, mede door de bacteriën die hier aanwezig zijn. Het is belangrijk om goed in de gaten te houden hoe je je voelt.

#4 Yellowstone Lake

Yellowstone Lake is de enige plek die nog het minste verhuld dat dit een vulkaan is. Het meer bevindt zich namelijk in de krater van de vulkaan. Je ziet geen duidelijke kraterranden meer, die zijn afgesleten door enorme gletsjers in de ijstijd. De oever van het meer wordt ook wel de ‘caldera’ genoemd. Hieronder bevindt je je duidelijk boven de magmakamer. Indrukwekkend zijn de geisers die soms vanuit het meer omhoog borrelen.image247

#5 Grand Canyon of the Yellowstone

Dit is een enorme kleurrijke canyon die is uitgesleten door de rivier. Zeker aan het begin van de zomer kun je hier genieten van een grote, brede waterval die het sneeuwwater van de winter afvoert. Op sommige stukken ligt eeuwige sneeuw omdat de zon hier niet komt. De gele kleur van de rotswanden wordt ook hier weer veroorzaakt door een bepaalde bacteriesoort. Dit steekt fel af tegen de groene bomen die op de oever groeien van de canyon.

#6 Mammoth Hot Springs

Mammoth Hot Springs is elke keer anders als je er komt. Het gebied verandert razendsnel door de veranderingen en de verschuivingen onder het aardoppervlakte. Het mooiste om te zien zijn de kalkterrassen die steeds veranderen van vorm en hoogte door de hete bronnen die er overheen stromen. Ik heb mijn foto’s vergeleken met foto’s van een collega die vijf jaar eerder naar Yellowstone is geweest en het is een wereld van verschil. Bijzonder dat dit in zo’n korte tijd kan veranderen. Je kunt hier een mooie wandeling maken waarin je veel zult klimmen. Door het lage zuurstofgehalte kan dit zwaarder zijn dan je in eerste instantie verwacht.

#7 Steamboat Geyser

De Steamboat Geyser is de grootste geiser ter wereld. Deze geiser heeft een eruptieinterval van 4 dagen tot 50 jaar. Toen ik de Steamboat Geyser bezocht was het al meer dan zeven jaar geleden dat hij voor het laatst was uitgebarsten. Echter heeft de geiser in juli 2013 weer van zich laten horen en spoot toen water bijna 100 meter de lucht in. Het is bijzonder gezicht als deze geiser uitbarst, omdat hij het nabij gelegen meertje volledig leeg trekt om dat water de lucht in te spuiten. Het meertje vult zich in enkele dagen weer.

Yellowstone is voor mij het mooiste nationale park dat ik heb gezien. Ik kan het gevoel nog zo goed voor mij halen toen ik daar was. Ik heb echt mijn ogen uitgekeken, elk stukje van het park heeft zijn charme en is weer anders dan de vorige tien meter die je hebt gezien . Overal waar je kijkt zie je rookpluimpjes, hoor je borrelende meertjes en modderpoelen en ruik je zoveel verschillende dingen. Een genot voor je zintuigen! Ik ben drie dagen in Yellowstone geweest en eigenlijk is dat veel te weinig. Het park is enorm groot en er valt zoveel te zien. Ik kan hier nog uren over doorschrijven en ik heb honderden foto’s van dit prachtige park, maar ik heb het weten te beperken tot enkele fotocollages.image255
Zelf een auto of camper huren: 
US Travel
Beste reistijd: 
November t/m mei.
Visum: ESTA benodigd.
Goedkoopste vliegticket aanbieder: Cheaptickets.nl
Beste hotel en hostel deals: Booking.com