Scheur met een jet boat over de Niagara rivier in Canada

Dit artikel is geschreven door Lucia Velthuis en is onderdeel van de Reisjunk Bucket List. Een bucket list gecreëerd door onze volgers. 
 

Eindelijk op reis naar Canada! Een land met geweldige landschappen en metropolitische steden. Wanneer je door Ontario aan het toeren bent, dan hoort een bezoek aan de Niagara Falls erbij.

Niagara Falls + rivier

De imposante watervallen, zijn verdeeld in een Amerikaanse en een Canadese kant. Aan de Amerikaanse kant liggen de American Falls en de veel kleinere Bridal Veil Falls. Maar de meeste bekende en grootste waterval, is de Canadese Horseshoe Falls. Meer dan 168.000 kubieke water valt er elke minuut naar beneden. De waterval is 56 meter hoog en het water raast met 32 km/u naar beneden.

De meest bekende manier om de Niagara Falls van dichtbij te bezoeken is met de Maid of the Mist. Iedereen kent deze boot waarop je met een poncho aan, heel dichtbij de Niagara Falls kan komen en dus echt zeiknat wordt, maar wel hele mooie foto’s kan maken. Maar wij dachten; iedereen ontdekt de Niagara Falls plus rivier al op deze manier en dan maken we allemaal dezelfde foto’s. Is er niet een andere manier om dit natuurspektakel te beleven? En die is er!

Je moet hier wel een beetje avontuurlijk voor zijn, het niet erg vinden om nat te worden en je moet ook niet snel zeeziek worden. De overeenkomst met de Maid of the Mist is dat je hier ook een poncho kan aantrekken en je ontdekt de Niagara rivier. Maar deze manier is veel vetter. Het is namelijk mogelijk om met een jet boat te racen over de Niagara rivier!

‘You get absolutely soaked’

Het bedrijf dat deze tours organiseert heet Whirlpool Jet Boats Tours. Je kan instappen in het plaatsje Niagara-on-the-Lake. The Whirlpool Jet Boats Tours heeft twee verschillende boten, The Jet Dome (met dak) & The Wet Jet. Laatstgenoemde is een aanrader, want om het bedrijf te quoten: ‘You get absolutely soaked’. Op een gegeven moment tijdens de tour staat het water tot kniehoogte in de boot. Dus zorg ervoor dat je een extra paar droge kleren bij je hebt, deze kan je in de kluisjes achterlaten.

Wat houdt zo’n tour in?

Bij het hotel King George Inn III kan je terecht voor de tickets. Hier zal je ook een veiligheidsinstructie krijgen van één van de zeer enthousiaste jonge medewerkers van de Whirlpool Jet Boats. Vervolgens loop je naar de boot, waar je eventueel een poncho en waterschoenen aan kan doen. Als je ervoor kiest om geen waterschoenen aan te doen, zorg er dan voor dat je schoenen goed vast zitten, anders raak je ze geheid kwijt! Je krijgt sowieso een reddingsvest aan en dan wordt er nog een leuke foto gemaakt, die je later voor een mooi prijsje kan kopen.

En dan is het zo ver.. je stapt de boot in met 1500 pk en vaart met een hoge snelheid (90 km/u) over de Niagara rivier. Tijdens het ritje krijg je nog veel informatie over Niagara Falls en de omgeving. Om vervolgens aan te komen bij the white water rapids, oftewel draaikolken! Met grootse behendigheid vaart de schipper hier eerst om heen om dan een 180 graden bocht te maken en met volle snelheid de draaikolken in te varen. Resultaat; heel veel water over je heen, veel gegil, een beetje adem te kort EN een big smile op je gezicht na de eerste jet boat ervaring! Je wilt meer en dat krijg je!
Verschillende draaikolken met hoge gradaties overmeester je met de boot en dat in een beeldschone omgeving. Draai met je armen in de lucht en de schipper ziet dat als een reden om met volle snelheid 360 graden te draaien. Na 5 draaikolken ben je compleet doorweekt en vaar je terug naar Niagara-on-the-lake, tijdens de terugrit kom je weer tot adem en baal je dat het weer voorbij is.

Eenmaal terug aan land, kan je de droge kleren uit het kluisje halen en je omkleden in de kleedkamers. Tijdens de rit is een filmpje gemaakt, die kan je op groot scherm terugkijken en ook kopen.

Extra informatie & tips

  • Alleen in de zomermaanden is het mogelijk om mee te gaan op een jet boat tour.
  • Neem je een GoPro mee? Bind het vast ergens, want anders ben je ‘m kwijt.
  • Zelfs als je kiest om een poncho aan te doen, hou er rekening mee dat je ook zeiknat wordt.
  • Een Whirlpool Jet Boats Tour (60 minuten) kost je €43 per persoon. (Maar het is het zeker waard!)
  • Zoek je nog een leuke hotel om te slapen? King George Inn III is een leuk hotel en vlakbij het centrum. Als je hier verblijft, krijg je ook korting op een jet boat tour.
  • In het hoogseizoen kan het erg druk zijn bij de tours, dus het is dan slim om van tevoren te reserveren of hou er rekening mee dat er een wachttijd is.
  • Kinderen onder de 6 jaar, mogen niet mee op de Water Jet.
  • Wil je echt nat worden? Ga dan zitten op één van de eerste 3 rijen in de boot, deze worden de Power Rows genoemd.
  • Je zal de watervallen niet zien tijdens zo’n tour!

Reis info

Beste reistijd: Maart t/m oktober
Visum: ETA Visum Canada verplicht
Goedkoopste vliegticket aanbieder: Cheaptickets.nl