Een jaar op wereldreis: Wat kost dat?

Op wereldreis, welke reiziger droomt daar nu niet van? De eerste stap is het maken van plannen en de eerste stap van het maken van plannen is kijken wat het nu eigenlijk kost. Een lastig onderwerp want iedereen reist op zijn eigen manier. Er zijn mensen die een jaar wegblijven van 15.000 euro. Dit is mogelijk wanneer je heel goedkoop reist en alleen goedkope landen wilt bezoeken. Wil je echt de hele wereld over reizen en alles doen wat op je lijstje staat? Dan ben je waarschijnlijk wat meer kwijt. Marcel ging een jaar op wereldreis en deed samen met zijn vriendin alles waar ze al jaren naar uitkeken.Wij vroegen hem om een stuk te schrijven over zijn kosten. 

Gastblog geschreven door Marcel Wentink

IMG_5674

Een wereldreis. Het moest er ooit eens van komen. Maar wanneer? We wilden het niet vlak na onze studie doen, want dan heb je (normaal gesproken) nauwelijks een cent te makken. We grapten altijd dat we niet bij de Grand Canyon wilden staan en tegen elkaar moesten zeggen: ‘Leuk, zo’n helikoptervlucht, maar helaas… dat zit niet in ons budget.’ Áls we het dan zouden doen, dan moest het niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk een wereldreis worden.

Na jarenlang dromen, werken en sparen hakten we de knoop door. ‘Als we het nu niet doen, doen we het nooit.’ Van te voren best een lastige keuze, want als je allebei een goede baan hebt, een huis hebt gekocht en er een auto voor de deur staat, dan gooi je dat niet zomaar weg. Achteraf gezien had het niet zo lastig hoeven zijn, want alle clichés zijn waar: Oké, we hebben hier en daar wat geluk gehad (Anja kreeg onverwachts een jaar onbetaald verlof en ons huis vonden we, na het een jaar verhuurd te hebben, keurig netjes terug), maar ook als dit niet zo was geweest, was 2013 alsnog het allermooiste jaar van ons leven geworden. Met andere woorden: laat je door niets tegenhouden als je twijfelt om een wereldreis te gaan maken!

De kosten vooraf

Wat kosten betreft is zo’n reis in de voorbereiding natuurlijk een beetje natte vinger werk, want hoe weet je of je een realistisch dagbudget voor ogen hebt? Het lezen van heel veel reisverslagen hielp ons hierin een beetje, maar dan nog: geen reiziger is hetzelfde. Onze situatie? Wij zijn eind twintig, begin dertig en eerlijk gezegd best een beetje luxe paardjes: we zijn gek op reizen en doen dit ook graag met niet al te veel bagage (lees: twee backpacks), maar kamperen slaan we liever over, net als backpackers dorms en we wilden eigenlijk niet te veel op ons geld hoeven te letten. De zogenaamde flashpackers dus.

Uiteindelijk was een voorbereidingstijd van drie-en-halve maand ruim voldoende om onze reis uit te stippelen en alles te regelen. Met een zeer uitgebreid around-the-world ticket én een ‘Zuid-Amerika pas’ van Kilroy (respectievelijk € 3.900,- en € 650,- p.p.), waren we al een heel eind. Tel daar wat vaccinaties en een bezoekje aan reiswinkel Bever bij op en de eerste € 10.000,- waren al uitgegeven! Niet onderschatten: neem in je voorbereiding voldoende tijd om alle abonnementen en verzekeringen op te zeggen of aan te passen. Denk hierbij aan telefoonabonnement, reis-, annulerings-, auto-, inboedel- en opstalverzekering, om er maar een paar te noemen. Dit vréét tijd! Regel van te voren ook vast al je visums want dit scheelt een boel gedoe onderweg.

De kosten tijdens de wereldreis

11 december 2012 was het zover. En stonden we nog een beetje onwennig op Schiphol, eenmaal in Rio de Janeiro aangekomen kon het grote avontuur beginnen. Uiteindelijk hebben we in precies één jaar tijd de volgende landen bezocht: Brazilië, Argentinië, Chili, Bolivia, Peru, Ecuador (voornamelijk Galapagos), USA (voornamelijk Californië), Japan, China, Maleisië (inclusief Maleisisch Borneo), Indonesië, Australië, Samoa en Nieuw-Zeeland. Niet de goedkoopste landen dus, maar gelukkig zaten er in Zuid-Amerika en Azië ook een aantal landen tussen waar we níet over ons dagbudget heen gingen en zo bleef het uiteindelijk aardig in evenwicht. Van te voren hadden we bedacht dat we € 55.000,- zouden uitgeven tijdens de reis zelf. Een dagbudget van € 150,- met z’n tweeën dus. Door wat meevallers werd dit uiteindelijk € 50.000,-, een bedrag waarmee je een hele mooie wereldreis kunt maken en waarmee je vrijwel niets hoeft te laten.

Wat krijg je voor de geld?

We hebben vrijwel iedere dag in een kamer met eigen badkamer geslapen. Variërend van motel tot B&B en van backpackersparadijs tot resort. We zijn bijna iedere dag uit eten geweest en we hebben in helikopters gezeten, in jungles rondgelopen, veel gedoken, walvissen tours gedaan en concerten bezocht. Uiteindelijk zijn we blij dat we onze reis in Zuid-Amerika zijn begonnen en dat we zijn geëindigd Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland en Australië zijn absoluut de duurste landen waar we ooit zijn geweest, dus als we daar waren begonnen dan hadden we waarschijnlijk lang niet zoveel toffe dingen gedaan en gezien simpelweg omdat we dan bang waren geweest dat we geen geld over zouden houden voor de rest van onze reis. Nu we in Nieuw-Zeeland eindigden en we nog wat geld ‘over’ hadden, hoefden we hier dus geen rekening mee te houden.

Lees verder:
De ultieme inpaklijst voor een wereldreis
Checklist voorbereidingen wereldreis
Tips voor het samenstellen van een wereldticket