Roadtrippen met een 4×4 + daktent door Costa Rica

Als er één land in Midden-Amerika geschikt is voor een toffe roadtrip dan is het wel Costa Rica. De afstanden zijn niet te groot, de natuur is fantastisch en het verkeer is bijna net zo relaxed als de mensen. Voor onze reis door Midden-Amerika kregen we een tip over een bedrijf genaamd Nomad America. Zij verhuren ruige 4×4 auto’s die zijn voorzien van een daktent, volledige kampeeruitrusting, hangmatten en meer. Na het zien van de foto’s waren we meteen verkocht en besloten we de Landrover Defender voor 9 dagen te huren. Dat zorgde voor een geweldig avontuur waarbij we alle vrijheid hadden doordat we overal konden kamperen en zelfs de smalste offroad wegen van Costa Rica konden verkennen! Deze tip geven we natuurlijk graag aan jullie door dus daarom lees je hieronder alles over onze ervaring, het concept en een aantal van onze foto’s.

Kamperen in Costa Rica: Wildkamperen of campings?

Voorafgaand aan onze reis hadden we zo onze bedenkingen bij wildkamperen in Costa Rica. Je bent namelijk toch best kwetsbaar in een tentje in the middle of nowhere. De andere optie was het kamperen op campings maar dat was toch ook weer niet helemaal het avontuur dat we zochten. We besloten het daarom open te laten en wel te zien hoe het zou lopen. Na de ontmoeting met de crew van Nomad America wisten we waar we veilig konden wildkamperen en waar we we beter een camping konden zoeken. Uiteindelijk hebben we de helft van de nachten op een camping gestaan, en ook een aantal dagen op uitgestrekt strand en midden in de jungle. Bij veel nationale parken is een camping te vinden en op alle stranden in Costa Rica mag je kamperen.

Update: Helaas is het in de afgelopen jaren steeds onveiliger geworden om wild te kamperen in Costa Rica. Zowel door locals als Nomad America wordt dit nu afgeraden. Gelukkig zijn er genoeg campings om veilig te overnachten maar het haalt wel een beetje de charme van het concept weg. Klik hier voor een handige kaart met campings in Costa Rica.

Onze roadtrip van 9 dagen

In negen dagen kan je natuurlijk heel veel plekken bezoeken maar wij hadden juist meer zin om het rustig aan te doen en het te houden bij drie bestemmingen. We hadden namelijk nog tijd genoeg om na de roadtrip verder te reizen door Costa Rica. Vanuit San José vertrokken we in noordelijke richting naar Bajos del Toro om daar de hoogste waterval van Costa Rica te bezoeken. Deze waterval, die op twee uur rijden vanaf San José ligt, is echt de moeite waard om ‘even’ langs te rijden. In de buurt is een national park en daar hebben we de eerste nacht doorgebracht. Vervolgens reden we in één dag door naar Uvita in het zuiden om daar een paar dagen op het strand te kamperen. Het zuiden van Costa Rica beviel ons goed en daarom besloten we om nog verder te rijden naar het Corcovado National Park. Daar brachten we de laatste dagen door aan mooie stranden en in het nationale park.

Wil je ook een roadtrip maken met Nomad America dan kan je hen vragen om te helpen bij het maken van een reisroute die past bij je wensen. Costa Rica telt honderden mooie plekjes en de crew van Nomad America helpt je graag bij het maken van een unieke reisroute. Bekijk daarnaast ook onze ultieme reisroute voor Costa Rica.

Wat krijg je er allemaal bij?

Het fijne van een 4×4 met een daktent is dat je alle vrijheid hebt om elke dag te kijken waar je heen wil en waar je wil gaan slapen. Je kan de tent eenvoudig in- en uitklappen, dat ongeveer vijf minuten duurt. Achterin de auto heb je kampeerstoelen, een tafel, hangmatten, een gasstel en nog veel meer. Check de afbeelding hieronder voor een compleet overzicht.

De verschillende huurauto’s en prijzen

Nomad America heeft op dit moment 10 verschillende auto’s in verschillende prijsklassen. De goedkoopste auto heb je vanaf ongeveer €75 per dag inclusief alle spullen. Wil je wat meer ruimte of met meer dan twee personen op pad, dan kan je beter voor een grotere auto kiezen vanaf €85 per dag. De auto die wij hadden is de grootste en kost €100 per dag.

Het goedkopere alternatief

Is kamperen toch niet helemaal je ding of is dit concept je net wat te prijzig maar lijkt het idee van een roadtrip door Costa Rica je wel heel tof? Je kan in Costa Rica al een normale auto huren voor ongeveer €50 per dag of een 4×4 voor €65 per dag. Daarmee kan je gaan en staan waar je wil en bij plekken stoppen waar je met de bus niet zou stoppen. Deze vrijheid is heerlijk! Wel zijn er een aantal dingen die handig zijn om te weten voordat je een auto gaat huren in Costa Rica. Lees daarom onze tips voor het huren en rijden van een auto in Costa Rica.