Heb je genoeg van het urenlang in de online-wachtrij staan voor een festival kaartje dat ook nog eens erg duur is? Blijf dan lezen! Ik ben namelijk op zoek gegaan naar de, naar mijn mening, meest bijzondere traditionele festivals op de wereld die jaarlijks plaatsvinden. Een goedkope (gratis, op de vlucht na dan) manier om een speciale en vaak culturele, traditionele ervaring op te doen. Bekijk de filmpjes hieronder voor een oogopslag van de sfeer.
#1 La Tomatina in Buñol, Spanje
De titel geeft het al aan: koop een zak tomaten in de supermarkt en leef je uit! Dit festival, wat elk jaar op de laatste woensdag van Augustus plaatsvind in Spanje, staat erom bekend dat je je binnen een mum van tijd in een rode stad bevind met allemaal rode mensen. Dus let op, als je bang bent om vies te worden is dit niks voor jou!
#2 Harbin Ice and Snow festival, China
Wanneer je dit festival gaat bezoeken: bereid je voor op iets groots! Je zal enorme kunstwerken van ijs en sneeuw tegenkomen die allemaal met de hand zijn gemaakt. Een aantal chinezen realiseren dit festival elk jaar weer. Vanaf 5 januari kan je de grootse werken bezichtigen en het duurt tot 5 februari. Een maand sneeuwplezier dus!
#3 Holi, India
Het religieuze festival wordt met zakjes kleurenpoeder gevierd op de laatste dag wanneer de volle maan schijnt in februari of maart. Zelfs mensen uit buurlanden komen naar India om dit traditionele festival mee te maken. Het geloof, met name het Boeddhisme, is in dit deel van de wereld erg belangrijk voor de bewoners, in tegenstelling van het Katholieke geloof waar wij in Nederland bijna aandacht meer aan besteden.
#4 The Carnival of Rio De Janeiro, Brazilië
De beroemde zangeres Rihanna bezoekt elk jaar weer in februari of maart dit feestelijke festival. De lokale vrouwen laten hun rondingen zien in gekleurde en versierde pakjes en dansen op de Zuid-Amerikaanse muziek in een optocht. Er wordt veel gedronken en de sfeer is fantastisch.
5# Pingxi Lantern Festival, Taiwan
Terwijl wij hier een wens op een gekleurde ballon schrijven en oplaten in de lucht, steken de Taiwanezen kaarsjes in hun lantarens aan en laten deze opstijgen. Ze schrijven hier hun wens op en laten deze lantarens allemaal in één keer los. Zodoende wordt de nachtlucht langzaam gevuld met allemaal lichtjes. Het geeft een gezellige sfeer en het is prachtig om te zien. In Thailand wordt er een gelijksoortig festival gevierd, wat Yi Peng heet.
#6 Obon Festival, Japan
Om familieleden, vrienden of vriendinnen te herdenken die zijn overleden steken ze in Japan lantarens aan en laten deze los op de rivier. De lantarens zijn gemaakt om te kunnen drijven en blijven lang branden. Stel je eens voor dat je een strandwandeling maakt en er duizenden lichtjes branden op de rivier.
#7 Chinees nieuwjaar
In China en zelfs in sommige nabijgelegen landen vieren ze niet op 1 januari oud en nieuw, maar elk jaar tussen 21 januari en 20 februari. Ze vieren deze gelegenheid met draken-kostuums, veel vuurwerk, bloemen, lantarens en heel veel eten! Het is een groot feest waarbij je een explosie van cultuur leert kennen.
Lees hier over hoe je goedkoop vliegtickets kunt boeken.