Ga autorijden & hiken op Lake Baikal in Rusland

Dit artikel is geschreven door Hilde Bouter en is onderdeel van de Reisjunk Bucket List. Een bucket list gecreëerd door onze volgers. 
 

Het ijs op het grote Lake Baikal is in de winter meer dan een meter dik. Dat betekent dat het dik genoeg is om met de auto – en zelfs met een minibus – op te rijden!

Onderweg naar Olkhon Island

De beste manier om het ijs te ervaren is om naar Olkhon Island te gaan. Dit eiland – wat ruim voor onze jaartelling al bewoont werd door de Buryat – ligt op ongeveer 4 uur rijden van Irkutsk. De reis ernaar toe is prachtig: kale besneeuwde vlakten, opgestoven sneeuw. Dan kom je aan bij wat in de zomer de waterkant is, er wordt niet gestopt, je rijd gewoon tussen de ingevroren boten het ijs op! Geen probleem. In de winter zijn er heuse autowegen op het meer. Het is een bizarre ervaring: het ijs werkt, piep en kraakt.

Blauw

Lake Baikal is een van de meest heldere meren ter wereld, waardoor het ijs blauwig is en heel doorzichtig. Dit kun je goed zien als je gaat wandelen bij het noordelijke puntje van het eiland. De wind waait ongehinderd over het meer tegen het eiland aan, waardoor het ijs soms tot wel een meter omhoog gekruid wordt. IJsschotsen geven allerlei tinten blauw. Omdat het meer zo groot is en alles om je heen wit is, maakt dat het lijkt alsof je in een bevroren woestijn beland bent. Overal waar je kijkt is ijs. De weidsheid is ongelooflijk, bijna onheilspellend.

Als een Russische vis

Als je uitgewandeld en koud bent is het tijd voor een typische Russsische maaltijd: gerookte omul met aardappelpuree en augurken. Omul is een vis die alleen in Lake Baikal voorkomt. Nog wat wodka erachteraan & je voelt je zo een echte Rus. Heb je nog puf? Ga dan met zonsondergang naar de haven, het licht is prachtig & je waant je kapitein op een van de ingevroren boten.

Weinig tijd, wel ijs?

Heb je niet veel tijd, maar wil je wel op dat prachtige blauwe ijs wandelen? Ga dan naar Listvyanka, een klein badplaatsje aan het meer, waar je met het openbaar vervoer in een uurtje bent. Of ga wandelen langs de oude Circum Baikal Railway, je kunt dan gedeeltes op het ijs lopen. Hier ben je in 2 uur rijden vanaf Irkutsk. De wandeling duurt ongeveer 3-4 uur, afhankelijk van hoe vaak je picknickt of je staat te vergapen aan het uitzicht.

Reis info

Beste reistijd: Januari tot mei
Visum: Benodigd
Goedkoopste vliegticket aanbieders: Cheaptickets.nl
Leuke hotel en hostel deals: 
Booking.com