5 highlights van Ethiopië

Als je denkt aan een reis door Afrika is Ethiopië ongetwijfeld niet het eerste land waar je aan denkt. Misschien heb je hetzelfde beeld als ik had vóór ik Ethiopië bezocht; superarm, magere kindjes met bolle buikjes van de honger en gortdroog. En hoewel dit deels ook wel klopt met de werkelijkheid, is Ethiopie zó veel meer dan dit stereotype beeld. Mij heeft het echt aangenaam verrast. Als je overweegt een reis naar een Afrikaans land te maken, je houdt van mooie landschappen en bergen én je wilt niet de hoofdprijs betalen, dan is Ethiopië your call! Ik zet 5 highlights voor je op een rijtje die dit land meer dan de moeite waard maken.

DSC4878

#1 Het dak van Afrika

Het ruim 4.000 meter hoge Simien gebergte in Ethiopië wordt ook wel het dak van Afrika genoemd. Dat is niet voor niets met pieken die richting de 4.500 meter gaan. Los van de meer dan fantastische vergezichten en wisseling in landschappen, zijn de Simien ook de moeite vanwege een unieke grasetende apensoort; de galeda baviaan. Deze inheemse apensoort heeft niet alleen een heel bijzonder uiterlijk, je kunt er ook nog eens heel dicht in de buurt komen. Zo gaaf! De Simien lenen zich fantastisch voor een meerdaagse trek, waarbij je elke dag zo’n 6 uur loopt, je tentje op slaat en ’s ochtends met een supermooie zonsopkomst wakker wordt. Echt een unieke ervaring!

#2 De rotskerken van Lalibela

Het Noorden van Ethiopië is Christelijk. Overal zie je mensen in prachtige witte gewaden, vaak met een houten kruisje in de hand en een antieke Bijbel. Lalibela is één van de heiligste steden voor de Ethiopiërs. Hier rijzen 11 bijzondere kerken uit de rotsen omhoog. Letterlijk! Het is tot op de dag van vandaag een wonder hoe deze unieke bouwwerken in de 13de zijn ontstaan, maar een feit is dat ze supermooi zijn. Tip: bezoek de rotskerken bij zonsopkomst. Je hebt dan supermooi licht én met een beetje mazzel maak je een processie of kerkdienst mee.

Ethiopië

#3 Lekker bakje koffie

 Ethiopiërs zijn trots op hun koffiecultuur; ze claimen zelfs dat zij de koffieboon hebben ontdekt! Of dat nu waar is of niet, in Ethiopië is koffie drinken een hele ceremonie. Ze stampen de rode koffieboontjes met een grote vijzel, brengen de boel op een open vuurtje aan de kook, wapperen de stoom over je heen voor geluk en ga zo nog maar even door. Een snel bakje koffie is er in elk geval niet bij! Maar lekker dat de koffie in Ethiopië is, mmm.

#4 Bron van de Nijl

Wist je dat een deel van de Nijl in Ethiopië ontspringt? De zogenaamde Blauwe Nijl ontspringt in Lake Tana, in het Noorden van het land. Heel erg de moeite om naar toe te gaan! Sowieso is Lake Tana een fijne plek om een aantal dagen in een huisje aan het meer te ontspannen, maar van daaruit zijn er ook tal van georganiseerde tourtjes naar de plek waar een enorme waterval over gaat in de meanderende blauwe Nijl. Heel tof om te zien!

#5 De warmste en laagste plek in Afrika

Naast dat Ethiopië één van de hoogste bergketens van Afrika heeft, ligt het laagste punt van Afrika ook in dit land; de Danakil Depressie in het uiterste Noorden. Borrelende meertjes, bizar gele landschappen en een gemiddelde temperatuur van 40°C zijn kenmerkend voor dit gebied. Hoewel je het zeker gezien moet hebben als je door Ethiopië reist,  is het raadzaam je goed te laten informeren over de veiligheid. De Danakil is een omstreden stukje land, waardoor het er nog wel eens onrustig is. Zoek dus van tevoren goed uit hoe de situatie daar is.

Zo reis je door Ethiopië

Wil je ook een rondreis maken door Ethiopië? Bekijk dan het aanbod van Better Places. Dit platform verbindt reizigers rechtstreeks met een lokale reisprofessional. In overleg met een reisexpert die al jaren in Ethiopië woont stel je je ideale reis samen. Authentieke ervaringen en verantwoord reizen staan bij Better Places centraal. Kijk voor meer informatie op www.betterplaces.nl.

Visum Ethiopië

Ga je naar Ethiopië dan moet je vooraf een visum aanvragen. Als reiziger heb je een toeristenvisum nodig en hierbij kan je kiezen tussen een maximaal verblijf van 30 of 90 dagen. Voor de aanvraag is het belangrijk dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is op het moment van aankomst in Ethiopië. Je kan je gelukkig heel makkelijk online je visum Ethiopië aanvragen.