Verrassende trips vanuit Marrakech

Het is de bekendste koningsstad van Marokko, met smalle steegjes vol ezelskarren, kruidige soeks en mooi betegelde koranscholen: Marrakech. Om alle bekende en onbekende plekjes van deze stad te verkennen, ben je al gauw een dag of drie bezig. Maar er is in de buurt nog veel meer leuks te zien en te ontdekken! Marrakech vormt een goede uitvalsbasis voor leuke uitstapjes, zoals naar kleine bergdorpen en dadelpalmvalleien op slechts een paar uur rijden. Een overzicht van onze leukste trips vanuit Marrakech.

Trekking door het Atlasgebergte

Misschien is een bergwandeling niet het eerste wat bij je opkomt als je aan Marokko denkt. Maar naast de kleurrijke koningssteden, palmoases en de woestijn, is Marokko voor een groot gedeelte bedekt met het Atlasgebergte. Op nog geen twee uur rijden van Marrakech liggen bergtoppen die reiken tot ruim 4000 meter hoogte. Leuk is het om hier een meerdaagse trekking te maken met een gids, waarbij je het dagelijks leven in de bergen kunt aanschouwen. Bergopwaarts vind je hier en daar een dorp met bergnomaden die ronddwalen met hun kudde schapen of geiten. De uitzichten tijdens deze trekking zijn waanzinnig, de rotsen bizar en grillig. Je trekt langs rivieren en slaapt in eenvoudige berghutten midden in de natuur.

atlas-001

Couscous bij de Berbers thuis

Vanuit Marrakech kun je met een huurauto ook de bergdorpen in de omgeving verkennen. Hier hebben we een verstopt plekje gevonden waar de Marokkaanse Mohamed en Engelse Carolyn samen een homestay runnen, voor reizigers die écht wat mee willen krijgen van het lokale leven. Leer hoe je couscous of een tajine bereidt en leer de mensen in het dorp kennen tijdens een wandeling met je gastheer. Zo zie je onder andere hoe men op traditionele manier brood bakt, tapijten knoopt en het land bewerkt. ’s Ochtends word je wakker van het gekraai van de haan, die samen met de kippen en de geitjes in de stal onder het huis leven.

lokale-inwoners-001

marokko-rijden-001

Uitwaaien in kustplaats Essaouira

Essaouira is onze favoriete kustplaats in Marokko en vanuit Marrakech ben je er in 3 uur zo met de auto of bus. In dit knusse vissersplaatsje vind je, in de ommuurde medina, witte huizen met blauwe luiken. Je kunt hier eindeloos dwalen door de levendige soeks en de kronkelende straten en smalle steegjes. Essaouira is een thuishaven voor vrolijke muzikanten en creatieve kunstenaars die hier hun winkeltje hebben. Omdat het er altijd waait is het ook een paradijs voor wind- en kitesurfers en zeilboten. Onze tip: maak een zeiltocht langs de kust. Op het voordek kun je languit gaan liggen en met de wind in je haren genieten van het uitzicht over de stad en de kustlijn. Je vaart een rondje om eilandjes voor de kust, waar je de restanten van een oud Portugees fort en een verlaten gevangenis ziet.

essaouira-uitzicht-001

bootjes-essaouira-001

Bezoek de ksar van Aït Ben Haddou

Na het droge Atlasgebergte doemt ineens de imposante ksar van Aït Ben Haddou op. Een ksar is een soort fort, van klei met stro, waar een dorpsgemeenschap in woont. Er worden nog enkele ksars bewoond, maar niet meer zoveel als vroeger. In Aït Ben Haddou wonen nog steeds enkele lokale families. Het is leuk om op eigen houtje door de straatjes en poorten te dwalen die omhoog kronkelen. Boven aangekomen heb je uitzicht op het Atlasgebergte waarbij de toppen vaak zijn bedekt met sneeuw. Je kunt hier slapen in kleinschalige hotels die er zelf ook uitzien als een ksar, opgetrokken uit leem en met een fijn zwembad. Een mooie plek om even je Marokko-herinneringen te laten bezinken!

kasbah-001

Bovenstaande tips zijn afkomstig van Edith Huntink van Marokko online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Met bouwstenen kun je je eigen ideale Marokko-reis samenstellen en de reisspecialisten adviseren je graag vanuit hun eigen ervaring.