Spanje zoals je het nog niet kende: het veelzijdige Navarra

Eén keer per jaar komt de Spaanse provincie Navarra bij ons in het nieuws door het festival van San Fermín: het feest waarbij stieren door de straten van Pamplona – hoofdstad van Navarra – worden gejaagd. Een evenement waar in Nederland maar weinig enthousiastelingen voor te vinden zijn. Na dit evenement blijft het stil, dat wil zeggen: in de berichtgeving. In het kleine maar veelzijdige Navarra is het alles behalve stil. Dagelijks beginnen hier zo’n duizend pelgrims hun tocht naar Santiago de Compostela. Restaurants door de hele provincie ontwikkelen zich tot ’s lands beste ervaringen op gastronomisch gebied. Oude stadjes in het middengebied van Navarra vieren gedurende de zomermaanden vrijwel ieder weekend een van de vele traditionele feesten die de provincie rijk is. In het zuiden, waar wonderlijk genoeg een semi-woestijn ligt, worden de voorbereidingen getroffen op de opnames van een nieuw seizoen van Game of Thrones. Navarra is volop in beweging! Wij stellen je graag voor aan deze tot op heden minder bekende provincie van Spanje.

De vier streken van het Spaanse Navarra

Navarra grenst aan het Baskenland in het westen en buurland Frankrijk in het noorden. Hoewel de provincie maar klein is – het past qua oppervlakte maar liefst vier keer in ons kikkerlandje – is de provincie onder te verdelen in vier totaal verschillende regio’s. Van het Irati woud in het noorden tot de Bardenas Reales semi-woestijn in het zuiden: Navarra heeft het allemaal.

Het Noorden: Pyreneeën en het Woud van Irati

Het noorden van Navarra wordt gekenmerkt door haar indrukwekkende natuur. De Pyreneeën, die de grens met Frankrijk vormen, kenmerken het landschap: groen, groen en nog eens groen. Het Woud van Irati dat hier ligt, is na het Zwarte Woud in Duitsland het grootste en best onderhouden beuken- en sparrenbos van Europa.

Paarden in het Woud van Irati

De Jacobsroute naar Santiago de Compostela

Jaarlijks maken een kwart miljoen mensen hier in het noorden van Navarra hun begin aan de ‘Camino de Santiago’, ofwel het Spaanse deel van de Jakobsroute naar Santiago de Compostela. De route start officieel iets ten noorden van het plaatsje Roncesvalles aan de grens met Frankrijk. Roncesvalles geeft je direct een goede indruk van dat waar de pelgrims naar op zoek zijn tijdens hun bedevaart: eeuwenoude kloosters en kerken, herbergen voor de overnachting en stevige maaltijden om de lange tocht vol te houden.

Kerken in Roncesvalles waar de Camino begint

Oorsprong Baskische taal en cultuur

Maar er zijn meer historische redenen om het noorden van Navarra op te zoeken. Hier is namelijk de Baskische taal en cultuur oorspronkelijk ontstaan. Hoewel het noorden van Navarra niet behoord tot buurprovincie het Baskenland, wordt hier wel de Baskische taal en cultuur gebezigd omwille van het simpele feit dat het hier is ontstaan. Ook in de hoofdstad Pamplona is er ruimte voor de Baskische cultuur. Dit jaar hing de Baskische vlag voor de eerste keer aan het gemeentehuis bij de opening van San Fermín: het feest van de rennende stieren.

het Baskische Elizondo in het noorden van Navarra

Ter afwisseling van de geschiedenislessen: ziplinen!

Na bezichtiging van deze historisch belangrijke plaatsen is het natuurlijk wel even prettig om het avontuur op te zoeken in het heden. Hiervoor kun je prima terecht in het Baztan Aventura Park in Beartzun, nabij het klassiek Baskische stadje Elizondo (te zien op bovenstaande foto). Waarom hier ziplinenen? Het geeft je misschien wel het mooiste uitzicht op de Baztan vallei van de Spaanse Pyreneeën. Een goede manier dus op de natuur te verkennen in dit deel van Spanje. Daarnaast zijn de prijzen heel gunstig. Op het moment van schrijven betaal je 20 euro voor een uitgebreide zipline sessie, waarin je tot vier keer toe over de Baztan vallei schiet.

