Dit is het tofste festival van Europa!

We hebben het natuurlijk over Sziget. Sziget is een festival op een eilandje in de Donau, midden in Boedapest en haar slogan is ‘The Island of Freedom’. Maar dit festival is zoveel meer dan alleen vrijheid. Sziget is het eiland van avontuur en van 7 dagen lang kunnen feesten. Het eiland van vette optredens en het eiland van de kunst en schoonheid in vele vormen. Dit jaar mochten wij er weer bij zijn en dat vonden we natuurlijk he-le-maal niet erg. Wil je weten wat je er van kan verwachten? Dat lees je hier!

Island of freedom

Sziget festival heeft haar naam te danken aan de locatie. Sziget betekent in het Hongaars namelijk ‘eiland’. Per jaar komen er een half miljoen mensen met 100 verschillende nationaliteiten. Hoewel het eiland midden in de bewoonde wereld ligt, voel je je er compleet afgesloten van de buitenwereld. Vrijheid, blijheid! Hongaarse wetgeving is streng, maar op het eiland merk je daar niets van en doet iedereen waar hij of zij zin in heeft. Je mag zelfs je tentje droppen waar je maar wilt, naast een podium, naast je favoriete hotdog kraam of juist verder weg onder de bomen. Die vrijheid is overal te voelen, zien en horen. De mensen kleden zich hoe ze willen en doen wat ze willen maar altijd met respect voor elkaar. Dus al neem je je gekste festival outfit mee, misschien zal je niet eens opvallen in deze crowd.

Het eiland van 7 dagen feest

Sziget is een festival met 7 dagen lang muziek en bijna 24/7 feest. Van het begin van de middag tot diep in de nacht kun je naar de vetste artiesten en gaafste optredens. Je hebt 7 dagen lang gegarandeerd de mooiste tijd van je leven. Of nog langer? Er is namelijk nog zoiets als moving-in en de Sziget Retreat. De moving-in periode duurt drie dagen en in die drie dagen kan je voor een paar tientjes al eerder op het eiland gaan staan om een mooi plekje in de schaduw te bemachtigen. Ook is er iets geregeld voor het einde van de week. Je kan met je vrienden nog lekker even detoxen voor je weer naar huis gaat. Er wordt gezorgd dat je genoeg vitamines binnen krijgt en je kan spelletjes spelen, chillen en nog een klein beetje feesten met andere brakke Szigetgangers, ook wel “Szitizens” genoemd. Sziget Retreat vind je op 1 uurtje rijden van Boedapest, in the middle of nowhere!

Het eiland van de muziek

Sziget blijft natuurlijk een festival en bij een festival hoort goede muziek en onvergetelijke live performances. Sziget voorziet je in je behoeftes en doet er een schepje boven op. Er zijn ongeveer 50 podia, waar bijna elk podium een andere stijl bekleedt. Je hebt bijvoorbeeld een World-Music stage, Europe stage, een reggae stage, een klassieke stage en zo kan je nog wel even doorgaan. Je kan dus op Sziget een vette week hebben, wat je muzieksmaak ook is. Natuurlijk is er ook een mainstage waar niet op bezuinigd wordt. Met namen als Wiz Khalifa, P!nk, Macklemore en The Chainsmokers trok Sziget dit jaar het grote publiek. Oh, misschien heb je het filmpje al op Facebook voorbij zien komen, de dixie waar je in loopt die geen dixie was maar een geheime stage? Die was dus op Sziget en wij hebben hem ook ontdekt!

Het eiland van de kunsten

Op Sziget is meer te beleven dan alleen muziekoptredens. Ook is er een overvloed aan kunst in vele soorten en maten. De dingen die je kan zien zijn niet in één artikel op te noemen, overal waar je loopt is kunst te zien. Je kunt naar de opera, je kunt naar het circus of bijvoorbeeld kleien in de ‘chillgarden’, waar je overigens ook een frisse duik kan nemen in de Donau. Er zijn tientallen workshops te volgen waar je creativiteit flink aan het werk wordt gezet. Ook zijn er mensen die de ‘reiki-kunst’ in de vingers hebben, waar je gratis een massage kan krijgen en tot je zelf kan komen. Naast zelf kunst maken kom je ook mobiele kunst tegen in de vorm van straattheater dat voor leuk vermaak zorgt. Denk hierbij aan mensen in gekke kostuums die je tegenkomt als je onderweg bent naar een podium of tentje.

Sziget 2018?

Kortom, 7 dagen lang lekker doen waar je zin in hebt, met vette muziek en goede optredens op een sprookjesachtig aangekleed eiland. Er zijn genoeg opties om naar Sziget te komen. Vanuit de Nederlandse Sziget-organisatie worden speciale treinen en bussen geregeld, maar je kan ook met het vliegtuig (wees op tijd met boeken!) of er een toffe roadtrip van maken met je vrienden. Het is misschien een eindje, maar de trip is het helemaal waard want Sziget 2018 wil je niet missen!