6x waarom naar huis gaan na een lange reis zo moeilijk is

Aan het einde van een maandenlange reis zijn er twee opties: Of je hebt ontzettend veel zin om weer lekker naar Nederland te gaan of je ziet er al een paar weken tegenop en baalt als een stekker dat je reis nu toch echt is afgelopen. De meeste reizigers hebben last van het laatste. Natuurlijk is het super leuk om je vrienden en familie weer te zien maar dit is meestal maar voor korte duur. Na een weekje of twee heb je het vast wel weer gezien. Terugkomen van een lange reis is nou eenmaal pittig. Na een aantal maanden reizen is het natuurlijk ook nogal een hele verandering om weer terug te gaan naar je ‘oude leven’. Het lijkt al zolang geleden dat je thuis was en het liefst stel je dat nog even uit om nog een paar extra maandjes de wereld te verkennen. Dit zijn 6 redenen waarom jij waarschijnlijk depressief gaat worden in het vliegtuig terug naar huis.

#1 Je bent helemaal blut

Je hebt de tijd van je leven gehad, geleefd als een koning en maanden lang alles kunnen doen waar je zin in had. De kans is groot dat je nu geen cent meer op de bank hebt staan en de DUO is ook nog eens gestopt met die maandelijkse donaties. Dat wordt weer een tijdje leven op spaghetti zonder saus…

#2 Je moet meteen aan de bak

Een nieuwe woning zoeken, solliciteren en nog meer van dat soort leuke activiteiten staan op je te wachten bij thuiskomst. Daarnaast moet je weer zelf gaan koken en je eigen was doen. Helaas, deze dingen kan je vast niet nog een maandje uitstellen.

#3 Mensen begrijpen je niet

Je bent uit een vliegtuig gesprongen in Nieuw-Zeeland, beroofd in een achterstandswijk van Delhi en je bent in een dronken bui naar bed geweest met een ladyboy in Thailand. Het maakt niet uit wat je gedaan hebt, mensen zullen het helaas nooit helemaal begrijpen. Alleen andere reizigers zullen jouw avonturen waarderen.

#4 Afscheid nemen

Je beseft dat je al die geweldige mensen waarschijnlijk nooit meer gaat zien.

koh rong weed

#5 Nothing has changed

Dezelfde mensen, dezelfde bar, dezelfde vrijdagavond. Boring!

#6 De rest van je leven is saai

Niets interesseert je meer nadat je al je grenzen hebt verlegd en je de meest te gekke ervaringen ter wereld hebt gehad. Iedereen heeft het al weken over gourmetten op kerstavond terwijl jij eigenlijk gewoon een enkeltje Sydney wil boeken. Ja, zo denk je voor een tijdje maar geloof ons, dat gevoel zal weer verdwijnen en het is allemaal niet zo vervelend als het lijkt. Na een tijdje ga je die kleine dingen in Nederland zelfs weer ontzettend waarderen. Daarnaast zie je al je familie en vrienden weer en je kan gewoon naar de Albert Heijn voor al die lekkere dingen die je zo verschrikkelijk gemist hebt. And last but not least, je kan je weer gaan voorbereiden op een volgend avontuur! Wat is er nou leuker dan nieuwe reisplannen maken?

De oplossing?

Zo’n omgekeerde cultuurshock kan voelen als een koude douche, al helemaal in ons Hollandse regenlandje. Maar is er wat tegen te doen? Het antwoord is ja! En het is meer dan de hele dag melancholisch je backpack knuffelen en met trillende lip naar foto’s kijken. Hier 10 tips die ervoor zorgen dat je die travelvibe niet kwijtraakt als je weer thuis bent.