De mensen van Oeganda

3 weken geleden ben ik terug gekomen van een te gekke reis door Oeganda en Rwanda. Een lang gekoesterde droom om de berggorilla’s in het wild te zien, ging eindelijk in vervulling. Maar naast die fantastische ervaring, heeft met name Oeganda me verder ook zo positief verrast! Supergroen, eindeloze wildparken, authentiek en lieve mensen. En hoewel je in Oeganda niet de kleurrijke stammen zult aantreffen zoals je die in bijvoorbeeld buurland Kenia vindt, is de bevolking van Oeganda minstens zo fotogeniek!

Going north

Als je vanuit de hoofdstad Kampala helemaal naar het Noordelijk gelegen Kidepo rijdt, worden de mensen als maar donkerder. Het verschil is soms subtiel, maar je ziet duidelijk een gelijkenis met de bevolking van het nabij gelegen Zuid Soedan. Donkerder, langer en meer atletisch gebouwd. Deze kinderen kwamen we op de weg richting Gulu tegen, op ongeveer 7 uur rijden van Kampala. We stopten even om een broodje te eten en ineens doken ze op uit het struikgewas.

Oeganda Gulu

Lokaal vervoer

Onderweg kom je bijna geen auto’s of bussen tegen in Oeganda. Maar als je er dan eens eentje treft, zijn ze vaak ook helemaal afgeladen met mensen, kippen en zakken vol maïs. Efficiënt is het wel.

Dorpje in het midden van Oeganda

Hoe verder je naar het Zuiden van Oeganda afzakt, hoe beter de wegen weer worden en hoe meer welvaart je ook weer ziet. Relatief gezien dan hè, want Oeganda blijft natuurlijk een niet bepaald rijk land. Toch heb ik weinig bedelende mensen of echt schrijnende armoede gezien, zoals ik dat wel in andere Afrikaanse landen ben tegen gekomen. Oeganda is een behoorlijk vruchtbaar land, waardoor vrijwel iedereen zelf groenten en fruit kan verbouwen. Maar ja, daar heb je dan wel een dagtaak aan voor je gezin met 8 kids. Deze vrouw kwamen we onderweg in het midden van Oeganda tegen. Ze was bezig haar akkertje te bewerken. Ongelofelijk hoe Afrikaanse vrouwen toch alles op hun hoofd kunnen dragen!

Oeganda Midden

Bwindi Impenetrable Forest

Tegen de grens met Kongo ligt Bwindi; een supermooi en groen stuk van Oeganda waar je de befaamde berggorilla’s kunt spotten. Daarover later meer ;-). Je kunt er ook leuke dagtreks maken. Op een van die treks liepen we door een klein dorpje, waar we bij deze vrouw op de thee werden uitgenodigd. Voor deze foto heeft ze speciaal haar mooiste kleding aan gedaan. Je ziet hier ook duidelijk dat zij al een stukje lichter is in vergelijking met de mensen die we in het Noorden zagen.

En zo zou ik nog wel uren door kunnen gaan ;-). Als je van natuur, dieren en authenticiteit houdt, is Oeganda zeker een aanrader! Bovendien is het er ook nog een stuk goedkoper dan in buurlanden Kenia en Tanzania en minstens zo mooi. To be continued…

Reisinfo

Beste reistijd: December tot maart & juni tot september
Visum: Krijg je bij aankomst. Kosten: 50 dollar.
Goedkoopste vliegticket aanbieder: Cheaptickets.nl
Beste hotel en hostel deals: Booking.com