Waarom Tibet een geweldige reisbestemming is

Bij Tibet denk je al snel aan de Dalai Lama, het Tibetaans boeddhisme, ongelofelijke uitzichten en hoge Himalaya-toppen. De autonome Chinese regio ligt op het Tibetaanse Hoogland, een groot uitgestrekt plateau dat een gemiddelde hoogte heeft van 4.500m. De hoofdstad Lhasa ligt op 3.650m en dat is tevens het laagste punt van het Tibetaanse grondgebied. Na een snelle acclimatisatie periode zijn dit hieronder 10 hoogtepunten van een bezoek aan één van de meest indrukwekkende plekken ter wereld. 

#1 Lalung La

Eén van de hoogste bergpassen ter wereld: Lalung La (5.050m). Als je hier uit de wagen stapt, kan je geen 10 meter lopen zonder naar lucht te happen maar de uitzichten zijn waanzinnig!

Lalung La IMG_4585_2

#2 Friendship Highway

De Friendship Highway is een 800km lange autobaan die de Tibetaanse hoofdstad Lhasa verbindt met Nepal. Onderweg passeer je enkele kleinere Tibetaanse steden, maar je zal vooral achterovervallen van de variëteit aan tegenliggers en watertanden bij de schilderachtige vergezichten.

IMG_4648 Friendship Highway Tibet

#3 Mount Everest

De hoogste bergtop ter wereld ligt op de grens van Tibet en Nepal. De noordelijke flank van deze gigant ligt op Tibetaans grondgebied en is goed zichtbaar vanaf de Friendship Highway. Naast de piek van Mount Everest (8.848m) heb je vanuit Tibet ook een helder uitzicht op Lhotse (links), met 8.516m de vierde hoogste berg ter wereld.

Mount Everest tibet

#4 Boeddhistische kloosters & Tibetaanse forten

Wie Tibet zegt, zegt boeddhisme. De vele Tibetaanse kloosters zijn een plek van meditatie en rust. In Shigatse, de tweede grootste stad van de regio, ligt het Tashilhunpo klooster veilig achter een impressionant fort.

Tashilhunpo

#5 Indrukwekkende bergmeren

Tibet ligt bezaaid met gigantische bergmeren. Het Yamdrok-meer ligt tussen de steden Gyantse en Lhasa en is bijna 75 km lang. Het ligt op een hoogte van maar liefst 4.441m. De vis uit het meer wordt geserveerd in de betere restaurants in Lhasa. Een plonsje wagen zit er helaas niet in want het water is ijskoud.

Yamdrok

#6 Lhasa

De hoofdstad van Tibet ligt op 3.650m, oftewel 25 meter lager dan de hoogste hoofdstad ter wereld: La Paz in Bolivia. Het oude centrum is een bruisend bedevaartsoord. Er lopen drie pelgrimsroutes door de hoofdstad.

Lhasatibet

#7 Potala Palace

Dé publiekstrekker in Lhasa. Alle dalai lama’s uit de geschiedenis hadden hier hun vaste residentie, tot de huidige (de veertiende) van de Chinese autoriteiten naar India moest vluchten. Het paleis ligt op de berg Marpori (de rode berg) iets buiten het centrum van de hoofdstad. Vanaf het paleis heb je een prachtig zicht over de stad en de omliggende bergen.

Potala Palace

#8 Desolate bergdorpen

In Tibet wonen amper 3 miljoen mensen op een oppervlakte van 1,2 miljoen km². Je kan er uren rondrijden zonder een dorp of stad tegen te komen. Old Tingri ligt aan de voet van het Everest-gebied, telt zo’n 500 inwoners en ligt quasi volledig afgescheiden van de beschaafde wereld. Al zijn er sinds kort enkele guest houses mét WiFi te vinden.

IMG_4678

#9 Vrolijke kinderen

Ondanks de barre weersomstandigheden en de beperkte mogelijkheden om aan vrijetijdsbesteding te doen, spelen de Tibetaanse kinderen er vrolijk op los. Zelfs bij -10° zijn ze altijd in voor een potje voetbal, basketbal of frisbeeën.

IMG_4703 IMG_4707

#10 Geweldige zonsondergangen

Zo hoog boven de zeespiegel, omringd door de 7.000’ers en 8.000’ers van het Himalaya-gebergte: dat levert prachtige zonsondergangen op!

IMG_4777 IMG_5052