8 Tips voor backpacken in Panama

Panama is erg populair onder backpackers. Dit kleine land in Midden-Amerika is makkelijk te bereizen met het openbaar vervoer en er zijn meer dan genoeg leuke hostels te vinden. Op bestemmingen als Bocas del Toro, Playa Venao en Santa Catalina bruist het altijd want hier worden vaak leuke feestjes georganiseerd. De kans is groot dat je met een boel nieuwe vrienden het land weer verlaat. Panama is niet het goedkoopste land in de regio maar met de tips in dit artikel, kan je zeker met een klein budget door Panama reizen. 

#1 Maak je eigen eten klaar tijdens het backpacken in Panama

Vrijwel alle hostels in Panama hebben een gezamenlijke keuken. Uiteten gaan in Panama is behoorlijk prijzig dus om kosten te besparen is het slim om zo af en toe zelf te koken in je hostel. De meeste supermarkten in Panama hebben best een behoorlijk assortiment, dus je kan allerlei maaltijden maken. Alhoewel de supermarkten ook niet erg goedkoop zijn, ben je wel veel goedkoper uit dan dat je uiteten gaat. Al zou je alleen het ontbijt en de lunch zelf maken dan ben je elke dag al snel €15 tot €20 per persoon goedkoper uit. Om kosten te besparen kan je ook altijd naar de bakkerij gaan om een lekker goedkoop broodje te kopen. Loop nog even langs de lokale markt om wat fruit te kopen en je hebt een prima maaltijd op. Benieuwd naar wat uiteten ongeveer kost in Panama? Dat staat onder andere beschreven in ons artikel over kosten en budget in Panama.

#2 Verzamel kleingeld voor de taxi

Uit de pinautomaten in Panama komen bijna altijd biljetten van $20 en taxi chauffeurs nemen zulke grote biljetten vrijwel nooit aan. Zorg er daarom voor dat je altijd wat kleingeld bij je hebt. Dit is ook handig om in de bus mee te betalen.

#3 Openbaar vervoer in Panama Stad

Taxi’s zijn vrij prijzig in Panama Stad. Om geld te besparen in Panama stad kan je daarom het beste zoveel mogelijk gebruik maken van metro’s, bussen en Uber. Voor de laatste optie is het handig om een lokale simkaart te kopen met data. Uber is ideaal omdat je niet over de prijs hoeft te onderhandelen en de chauffeur weet precies waar je naartoe wilt. De metro werkt ook heel goed, is goedkoop en erg makkelijk. Er is maar één metrolijn in Panama Stad dus heel ingewikkeld is het nooit om van a naar b te komen.

#4 Refill je water

In Panama kan je niet uit de kraan drinken en een fles water van 1 liter kost gemiddeld €1,50. Voor een klein flesje water betaal je zo’n €0,85. Geld uitgeven aan water is nooit leuk en het is daarom aan te raden om je flessen te hervullen. Er is altijd wel een winkel of cafe waar dit kan voor weinig geld en zo kan je een boel geld besparen. Voor 1,5 liter betaal je dan vaak maar €0,25.

#5 Neem een dik vest en een lange broek mee naar Panama

Als je aan Panama denkt, denk je al snel aan tropische stranden en dus ook tropische temperaturen. Omdat bestemmingen als Boquete en El Valle de Anton iets hoger zijn gelegen, is het daar iets warmer dan andere delen van Panama. Neem dus een setje extra warme kleren mee. Daarnaast is het ook vaak koud in de bussen. De buschauffeur zet de airco op de maximale stand en dan zijn je sokken en een dik vest je beste vriend.

#6 Oefen je Spaans voordat je gaat backpacken in Panama

Spreek je geen Spaans? Dan is het fijn om een aantal basis woorden en zinnen te leren voordat je aan je gaat backpacken in Panama. Veel Panamezen spreken namelijk geen woord Engels. Je komt er heus wel uit met wat handen en voeten werk maar het gaat gewoon allemaal net wat makkelijker wanneer je kan vragen waar het toilet is en wanneer je kan verstaan hoeveel je moet betalen bij de kassa.

Tip: Download de app van Duolingo om je Spaans te oefenen.

#7 Let goed op je spullen tijdens het feesten

De keren dat backpackers worden bestolen of opgelicht, gebeuren vaak wanneer ze niet meer nuchter zijn. Let dus extra goed op jezelf en je spullen op deze momenten. Neem alleen het nodige mee wanneer je gaat feesten en stop nooit je telefoon in je broekzak maar altijd achter een rits. Laat je pinpas, creditcard en paspoort in je hostel. Zo verklein je de kans dat je bestolen wordt.

#8 Check onze reisroute door Panama!

Natuurlijk hebben we nog veel meer tips voor backpacken door Panama. Wij hebben Panama meerdere keren bezocht en hebben met al deze ervaringen de ultieme reisroute door Panama gecreëerd. Ook zijn we op zoek gegaan naar unieke hostels om te verblijven en hebben we een lijst opgesteld met onze favoriete adresjes in Panama.