Pamplona: hoofdstad van Navarra

Pamplona is het bonzende hart van de provincie. Voor de grote festivals die Navarra rijk is moet je in Pamplona zijn. Jaarlijks komen er duizenden toeristen af op het festival van San Fermín, dat vooral bekend staat om de Encierro – het rennen van de stieren. Dit in Nederland omstreden feest duurt van 6 tot en met 14 juli. Gelukkig betekent dit niet dat er de rest van het jaar niets te doen is in Pamplona, in tegendeel! De maanden mei en juni zijn perfect voor een bezoek aan Pamplona: de mensen bereiden zich voor op het San Fermín festival met, hoe kan het ook anders, meer fiesta.

Pamplona

Een stad die leeft

Hoe mooi een stad ook is, het moet leven wil er een goede sfeer hangen. Dit is in Pamplona het geval als nergens anders. Wanneer het weer het toelaat zijn de inwoners van Pamplona op straat te vinden om het leven te vieren. Nu is het heel vaak mooi weer in Pamplona, dus je kunt je voorstellen dat het er vrijwel altijd gezellig is. Een terrasje pakken, uitgebreid lunchen of gewoon op een bankje zitten en genieten van de zon en de stad: de inwoners van Pamplona leven er alsof ze toerist zijn in hun eigen stad en vinden het prima als jij aanschuift.

Pamplona

Reisjunk tip: Juevintxo

De perfecte avond om Pamplona te bezoeken is de donderdagavond. Deze avond scoor je voor 2 euro een pintxo (locale variant van de Spaanse tapas) en een wijntje. Je zult niet de enige zijn die van deze deal gebruik maakt: voltallig jong Pamplona rukt uit voor een avondje genieten voor weinig. De deal staat bekend als juevintxo, een samenvoeging van de woorden jueves (donderdag) en pintxo (tapas).

Pamplona

De Middenzone: rijk aan cultuur

De pittoreske stadjes van Navarra vind je in de middenzone. Ben jij een cultuur snob? Dan kun je hier je hart ophalen. Het absolute hoogtepunt voor wat betreft de Navarese steden is wat ons betreft de voormalige hoofdstad Olite. Het klassieke stadje heeft alles wat je van een authentiek Navarees stadje mag verwachten: een kasteel, oude straatjes, een stadsmuur en een rijke cultuur aan feesten die in vrijwel ieder weekend van de zomer plaatsvinden. Het mooie aan deze feesten is dat de inwoners hier massaal aan deelnemen. Uitgedost in traditionele kleding is men op straat te vinden om de feesten samen te vieren. Het is onvermijdelijk dat de inwoners uren hebben moeten steken in de voorbereidingen, maar het resultaat mag er zijn.

Wil je meer weten over Olite? Check hier ons fotoverslag!

El Vino

Wie in Navarra wordt grootgebracht, ontkomt niet aan een uitgebreide kennismaking met de wereld van wijn. Er komen grote hoeveelheden wijn uit Navarra, die in smaak in de buurt komen bij wijnen uit de bekendere buurprovincie La Rioja. Het grootste deel van de wijnproductie vindt plaats in de middenregio van Navarra. Er zijn hier talloze bodegas waar je welkom bent om je wijnkennis uit te breiden en uiteraard te proeven.

Het Zuiden: semi-woestijn Bardenas Reales

Het is moeilijk voorstelbaar, maar op zo’n honderd kilometer afstand van de groener dan groene Pyreneeën ligt de semi-woestijn Bardenas Reales. Het was voor ons niet het eerste waar we aan dachten bij deze Noord-Spaanse vakantiebestemming, maar de eindeloze ongerepte droge vlaktes liegen er niet om en maken een bezoek aan Navarra interessanter en bovenal veelzijdiger. De Bardenas Reales woestijn is het decor geweest van vele films en videoclips. Later dit jaar zal ook een nieuw seizoen van het populaire Game of Thrones hier worden opgenomen.
Eerder werd het gebied gezien als kaal en onherbergzaam, maar steeds meer mensen zijn de schoonheid van dit stuk unieke natuur in gaan zien. Inmiddels is het gebied opgenomen door UNESCO als belangrijk natuurreservaat. Je kunt er zelfstandig met de auto doorheen rijden over wegen die van goede kwaliteit zijn. Dit is waarschijnlijk de meest originele plek voor een picknick tijdens jouw verblijf in Navarra.

Bardenas Reales

Bardenas Reales

Bardenas Reales

Conclusie

Navarra is een onderbelichte regio in het noorden van Spanje die zich prima leent als vakantiebestemming. Het is klein, maar heeft eindeloos veel variatie te bieden. Mocht je toch op zoek zijn naar strand dan ligt de Baskische kust op korte afstand, waar je overigens formidabel kunt surfen. Pamplona biedt een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Navarra door haar centrale ligging en levendige karakter. Wil je meer informatie over Navarra? Bezoek dan de website van Turismo Navarra.