Tips voor een auto huren op Tenerife

Een auto huren op Tenerife is een goed plan want dit eiland is perfect voor een roadtrip. Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden en het vulkanische landschap is bijzonder indrukwekkend. Om goed voorbereid op reis te gaan met een huurauto is het handig om te weten hoe de wegen op Tenerife zijn en hoe het bijvoorbeeld zit met tanken en parkeren op het eiland. Vanaf welke leeftijd mag je een auto huren op Tenerife, wat zijn de verkeersregels en hoeveel kost een auto huren? Dit artikel staat bomvol tips voor een auto huren op Tenerife en geven we antwoord op al je vragen!

Auto huren Tenerife – Hoe zijn de wegen?

Autorijden op Tenerife is makkelijk want de wegen zijn goed onderhouden. De wegen in de bergen kunnen wat avontuurlijker zijn door de vele scherpe bochten, maar ook deze wegen zijn heel goed begaanbaar. Tenerife heeft een vulkanisch berglandschap waardoor er veel hoogteverschillen zijn dus bereid je erop voor dat je veel door de bergen zult rijden. In de bergen vind je veel eenrichtingswegen, maar je zult ook op smalle wegen rijden waar je tegenliggers moet passeren. Vooral in de dorpen kom je deze smalle stukken tegen. De hoofdweg op Tenerife is de snelweg TF-1. Deze weg gaat bijna helemaal rond het eiland en brengt je in ongeveer een uur van het westen naar het oosten van Tenerife. Autorijden door de bergen van Tenerife is zeker niet moeilijk maar vooral heel mooi!

Tips voor tanken met je huurauto op Tenerife

Tanken kan op Tenerife bij de bekende tankstations als BP, Texaco en Shell of bij de kleinere Spaanse ondernemers. Vrijwel alle tankstations zijn te vinden langs of in de buurt van de snelweg TF-1 en in de grotere stadjes. Zorg dus dat je altijd met een goed gevulde tank het binnenland in gaat want daar ga je hoogstwaarschijnlijk geen tankstation meer tegenkomen. 

Je kunt op Tenerife bij de meeste tankstations met een pinpas of creditcard betalen, maar je kunt er nooit honderd procent van uitgaan dat het overal mogelijk is. Daarom geven we de tip om ook altijd contant geld bij je te hebben. Contant betalen kan sowieso handig zijn want bij pinbetalingen bij tankstations in Spanje wordt er een borg gereserveerd van je rekening. Meestal is dit een bedrag tussen €100 en €150 euro dat dan tijdelijk niet beschikbaar is op je rekening. Deze borg wordt over het algemeen binnen een half uur weer vrijgegeven op je rekening, maar in sommige gevallen kan het meerdere dagen duren.

Handig om te weten: De Spaanse woorden voor benzine en diesel lijken veel op elkaar, dus let goed op als je tankt en maak geen fout. ‘Gasolina’ is benzine en ‘gasóle’ is diesel. 

De verkeersregels op Tenerife

Op Tenerife gelden dezelfde verkeersregels als in Spanje en veel van deze regels zijn gelijk aan de verkeersregels in Nederland. Zo rijden ze op Tenerife aan de rechterkant van de weg, geldt op een rotonde dezelfde voorrangsregel als in Nederland en is het verboden om achter het stuur afgeleid te worden door bijvoorbeeld een telefoon. Goed om te weten is dat het op Tenerife ook niet is toegestaan om te eten of te roken achter het stuur. Ook als je stilstaat bij een stoplicht of in een file mag je niet afgeleid worden en mag je je telefoon dus niet gebruiken achter het stuur. 

Let wel even op dat de maximumsnelheid op Tenerife net anders is dan bij ons. Binnen de bebouwde kom mag je maximaal 50 km per uur, maar soms is dat ook maar 20 of 30 km per uur. Op autowegen in de stad is 80 km per uur de maximale snelheid, rijd je buiten de bebouwde kom dan mag je op autowegen 90 of 100 km per uur en 120 km per uur op snelwegen. Let dus goed op de borden langs de weg voor de juiste maximum snelheid. 

Ook is het handig om te weten dat ze op Tenerife voorrangswegen anders aangeven. In plaats van haaientanden staat er een dikke doorgetrokken streep op de weg als je voorrang moet geven. Je ziet dan ook een driehoekig verkeersbord met de tekst ‘ceda el paso’ wat voorrang verlenen betekent. Schrik trouwens niet van een toeterende auto als je ingehaald wordt. Spaanse automobilisten laten vaak met een geluidssignaal weten dat ze gaan inhalen en bij smalle wegen met veel bochten ben je zelfs verplicht om met een geluidssignaal tegenliggers te waarschuwen. Let in de bergen ook goed op de verkeersborden, want bij hellingen van meer dan 7% heeft stijgend verkeer voorrang op auto’s die dalen. Het is dus handig om te weten wat je hellingspercentage is om te weten wie er voorrang heeft in de bergen. 

Navigeren op Tenerife

Download voor vertrek de kaart van Tenerife in Google Maps zodat je ook offline kan navigeren als je internetverbinding wegvalt. Via Google Maps worden alle routes op het eiland meegenomen, dus ook tolwegen, landweggetjes en onverharde wegen. Tenerife heeft geen tolwegen maar wel onverharde wegen en land- en bergweggetjes. Wil je liever op de doorgaande wegen en snelwegen blijven dan is het raadzaam om naar de verschillende routes te kijken die de app aangeeft en de beste route voor jezelf te kiezen. Je kunt ook altijd kiezen voor de route door de bergen als je wat meer van het binnenland wil zien. 

Tip: Neem een telefoonhouder mee zodat je daar je telefoon in kan zetten.

