8 Handige tips voor backpacken in Costa Rica

Backpacken in Costa Rica is in één woord fantastisch. Het land heeft alles wat je zoekt voor een gave trip. Van overweldigende natuur tot gastvrije locals die heerlijk ’tranquilo’ zijn. Costa Rica is dan ook niet voor niets één van de populairste landen in Midden-Amerika en daardoor is het ook meteen het duurste land. Helemaal backpack-vriendelijk is het dus niet maar het is gegarandeerd dat je een geweldige reis gaat maken. Om backpacken in Costa Rica betaalbaar te maken, vind je hieronder onze beste tips om geld te besparen tijdens je reis. Daarbij geven we nog een aantal extra tips die handig kunnen zijn tijdens het backpacken in Costa Rica. 

Reis met lokale bussen om geld te besparen

Tijdens het backpacken in Costa Rica heb je meerdere opties om je te verplaatsen. Je kunt kiezen om met de lokale bus te reizen of met de minivan. De lokale bus is lekker goedkoop maar stopt wel onderweg vaak bij bushaltes, heeft meestal geen airco en voor bijna alle routes zal je één of meerdere keren moeten overstappen. Met een beetje pech heb je een slechte aansluiting en moet je lang wachten op het busstation. De minivans hebben wel airco en rijden in één keer door naar de eindbestemming. Helaas betaal je hier veel meer voor dan de lokale bus. Voor iedere bestemming in Costa Rica lees je aan het begin van het artikel hoe je met de lokale bus en de minivan naar die bestemming reist. Je kunt er de actuele bustijden, de snelste route en de prijzen van de bustickets vinden.

Eet bij lokale soda’s

Uiteten gaan in Costa Rica is niet goedkoop. Vooral bij de restaurants die gericht zijn op reizigers liggen de prijzen behoorlijk hoog. Soms moet je bovenop de prijs ook nog 13% belasting betalen en als je even pech hebt ook nog 10% service charge. Dit staat altijd op de menukaart vermeld. Gelukkig zijn er overal in Costa Rica zogeheten soda’s. Dit zijn lokale restaurants die vaak worden gerund door families en waar ze goedkoop Costa Ricaans eten serveren. Denk dan aan een lekkere burrito, verse vis of rijst met vlees en bonen. Een gerecht in een soda kost tussen de €6 en €9. Ga je bij een hip restaurant eten dan liggen de prijzen voor een hoofdgerecht tussen de €15 en €20.

Kook zelf tijdens het backpacken in Costa Rica

Om kosten te besparen tijdens reizen in Costa Rica is het slim om zelf te koken. Vrijwel ieder hostel heeft een gezamenlijke keuken waar altijd veel mensen gebruik van maken. Ben je geen goede kok of heb je geen zin om te koken? Dan kan je ook je ontbijt en lunch zelf klaar maken, maar wel buiten de deur gaan dineren. Dat scheelt ook al een boel geld.

Betaal met colones in Costa Rica

Tijdens het pinnen bij een geldautomaat kan je kiezen om dollars of colones op te nemen. Kies altijd voor colones want wanneer je iets afrekent in dollars, krijg je vaak een slechte wisselkoers. Probeer daarom zo min mogelijk in dollars te betalen.

Pin bij BAC geldautomaten

Wanneer je geld op gaat nemen dan betaal je voor iedere transactie een kleine commissie aan je eigen bank. Om geld te besparen wil je dus niet vaker pinnen dan dat nodig is. Er zijn veel verschillende geldautomaten in Costa Rica en bij veel van deze geldautomaten kun je maar een klein bedrag per keer opnemen. De BAC bank vind je in heel Midden-Amerika en daar kan je grotere geldbedragen in één keer opnemen. Vaak is dit een maximum van 250.000 colones wat omgerekend zo’n €430 is. Je kunt deze pinautomaten vinden als je ‘BAC ATM’ zoekt in de app Maps.me.

Verlies nooit je backpack uit het oog

Costa Rica is het veiligste land in Midden-Amerika. Toch is het goed om altijd scherp te zijn want voornamelijk in lokale bussen, worden er wel eens tassen gestolen wanneer iemand even niet oplet. Laat je rugzak met waardevolle spullen dus nooit achter in de bus wanneer je even naar de wc gaat. Leg de tas ook niet in het vak boven je stoel maar zet je tas tussen je benen of op schoot. Ook op het strand is het niet slim om je tas met waardevolle spullen onbeheerd achter te laten wanneer je in de zee gaat zwemmen. Het beste is natuurlijk om geen waardevolle spullen mee te nemen naar het strand zodat je je er niet druk over kan maken.

Onze reisroute en favoriete adresjes voor Costa Rica

Tijdens het backpacken in Costa Rica hebben we in heel wat leuke hostels geslapen. Bekijk onze favoriete hostels en hotels in Costa Rica voor leuke adresjes die je reis extra speciaal maken. Heb je jouw reisroute voor Costa Rica nog niet helemaal uitgestippeld? Misschien heb je dan ook wat aan onze reisroute voor Costa Rica.