Off the beaten track in Gambia

Terwijl we aan het wachten waren tot de gigantische schaal met eten voor ons werd klaargemaakt, konden de kinderen niet ophouden met om ons heen te rennen en bovenop ons te klimmen. De enorme schaal met eten kregen we zelfs met 6 mensen nog niet helemaal leeg, om er vervolgens achter te komen dat dit pas de eerste gang was! En dit allemaal bij een familie thuis; wat een gastvrijheid. Welkom in The Gambia!

Gambia is voor veel mensen nog steeds een relatief onbekende reisbestemming. Het land is vooral populair als winterzon bestemming, waarbij je tijdens de koude Nederlandse wintermaanden lekker kan vertoeven in de mooiste resorts aan de westkust van Gambia. Toch heeft Gambia zoveel meer te bieden en daar maken we graag een opsomming van!

reisjunk_gambia-2

1. Het Tanji Fishing Centre

Niet ver van de hoofdstad Banjul vind je het Tanji Fishing Centre. Hier worden iedere dag duizenden vissen gevangen door de vissers die met hun boten de zee op gaan. Aan het einde van de dag, rond een uur of 4, komen alle boten terug en is er een enorme chaos en drukte wanneer alle emmers vol vis van de boten worden gehaald  en in kruiwagens worden gestopt. Het is heerlijk om tussen deze drukte door te lopen en lekker te genieten van alle bedrijvigheid en personen die elkaar proberen te overtreffen qua volume om hun visjes te verkopen.

reisjunk_gambia-21

Ook vind je in Tanji ontzettend veel ‘smoke houses’. In deze rokerijen worden de vissen gerookt en als de wind een beetje tegenzit, kan je het al van ver ruiken. Het is wel ontzettend interessant om eens een kijkje binnen te nemen en de personen die in de rokerijen werken zullen dan ook al te graag uitleggen hoe dit proces in zijn werk gaat.

reisjunk_gambia-20

2. Een geschiedenis van slavernij

Slavernij heeft een ontzettend belangrijke rol gespeeld in het verleden van Gambia. Gambia was dan ook het eerste land in Afrika van waaruit slaven werden gedeporteerd en destijds zijn er zo’n 8 miljoen mensen verscheept naar allerlei landen. Een heftige geschiedenis, maar daarom ook zeker indrukwekkend om hier meer over te weten te komen wanneer je in Gambia bent.

reisjunk_gambia-5

Zo vind je richting het oosten van Gambia het stadje Georgetown, van waaruit vroeger duizenden slaven werden verscheept. Er staat nog steeds een gebouw waar deze mensen als sardientjes werden opgepropt en als ‘spelletje’ hadden de opzichters bedacht dat de slaven naar de vrijheidsboom konden rennen om hun vrijheid te verwerven. Natuurlijk had dit meestal fatale gevolgen en het schijnt dat maar 1 slaaf het ooit heeft gehaald. Geen prettig idee, maar wel een bezoekje waard als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis en cultuur van Gambia.

3. Boottocht op de rivier ‘The Gambia’

Ook al zal je in Gambia geen wildlife vinden zoals giraffen en olifanten, wat ze in veel andere Afrikaanse landen wel hebben, toch zijn er ontzettend veel bijzondere dieren te vinden in Gambia. Wanneer je met een bootje over de rivier vaart, kan je ontzettend veel vogels spotten die je waarschijnlijk nog nooit hebt gezien. Ook zitten er gewone reigers die in de winter vanuit Nederland hier naartoe komen, vanwege het aangename temperatuurtje.

reisjunk_gambia-3

Naast vogels bestaat ook de kans op het spotten van nijlpaarden en apen, maar daarvoor moet je wel geluk hebben en geconcentreerd om je heen blijven kijken! Zelfs als je niet zo’n grote dierenliefhebber bent, is het ontzettend leuk om met een groepje mensen op een houten bootje te zitten, terwijl je over een rustige rivier vaart en geniet van alle natuur die voorbij komt. Je kan bijvoorbeeld vanaf Tendaba Camp, wat van zichzelf al een toffe locatie met lekker eten is, met een bootje de rivier op.

reisjunk_gambia-25reisjunk_gambia-4

4. Wassu Stone Circles

Deze stenen, die in cirkels staan, zijn een bijzondere bezienswaardigheid. Ze vertonen veel overeenkomsten met Stonehenge, wat toch wel bijzonder is als je kijkt hoe ver het van elkaar vandaan ligt. Op verschillende plekken in de wereld zijn deze stenen gevonden en we weten nu dat ze gebruikt werden als grafmonumenten. Er zijn een aantal opgravingen geweest bij deze Stone Circles en ze hebben overblijfselen gevonden van mensen die zeer waarschijnlijk erg belangrijk waren; anders kreeg je natuurlijk niet je eigen monumenten cirkel. De personen die zorg dragen voor deze monumenten zullen je gepassioneerd alles vertellen over het verleden van de stenen!

reisjunk_gambia-12

5. Cultuur snuiven op lokale markten

De markten in Gambia zijn zo ontzettend kleurrijk dat je er minstens een keertje geweest moet zijn. Zelfs zonder iets te kopen is het mooi om tussen alle kraampjes door te lopen en te zien hoe mensen hun waren aanprijzen en met verhitte onderhandelingen bezig zijn.

reisjunk_gambia-9

Pas wel op met het fotograferen van mensen, want zeker oudere mensen zijn er soms niet van gediend, omdat ze het idee hebben dat hun ziel wordt afgepakt. Vraag het dus altijd even voordat je iemand op de foto zet, maar meestal vinden mensen het al een stuk leuker wanneer je even hebt geprobeerd een gesprekje met ze aan te knopen.

reisjunk_gambia-11

6. De kunst van het houtbewerken

Afrikaanse houtsnijwerken zijn natuurlijk erg bekend en ook in Gambia zijn er mensen druk bezig om deze fantastische kunstwerken te maken. Op de BB Craft Market vind je heel veel kleine winkeltjes waar mensen voor hun deur ook echt bezig zijn met het bewerken van het hout. Het kan bijna niet anders dan dat je hier een mooi kunstwerk voor thuis tussen ziet staan. Zorg wel dat je afdingt, want de houtbewerkers proberen natuurlijk dingen voor de hoofdprijs te verkopen. Als je besluit om meerdere houtwerken te kopen, doe dat dan bij verschillende winkeltjes, zodat je ook meerdere mensen kan ondersteunen; breed hebben ze het namelijk niet!

reisjunk_gambia-26

Heb je zin gekregen om zelf ook de cultuur van Gambia te gaan ervaren? Via Corendon vlieg je vanaf 358 euro per persoon naar het mooie Gambia, en een pakketreis heb je  vanaf 399 euro per persoon.