Parkeren op Tenerife

Waar je mag parkeren en of dat gratis of betaald is, zie je op Tenerife aan de strepen op de stoep of langs de weg. Op veel plekken op Tenerife is parkeren gratis, behalve als je een blauwe streep ziet. Er staan dan ook blauwe ticketautomaten langs de weg waar je een parkeerkaartje moet kopen. Er zijn in de steden ook een aantal ondergrondse parkeergarages te vinden waar je voor een kleine prijs kunt parkeren. Parkeer je huurauto niet bij een gele streep want dit betekent dat er een parkeerverbod geldt. Zie je een andere kleur dan geel of blauw? Dat zijn vaak parkeerplekken voor bewoners dus mag je er niet parkeren. 

Een tip die we je willen meegeven is om tijdens het parkeren op de borden met de woorden OTA of ORA ZONA te letten. Deze borden geven aan dat je een parkeerticket in je auto moet hebben die 30, 60 of 90 minuten geldig is. Het is te vergelijken met kort parkeren zoals de parkeerschijf in Nederland en je kunt met zo’n kaartje dus niet de hele dag parkeren. Een ticket voor deze zones koop je bij een lokale winkel, bijvoorbeeld een tabakshop (estancos). Je maakt een gaatje in het ticket bij de datum en de starttijd en je plaatst het kaartje achter je raam. Santa Cruz de Tenerife heeft een aantal van deze zones.

Tip: Het is goed om het Spaanse ‘verboden te parkeren’ bord te kennen. Dit is geen ‘P’ met een streep erdoor net als in Nederland, maar een ‘E’ met een streep. Dat staat voor ‘estacionamiento prohibido’.

Vanaf welke leeftijd mag je een auto huren op Tenerife?

Je mag vanaf 21 jaar een auto huren op Tenerife. Je moet hiervoor wel minimaal één jaar je rijbewijs in bezit hebben. Ben je jonger dan 25 jaar? Dan wordt er ook vaak een extra toeslag berekend op de huurprijs en meestal kun je niet alle autotypes huren, maar wel de standaard personenauto’s. 

Niet vergeten: je creditcard

Het is verplicht om een creditcard bij je te hebben wanneer je de huurauto ophaalt. Deze creditcard moet op naam staan van de hoofdbestuurder. Creditcards met een andere naam zullen niet worden geaccepteerd voor de borg en dan zal je de huurauto niet in ontvangst mogen nemen. Daarnaast is het belangrijk dat deze creditcard voldoende saldo heeft voor de borg. Heb je nog geen creditcard? Dan raden we je deze creditcard aan.

Auto huren op Tenerife zonder creditcard

Wil je een auto huren zonder creditcard? Bij Sunnycars kan je dan nog steeds een auto huren. Selecteer tijdens het zoeken naar een huurauto de filter ‘geen waarborg’. Nu krijg je alle huurauto’s te zien waar het niet verplicht voor is om een creditcard te laten zien. Deze optie is vaak wel iets duurder en je moet minimaal 48 uur voor het ophalen van de huurauto je registreren via de link die je ontvangt na het boeken. Zo is het mogelijk om een auto te huren op Tenerife zonder creditcard.

Wat kost een auto huren op Tenerife?

Goed nieuws want een auto huren op Tenerife is niet duur. Zeker in vergelijking met andere bestemmingen in Europa is een auto huren op Tenerife spotgoedkoop. In het laagseizoen beginnen de prijzen voor een kleine personenauto vanaf €25 per dag inclusief volledige verzekering. In het hoogseizoen betaal je iets meer namelijk €31 per dag. Zorg dat je niet wacht tot het laatste moment met het boeken van een huurauto, want dan zijn alle goedkope auto’s al aan iemand anders verhuurd.

Waar kan je het beste een huurauto boeken?

Wij boeken altijd onze huurauto via Sunnycars.nl en dat kunnen we je ook sterk aanraden voor Tenerife. Met een huurauto heb je altijd kans op schade en problemen onderweg en daarom is het slim om bij een betrouwbare partij te boeken. Bij Sunnycars is bij de prijs altijd een volledige verzekering inbegrepen, kan je je boeking gratis wijzigen en staan alle voorwaarden duidelijk aangegeven. Ook hebben ze een 24/7 noodnummer waar je bij problemen in het Nederlands hulp krijgt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over addertjes onder het gras en als er iets mis gaat op vakantie dan wordt altijd alles vergoed en geregeld. Soms betaal je hier net een paar tientjes meer dan bij een andere partij maar je hoeft je dan ook nergens meer zorgen over te maken. Dit is het wat ons betreft helemaal waard, zeker op vakantie.

Let op: Soms probeert de lokale verhuurder je nog extra verzekeringen aan te smeren. Deze zijn absoluut niet nodig want met de inbegrepen verzekering van Sunnycars is alles gedekt. Laat je dus niet voor de gek houden want je bent 100% gedekt, zelfs je eigen risico vergoeden ze in geval van schade.

Prijsstijgingen door tekort aan auto’s: Er is momenteel wereldwijd een groot te kort aan huurauto’s. Om de corona crisis te overleven, hebben autoverhuurders een groot deel van hun auto’s moeten verkopen. Sinds de vraag hard toeneemt, zijn er onvoldoende chips voor nieuwe auto’s en stijgen de prijzen door het te kort enorm hard. Hierdoor zijn veel huurauto’s dubbel zo duur of zelfs volgeboekt. Je kunt het beste zo vroeg mogelijk boeken om zeker te zijn van een nog enigszins betaalbare huurauto. Bij Sunnycars krijgt je momenteel gratis de Flex Service erbij. Hiermee kan je tot 1 uur van te voren nog gratis annuleren of wijzigen dus zo zit je nergens aan vast maar bent wel zeker van een huurauto.