Magische Sak Yant Tatoeages uit Thailand

Met medewerking van Thaitattoo.nl

Tijdens het voorbereiden van mijn eerste reis naar Zuidoost Azië in 2012 stuitte ik bij toeval op een foto van een Sak Yant. Dit is een verzamelnaam voor een groot aantal boeddhistische tatoeages die op traditionele wijze worden gezet in Thailand, Laos en Cambodja. Op traditionele wijze wil zeggen dat ze met een grote metalen naald of met een bamboestok worden gezet. De punt van de naald of stok dopen ze in een potje inkt en vervolgens tikken ze puntje voor puntje je nieuwe tattoo op je rug, borst of arm want een Sak Yant mag alleen op het bovenlichaam worden geplaatst. Ik riep altijd dat ik geen tattoo mens ben maar al snel wist ik dat ik zo’n Sak Yant wilde laten zetten.

Wat is een Sak Yant tatoeage?

Het woord Sak betekent tikken en Yant is afgeleid van Yantra, wat heilig geometrisch ontwerp betekent. Vele eeuwen werden Thaise en Khmerkrijgers gevreesd om de magische Sak Yant tattoos op hun huid. De tekeningen zijn een mengeling van boeddhistische psalmen en gebeden, spreuken en tovenarij. Sinds de tijd van Koning Naresuan, in het gouden tijdperk van Ayutthaya, hebben Thaise soldaten bescherming gezocht in de kracht van Sak Yant en het dragen van en bidden tot amuletten. De geallieerde troepen gaven Thaise soldaten in de Tweede Wereldoorlog en in de Vietnamoorlog de bijnaam “Taharn Phee” (spooksoldaten), vanwege hun Sak Yant tatoeages en amuletten. Een Sak Yant tattoo is dus een heilig geometrisch ontwerp, dat beschermende krachten en verschillende zegeningen zou moeten geven door middel van deze verschillende boeddhistische psalmen en magische formules.


Sak

Mijn ervaring

Bij aankomst in de jungle van Khao Sok in het zuiden van Thailand zag ik een houten bord met daarop een pijl en geverfde tekst: Bamboo Tattoo 20 meters left. Ik voelde dat dit de plek was waar ik mijn Sak Yant wou laten zetten. Er stond een soort huis/hut en in de ruimte daarnaast was een Australische jongen aan het oefenen op een stuk varkenshuid. Ik maakte kennis met de Thaise man die al 11 jaar ervaring had en ik heb hem de Sak Yant laten tekenen. Ik moest op een matje gaan liggen en luisterde naar een soort meditatie muziek. Langzaam voelde ik de naald in en uit mijn huid gaan en ik weet nog goed dat ik na een minuut of vijf steeds meer in een soort trans raakte. Wat wel enorm irritant was, waren de mieren die over mij heen liepen en enorm kriebelden. Hoewel de locatie niet erg hygiënisch was, werkte hij wel erg ‘clean’ en was ik niet bang voor ziektes of besmettingen. Totaal duurde het ongeveer een uur. Het moment dat ik voor het eerst in de spiegel keek wist ik niet goed of ik nu blij of onzeker was. Hoewel ik er van te voren goed had over nagedacht, was ik even in lichte shock dat ik nu toch echt een tattoo had. De dag erna was ik er gelukkig ontzettend blij mee en als ik er nu naar kijk ben ik nu nog steeds blij met de ervaring en vooral met de Sak Yant zelf. Of het voor mij geluk en bescherming heeft gebracht zal ik natuurlijk nooit weten. Een ding is zeker, ik kan het iedereen aanraden!