Budgettips om wild te spotten in Afrika

Afrika en national parken gaan hand in hand. Zeker in het midden en Zuiden van Afrika barst het van de prachtige natuur en indrukwekkende kuddes wild. Voor veel mensen dé reden waarom ze Afrika in hun hart sluiten. En hoewel het natuurlijk een goed doel dient dat al die natuur veelal is afgesloten in enorme national parken, kan een reis naar Afrika hierdoor wel snel duur worden. $150 per persoon voor 24 uur toegang tot een national park is heel gewoon. En dan heb je nog geen gids. Of vervoer. Lijkt een reisje naar Afrika jou ook wel iets, maar moet je op je budget letten? Denk dan aan de volgende bespaartips!

Afrika

Ga slim met de 24 uur toegang om

Vrijwel alle national parken in Afrika rekenen een x bedrag entreekosten voor 24 uur toegang. Als je een beetje goed uit kient wanneer je die 24 uur in laat gaan, kun je erg veel uit een bezoekje halen. Het beste moment is eigenlijk het einde van de middag, rond 4 uur. Over het algemeen zijn namelijk de vroege ochtend en het einde van de dag de beste momenten om wild te spotten. Als je je eerste safari rond 4 uur pakt, kun je de volgende ochtend vroeg de tweede ronde mee pakken en dan nog een keertje na de lunch. Zo heb je 3 safari’s voor één entreeprijs.

NP Afrika 2

Regel je eigen vervoer

Naast de standaard parkentree per persoon, betaal je in vrijwel alle Afrikaanse parken ook voor het voertuig waarmee je reist. Je hebt immers een auto nodig om rond te kunnen rijden in een national park. Veel mensen huren bij de ingang een auto of regelen dit via hun hotel. Een goed en veel betaalbaarder alternatief is echter te reizen met je eigen auto. Je betaalt dan evengoed voor je auto, maar die tarieven liggen echt een stuk lager omdat je dan zelf rijdt. Bovendien geeft het je meer flexibiliteit, zeker een aanrader!

Afrika 2

Maak een safari zonder gids

Als je een safari maakt in een national park zou ik zeker een aantal keren met een gids op pad gaan. Lokale gidsen weten precies waar het wild zich bevindt en weten ook veel beter waar ze op moeten letten. De kansen dat je die ene groep leeuwen of jagende cheetah’s worden zo vele malen groter. Om echter de kosten wat te drukken, kun je ook een aantal safari’s zonder gids doen. Je bent namelijk verplicht om voor een gids ook parkentree te betalen plus natuurlijk de verdiende fooi. Als je dat bij elke safari doet, lopen de kosten aardig op.

NP Afrika

Kies een minder toeristisch land

Kenia, Tanzania en Zuid-Afrika staan ongetwijfeld bovenaan als het gaat om bekende landen waar je fantastisch wild kunt spotten. En met een reden, want het is daar ook te gek. Tegelijkertijd zijn de prijzen er dus ook naar. Er zijn natuurlijk nog veel meer Afrikaanse landen waar je perfect wild kunt spotten, waar de prijzen nog niet 3x over de kop zijn gegaan. Bijkomend voordeel is dat je dan regelmatig met een handjevol toeristen in een enorm national park bent. Heerlijk! Denk dus eens aan landen als Oeganda, Zambia en Botswana. Supermooi, rustig en betaalbaar.