Skiën in Bansko, Bulgarije: de voor- en nadelen

De kans is groot dat je er nog nooit van hebt gehoord: skiën in Bulgarije. En dan ook nog eens vlakbij de grens met zonvakantieland Griekenland. Mocht je bij het uitzoeken van een skivakantie eens iets nieuws willen proberen, dan is Bulgarije een bestemming om in overweging te nemen. Met name voor de low budget skiër bieden de Bulgaarse skigebieden aantrekkelijke mogelijkheden. Maar hoe weet je vooraf of Bulgarije voor jou geschikt is? Ik nam de proef op de som door een week te skiën in het meest prestigieuze skigebied van Bulgarije: Bansko. Hierbij de voor- en nadelen op een rijtje.

De voordelen

Low budget

Zoals je wellicht al verwacht had, heeft Bulgarije als groot voordeel dat de prijzen op alle gebieden aanzienlijk lager liggen dan in de meer gangbare skigebieden. Ook met een klein budget zul je op kleine afstand van de skilift een appartement met gemeenschappelijk zwembad en sauna kunnen vinden. Je hoeft niet aan het koken te slaan: er is een aardige variatie in restaurants die voor weinig een goede maaltijd serveren. Om de kosten van de vakantie bijzonder laag te houden is het aan te raden om vooral levensmiddelen en versnaperingen in te slaan in de supermarkt.

Tips: Naast de veelgebruikte mogelijkheid om op de hoofdstad Sofia te vliegen is er in Plovdiv ook een vliegveld. Er zijn meerdere luchtvaartmaatschappijen die voor een leuke prijs naar Plovdiv vliegen. Verschillen in afstanden en reistijden tussen deze vliegvelden naar de skigebieden zijn nihil. Tevens is het de grootste stad in Bulgarije en de langst ononderbroken bewoonde stad van Europa!

Accommodatie in wintersport bestemming Bansko, Bulgarije

De reiservaring

Het binnenland van Bulgarije is een unieke plek op de wereld, wat zich uit in met name een bijzondere natuur. Verder is het indrukwekkend om te zien hoe inwoners van dit land veelal met beperkte voorzieningen moeten leven. De reis naar Bulgarije geeft je de kans om zelf een beeld te vormen van dit deel van Europa. In de skioorden zijn de sociale voorzieningen aanzienlijk beter dan die in de rest van het land. Je zult dus alleen het gevoel hebben de westerse wereld te hebben verlaten op de weg van het vliegveld naar het skigebied. Als je ervan houdt en ervoor openstaat kun je dus een bijzondere reiservaring meepikken tijdens je skivakantie.

Tips: Het gebied ligt op 2500 meter hoogte en de zon is hier erg scherp. De sneeuw die je natuurlijk het ultieme wintergevoel geeft reflecteert het licht. Doordat je hoog in de bergen bent is de UV-straling enorm sterk, zorg dus voor een goede bescherming van je ogen met de juiste skibril. Hiermee voorkom je oog-klachten of beschadigingen die door de felle zon veroorzaakt kunnen worden. Het voordeel van de felle zon is wel dat je lekker snel bruin wordt!

De nadelen

Omvang skigebied

Voor de fanatieke skiër zal een skigebied zoals Bansko matig scoren. Hoewel je er met 66 kilometer aan net onderhouden pisten een aardige route kunt skiën, staat het nog niet in de schaduw van de gigantische skigebieden in Frankrijk. Nadelig aan het skigebied Bansko is tevens dat er één skilift is die alle skiërs van de stad naar de pisten vervoert, wat leidt tot wachtrijen. Hier heb je echter alleen mee te maken bij het betreden van het skigebied. De faciliteiten van het skigebied doen verzorgd aan.

Uitzicht op het Pirin gebergte vanaf de pisten

De sfeer

Hoewel Bansko beschikt over meerdere uitgaansgelegenheden, kan er niet gezegd worden dat er sprake is van een bruisend nachtleven. Het centrum doet net zo koud aan als de gemiddelde buitentemperatuur en de gezelligheid zul je zelf moeten maken. Kom je met een groep, dan is er alle gelegenheid om een schitterende tijd te hebben. Wanneer je echter geïnteresseerd bent in het opdoen van nieuwe contacten tijdens de après-ski, dan is Bulgarije niet het juiste land voor de wintersport.

Lees hier verder over hoe je goedkoop je vliegtickets kunt boeken of over hoe je een jetlag kunt voorkomen