Ga op zoek naar de Orang-Oetans op Borneo

Dit artikel is geschreven door Tomas Tiekstra en is onderdeel van de Reisjunk Bucket List. Een bucket list gecreëerd door onze volgers.

Onaangetast regenwoud, de meest bijzondere flora en fauna, wakker worden van jungle geluiden en op zoek naar de Orang-Oetan. Borneo is een droombestemming voor de natuurliefhebber!

“The Man of the Jungle”

Mensapen zijn misschien wel de meest fascinerende dieren die er op deze planeet leven. De gelijkenis is soms eng, maar tegelijk ook bijzonder en opmerkelijk. Fun fact: het DNA van de Orang-Oetan komt voor zo’n 97% overeen met die van de mens. Met zijn typerende donkerrode vacht en vriendelijke uiterlijk is het niet voor te stellen dat dit bijzondere dier met uitsterven wordt bedreigd. Een ontmoeting met The Man of the Jungle staat dan ook vaak op de bucket-list van menig reiziger. Op Borneo kun je, te midden van het eeuwenoude regenwoud, op zoek gaan naar onze dierlijke verwanten.

Opvang in de jungle

IMG_1492

Voor het spotten van de Orang-Oetan zijn verschillende mogelijkheden. Ga voor de makkelijke, en meest toeristische, manier naar het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre. Dit opvangcentrum nabij het plaatsje Sandakan vangt Orang-Oetans op die wees zijn, met als doel ze terug te sturen naar de jungle. Het vaste ritueel, waarbij de Orang-Oetans die dicht bij het centrum leven worden gevoerd, wordt twee maal per dag vertoond. Via een boardwalk loop je naar het uitkijkpunt over het voedingsplatform. Het is wachten op de eerste bewegingen nadat een parkranger het fruit heeft uitgestalt. Al slingerend komen de eerste Orang-Oetans op het fruit af. Voor velen een eerste kennismaking met de mensaap!

Overnachten aan de Kinabatangan River

Heb je wat meer tijd twijfel dan niet en overnacht in de jungle. Te midden van de typische junglegeluiden, metershoge boomtoppen en dichtbegroeide regenwouden zijn er talloze accommodaties, ieder met zijn eigen charme. Vrijwel alle accommodaties in dit gebied liggen aan de Kinabatangan River, die zich al slingerend een weg baant door de jungle. In een klein bootje en onder leiding van een ervaren gids ga je op zoek naar de bewoners van de jungle. Naast verschillende soorten apen, talloze vogels en reptielen is de pygmee-olifant, één van de kleinste olifantensoorten, een graag geziene gast. Ook de neusaap, die nergens anders ter wereld voorkomt, is met zijn opvallende uiterlijk moeilijk te missen. Het hoogtepunt is natuurlijk het zien van de wilde Orang-Oetans. Het is weliswaar een enorm gebied waar deze indrukwekkende beesten voorkomen, maar als je je ogen goed openhoud en de boomtoppen afspeurd op kleine bewegingen kun je wel eens geluk hebben. Het zien van de Orang-Oetan in zijn natuurlijke leefgebied is een geweldige ervaring.

Een impressie van het prachtige Borneo

Gewoon doen!

Laten we eerlijk zijn. Een reis naar Borneo is niet goedkoop. Het feit dat het erg afgelegen ligt, je zo’n 3 tot 4 vluchten vanuit Nederland moet nemen om er te komen om vervolgens per bus, auto en boot door te reizen, maakt het tot een duur uitstapje. Is dat het waard? Ja, een trip naar Borneo om de Orang-Oetans op te zoeken is je geld meer dan waard, en waarschijnlijk een once in a lifetime ervaring. Daarnaast is Borneo perfect te combineren met een reis door Azië. Bezoek bijvoorbeeld ook een van de paradijselijke eilanden voor de kust van Sabah of beklim de op een na hoogste berg van Zuidoost Azië, Mount Kinabalu. De beste reistijd voor een bezoek aan Borneo is juni tot augustus, maar ook de rest van het jaar is het op Borneo goed vertoeven!

Reis info

Beste reistijd: Juni t/m augustus
Visum: 
Krijg je bij aankomst
Goedkoopste vliegticket aanbieders: 
Cheaptickets.nl
Leuke hotel en hostel deals: 
Booking.com