Tips voor het Krugerpark bezoeken: dit moet je vooraf weten

Een safari in het Krugerpark is voor bijna iedere reiziger het hoogtepunt van zijn of haar reis door Zuid-Afrika. Het Krugerpark is half zo groot als Nederland en staat natuurlijk bekend om de grote variatie aan wildlife. De kans is dan ook groot dat je nergens anders in Zuid-Afrika zoveel dieren zal zien als in het Krugerpark. In dit artikel delen we alles wat je moet weten voor een bezoek aan het Krugerpark want je hebt veel verschillende mogelijkheden en keuzes te maken.

Het verschil tussen het Krugerpark en het Greater Kruger

Het Krugerpark bestaat uit twee delen. Het grootste deel van het park is in handen van de overheid en daarnaast zijn er nog verschillende privé reservaten. De privé reservaten samen noemen ze in zijn geheel het Greater Kruger. Deze reservaten zijn direct verbonden aan het Krugerpark en de dieren kunnen dan ook vrij lopen tussen het Kruger en het Greater Kruger. In de reservaten vind je meestal luxe lodges maar er zijn zeker ook wat betaalbare accommodaties te vinden. Onderaan dit artikel linken we naar de accommodaties die wij je kunnen aanraden. In het Krugerpark vind je de kampen van de overheid die iets meer back to basic zijn. Beide hebben voor- en nadelen en het één is niet perse beter dan het ander. Een combinatie is vaak het leukste.

Voor- en nadelen van het Krugerpark

  • De accommodaties zijn vrij basic
  • Het is drukker
  • Ook zonder overnachting is het toegankelijk
  • Off-road rijden is verboden voor zowel jeeps als self drive bezoekers
  • Accommodaties zijn meestal goedkoper dan in de private game reserves

Voor- en nadelen van een private game reserve

  • Alleen toegankelijk wanneer je in een lodge verblijft
  • Personenauto’s mogen meestal geen self drives maken
  • Accommodaties zijn vaak luxe
  • Jeeps mogen off-road rijden

Self drive of georganiseerde safari in het Krugerpark?

Je kan grofweg drie verschillende safari’s maken in het Krugerpark. Voor de echte avonturiers is er de Bush Walk waarbij je met een gids door het Krugerpark gaat wandelen. En ja, je hebt natuurlijk een kans om leeuwen of andere gevaarlijke dieren tegen te komen. Nu weten de gidsen precies wat ze wel en niet kunnen doen maar voor ons was dit net een tikkeltje te avontuurlijk. De meeste mensen kiezen dan ook voor een self drive of georganiseerde safari. Wij hebben beide opties gedaan en kunnen je dat zeker aanraden. Het is heel bijzonder om de eerste dag lekker met je eigen auto rond te rijden. De dieren trekken zich niets aan van de auto’s en daardoor kan je echt oog in oog staan met bijvoorbeeld leeuwen, olifanten of giraffen. Bij een georganiseerde safari heb je als voordeel dat je wat hoger in een jeep zit en natuurlijk weet de gids je van alles te vertellen over de dieren. Beide een hele bijzondere ervaring! Een georganiseerde safari kan je online boeken op de site van Sanparks of wanneer je bij een lodge in een reservaat slaapt, kan je dit via hen regelen.

Tip: Een verrekijker is essentieel wanneer je naar Zuid-Afrika gaat. Ook al zie je veel dieren van dichtbij, met een verrekijker kan je ze nog beter bekijken. Een van de goedkopere maar toch goede verrekijkers is de 10×50 van National Geographic. Een erg fijn ding waar je zeker veel plezier van zal hebben.

Hoeveel dagen heb je nodig in het Krugerpark?

Wij hebben twee volle dagen en drie nachten voor het Krugerpark uitgetrokken. We hadden zo de mogelijkheid om een mooie self drive te maken en een georganiseerde safari te doen. Omdat je al snel 10 uur op een dag onderweg bent en alles heel indrukwekkend is, was het stiekem ook behoorlijk vermoeiend. Twee volle dagen en drie nachten was daardoor perfect in onze ogen. Wil je er nog een ontspannen dagje aanplakken en niet meteen weer doorreizen, dan is het ook heel fijn om een extra nachtje in een lodge te verblijven. Vaak hebben de lodges een zwembad vanwaar je met een beetje geluk ook nog wildlife kan spotten.

 

Verschillende routes en ingangen

Gezien de grote van het Krugerpark, heb je ontzettend veel keuzes uit routes, gebieden en verschillende uitvalsbasissen. Hierbij is het vooral slim om te kijken naar wat logisch is op jouw reisroute. Wij hebben ervoor gekozen om na Johannesburg te verblijven in Graskop. Dit was ideaal omdat je vanaf hier de Panorama Route kan bezoeken en ook heel dichtbij het Krugerpark bent. Na het uitchecken in Graskop hebben we de self drive gemaakt en vervolgens hebben we nog wat nachten in lodges in het Greater Kruger geslapen. We zijn het park ingegaan bij de Phabeni Gate en zijn vanaf daar naar Lower Sabie Rest Camp gereden. Hier kan je lekker lunchen bij Mugg & Bean en vervolgens weer terugrijden. Onderweg kom je allerlei loops tegen en deze kleine omwegen zijn erg leuk om mee te pakken. We hadden oorspronkelijk een grotere ronde in gedachten maar door de vele stops en fotomomenten waren we hiermee al 10 uur kwijt. Nu kunnen we natuurlijk niets zeggen over andere gebieden en routes maar waarschijnlijk is het allemaal heel erg mooi. We hebben tijdens onze self drive dan ook meteen de hele cast van de Lion King gezien. Die avond zijn we naar een lodge gereden en de volgende dag hebben we daar nog een safari gemaakt in het reservaat bij de lodge.

Tip: Kijk vooral niet te veel naar de routes en ingangen maar naar welke lodge je wil verblijven en wat vanuit daar de dichtstbijzijnde ingang is.

Online tickets kopen voor het Krugerpark

Het is aan te raden om vooraf alvast je tickets voor het Krugerpark te bestellen. Tickets kosten ongeveer €25 per persoon per dag en kan je op de officiële website van Sanparks met je credit card bestellen. Bij het bestellen van de tickets moet je ook aangeven hoe laat je het park ingaat. Je doet er goed aan om zo vroeg mogelijk te gaan omdat het dan minder druk is en de dieren dan vaak actiever zijn. Daarbij is het slim om de weekenden te vermijden indien dit mogelijk is met je planning. Het is dan gemiddeld namelijk iets drukker dan door de weeks.

Eten en toiletten in het Krugerpark

In het Krugerpark vind je een aantal openbare kampen met een groot hekwerk eromheen. Hier zijn toiletten, wat winkels met snacks en drankjes en meestal ook een restaurant. Het is ook fijn om snacks en drinken mee te nemen omdat het soms wel even kan duren totdat je weer bij het volgende kamp aankomt.

Overnachten in het Krugerpark of Greater Kruger

Afhankelijk van je wensen kan je slapen in een van de, door de overheid beheerde, kampen in het Krugerpark of in een lodge in het Greater Kruger. Een overnachting in het Krugerpark kan je boeken op de website van Sanparks. Wil je verblijven in een lodge dan kunnen we je een paar hele mooie plekken aanraden. Dit zijn lodges waar je midden in de bush verblijft en echt waar krijgt voor je geld. Stuk voor stuk bijzondere adresjes waar je een heerlijke tijd zal hebben. Zie hier de mooiste (betaalbare) lodges in het Krugerpark.