8 Handige tips voor backpacken in Costa Rica

Backpacken in Costa Rica is in één woord fantastisch. Het land heeft alles wat je zoekt tijdens een reis in Midden-Amerika. Van overweldigende natuur, gastvrije mensen die heerlijk ’tranquilo’ zijn tot een goede keuken. Het is dan ook niet voor niets het populairste land in de regio en daardoor is het ook meteen het duurste land. Helemaal backpack-vriendelijk is het dus niet maar het is gegarandeerd dat je hier de tijd van je leven zal hebben. Om het backpacken in Costa Rica betaalbaar te houden, vind je hieronder onze beste tips om geld te besparen. Daarbij vind je hier ook nog een aantal extra tips die handig kunnen zijn tijdens je reis.

Reis niet met de shuttlebussen voor toeristen

Je verplaatsen in Costa Rica gaat niet altijd over rozen. Als je met de bus reist moet je voor langere afstanden vaak een paar keer overstappen en je zult regelmatig meemaken dat de bus maar 1 of 2 keer per dag rijdt. Dat zorgt ervoor dat je wat minder vrijheid hebt tijdens het backpacken in Costa Rica. Wanneer je ergens heen wil is het dus slim om even de bustijden en mogelijkheden te vragen in je hostel. In Costa Rica hebben ze toeristenbussen en lokale bussen. De lokale bus stopt vaak onderweg bij bushaltes en heeft geen airco. De toeristenbussen hebben dat wel en rijden vaak in één keer door naar de bestemming. Helaas betaal je voor de toeristenbussen alleen wel ongeveer het 10 dubbele van de prijs van de lokale bus. Zo namen wij bijvoorbeeld de bus van San José naar Monteverde voor €5 die er 5 uur over deed. De toeristenbus doet die route in ongeveer 3 uur maar kost je wel €45. De keuze was voor ons dus snel gemaakt. Wil je goedkoop reizen dan is het openbaar vervoer de beste optie wanneer je gaat backpacken in Costa Rica. Hoewel de bussen geen airco hebben zijn ze vaak toch redelijk luxe. Zie bijvoorbeeld hieronder de bus die wij hadden naar Monteverde.

Eet bij de lokale soda’s

Het eten in Costa Rica is ontzettend prijzig. Vooral het eten in de restaurants die gericht zijn op toeristen. Je moet dan vaak bovenop de hoge prijzen ook nog 15% belasting betalen en als je even pech hebt ook nog 10% service charge. Dit staat altijd op de menukaart dus let hierop. Wij waren gemiddeld in dit soort restaurants vrijwel altijd €20 tot €30 kwijt voor twee maaltijden en 2 drankjes. Je hebt overal in Costa Rica ‘Soda’s’. Dit zijn lokale restaurantjes van families waar ze vaak erg goed eten serveren voor weinig geld. Denk dan aan een bord spaghetti, een lekkere burrito of rijst met groente en kip. Zo’n maaltijd kost je ongeveer 3000 CRC/5 euro.

Kook zoveel mogelijk zelf

Omdat het eten in restaurants vaak erg duur is, is het als backpacker in Costa Rica slimmer om zelf te koken. Vrijwel in ieder hostel vind je een gezamenlijke keuken waar veel mensen gebruik van maken. Alhoewel de supermarkt prijzen ook erg hoog liggen, zul je met zelf koken wel goedkoper uit zijn.

Op de meeste plekken kan je uit de kraan drinken

Ook flessen water in de supermarkt zijn bizar duur in Costa Rica. Zeker omdat dit je basisbehoefte is, wordt je niet blij van deze prijzen. 1,5 liter water kost je €2 in de supermarkt. Gelukkig kun je bijna overal uit de kraan drinken in Costa Rica. We raden het wel aan om het op de bestemming van te voren even na te vragen voor de zekerheid.

Betaal met colones

Wanneer je gaat pinnen in Costa Rica, kan je kiezen om dollars of colones te pinnen. Kies hierbij altijd voor colones want wanneer je iets afrekent in dollars, gebruiken ze altijd een hele slechte wisselkoers. Dat komt er dus op neer dat je bij alles wat je koop te veel zal betalen wanneer je dollars gebruikt.

Pin bij BAC geldautomaten

Per pintransactie betaal je een aantal euro aan je eigen bank dus om geld te besparen wil je niet vaker pinnen dan nodig. Er zijn veel verschillende banken en dus ook geldautomaten in Costa Rica. Bij veel van deze geldautomaten kun je maar een klein bedrag opnemen. De BAC bank zit door heel Midden-Amerika en daar kan je grotere geldbedragen in één keer opnemen. Vaak is dit een maximum van 250.000 colones wat omgerekend zo’n €420 is. Je kunt deze pinautomaten vinden als je ‘BAC ATM’ zoekt in de app Maps.me.

Let op je tas

Costa Rica is over het algemeen gezien een hele veilige bestemming. Toch wil het regelmatig voorkomen dat er een tas is verdwenen. In bijna alle gevallen worden de tassen gestolen wanneer je er even niet op let. Laat je rugzak met waardevolle spullen dus niet achter op het strand wanneer je de zee in gaat want dan loop je het risico dat hij weg is als je terug komt. Het is daarom beter om geen waardevolle spullen mee te nemen als je naar het strand gaat.

Onze reisroute en favoriete adresjes

Tijdens het backpacken in Costa Rica hebben we in heel wat hostels geslapen. Bekijk onze favoriete hostels en hotels in Costa Rica voor leuke adresjes. Heb je jouw resiroute nog niet helemaal uitgestippeld? Misschien heb je dan ook wat aan onze reisroute voor Costa Rica.