Alles over backpacken door Fiji

Gastblog door Winnifred Noorlander

Alleen de aankomst op de luchthaven van Fiji is al een feest, nog voordat je de douane gepasseerd bent heb je een bloemenkrans om je nek en wordt je welkom gezongen door een aantal locals met ukeleles en dit is pas het begin! Fiji is het land waar al je backpack dromen werkelijkheid worden.

Kosten en budget backpacken Fiji

Fiji is een land waar je heel makkelijk kunt backpacken, het is in verhouding met Australie en Nieuw Zeeland spotgoedkoop en vanuit daar ook goed te bereiken. Voor een maand backpacken met alles erop en eraan ben je tussen de 800 en 900 euro kwijt. Ook is het een veilig land om te backpacken. Bijna iedereen spreekt er Engels en de mensen zijn enorm gastvrij en altijd welwillend om iemand te helpen zelfs als ze zelf eigenlijk niks hebben. Daarnaast zijn de mensen extreem vrolijk en is het volgens de Lonely Planet het land met de gelukkigste mensen op aarde!

IMG_1131kosten en budget

Bezienswaardigheden en hotspots

Fiji is een eilandengroep die bestaat uit meer dan driehonderd eilanden, iets waar je als avontuurlijke backpacker je hart aan kan ophalen want ze hebben stuk voor stuk iets unieks te bieden. Zo heb ik zelf de kans gehad om een maand op een onbewoond eiland door te brengen en was ik op een ander eiland de eerste blanke vrouw die daar voet aan land zette. Maar ook voor de flashpackers en alles er tussenin is Fiji het paradijs op aarde. Hier een aantal suggesties, te beginnen met het vaste land:

Vitu levu

Letterlijk vertaald betekend Vitu Levu zoveel als ‘het grote Fiji’, dit is namelijk het grootste eiland in Fiji, ongeveer zo groot als de helft van Nederland. Je kan hier onder andere een bezoekje brengen aan de mud/hot pools. Deze zijn het gemakkelijkst te bereiken via een georganiseerd trip vanuit een hostel zoals ‘Bamboo Backpackers’ of ‘Travellers’ in Nadi. Op diezelfde dag kan er dan meteen doorgereden worden naar de orchid gardens of een hike in het gebergte de ‘Sleeping giant’. Mocht je niet zo van het binnenland houden dan is Natandola beach misschien een betere optie voor je. Het is de perfecte plek om te leren surfen. Dit strand biedt golven voor zowel de beginnende als de geoefende surfer.

surflesnadi to suva road

De Yasawas en Mamanucas

De Yasawa en Mamanuca eilanden zijn voor iedere backpacker in Fiji gemakkelijk te bereiken. Je koopt simpelweg een ticket voor de ferry die je vervolgens op het eiland naar keuze afzet voor een bepaald aantal dagen. Het verblijf op al deze eilanden is all inclusive en voor een redelijke prijs (ongeveer 40 euro per nacht). De hoofdactiviteiten zijn dorpjes bezoeken, snorkelen en natuurlijk relaxen! Daarnaast worden er, afhankelijk op welk eiland je zit, hikes, mini taalcursussen en volleybal wedstrijden georganiseerd. Een van de bekendste eilanden zijn Nacula, hier is de film ‘Blue Lagoon’ opgenomen, en Beachcomber, dit eiland staat bekend om het uitgaan.

Taveuni

Mochten de Yasawas en de Mamanucas te prijzig of te voorgekauwd voor jou zijn, dan ligt Taveuni misschien iets meer in jouw straatje. Taveuni betekend letterlijk vertaald het tuin eiland en het staat dan ook bomvol met bijzondere natuur. Heb jij altijd al een keer je eigen ananas, kokosnoot, banaan, mango of papaya willen plukken? Dan ben je hier aan het juiste adres! Daarnaast biedt het eiland tal van prachtige hikes aan naar bijvoorbeeld natuurlijke water glijbanen en watervallen waar perfect kan worden ge-cliffjumped.

Duiken Taveuni

Ook voor (toekomstige) duikers heeft dit eiland je een aantal bijzondere dingen te bieden. Allereerst kan je hier voor ongeveer twee tot driehonder euro je duikbrevet halen. Breng daarna vooral een bezoekje aan de ‘White Wall’ en het ‘Rainbow Reef’. Deze twee duikspots liggen dicht bij elkaar en kunnen dan ook in een dag bezocht worden. Bij de eerste zwem je zo een dertig meter door een nauwe tunnel naar beneden waarna je onder een onderwatergrot doorduikt en uitkomt op een enorme witte muur van wit, dood koraal. Dit uitzicht heeft iets magisch en adembenemends over zich en staat in schril contrast met de, zoals de naam al doet vermoeden, explosie aan kleuren van het ‘Rainbow Reef’. Ook voor degene zonder duikbrevet is hier iets bijzonders te doen in het water. Dit is namelijk een van de plekken waar je kan zwemmen met de mega mantas. Ze zijn in doorsnede zo groot als een deur en daarmee erg indrukwekkend.

parasailing 2IMG_1111

Qamea island

Dit eiland is perfect voor het bezoeken van dorpjes om zo de locals en de cultuur van Fiji wat beter te leren kennen. Vanuit het Maqai Beach Resort kun je de perfecte left handed barrels zien rollen op peddel afstand of besluiten om een cursus speervissen te nemen. Je hebt hier voor ongeveer 20 a 25 euro per nacht een buré op het strand,

Nanuku

Ook kan je vanuit Maqai een heel bijzonder spot in Fiji bezoeken waar nog maar weinig backpackers geweest zijn. Het is dan ook onderdeel van de ‘off the beaten track tour’ die hier aangeboden wordt. Je wordt voor enkele dagen meegenomen naar het eiland Nanuku, dit betekent zoveel als wit zand. Het eilandje doet zijn naam dan ook eer aan want het zand is hier zo wit dat je kans hebt om je ogen te verbranden door de reflectie van het zand als je je zonnebril niet op hebt. Op dit eiland leggen veel leatherback turtles hun eieren. Zelf heb ik ook zoveel geluk gehad om dit mee te mogen maken en ik kan je een ding vertellen, dat vergeet je nooit meer! Verder kan je hier perfect snorkelen en vissen, waarbij je zo af en toe een schildpad tegenkomt.

IMG_1092DSC_0621.NEFIMG_1232IMG_1015

Kava, de lokale drank

De ‘sharing is caring’-cultuur valt hier overal door het land terug te zien. Waar dat het duidelijkst mee naar voren komt is het delen en drinken van Kava. Deze locale drank is gemaakt van plantenwortels en ziet eruit als modder water. Overigens smaakt het ook zo en wordt het iedere avond ter ontspanning gedronken uit een kokosnoot kommetje. Dit kommetje wordt aan de gehele groep doorgegeven en voordat je er van drinkt klap je eenmaal in je handen en zeg je ‘Bula’. Dit woord heeft negendertig betekenissen maar als backpacker in Fiji zal je het vooral gebruiken voor ‘proost’ en ‘hallo’. Natuurlijk wordt er tijdens een kava sessie uitbundig gezongen en gedanst en is iedereen van harte welkom om mee te drinken en doen.

Reis info

Beste reistijd: Mei t/m oktober
Visum:
 Geen visum benodigd, bij een maximaal verblijf van 4 maanden.
Goedkoopste vliegticket aanbieders: Cheaptickets.nl
Leuke hotel en hostel deals: 
Booking.com