Verhuren via Booking.com of Airbnb: Wat werkt beter?

Denk je eraan om je hotel, B&B, huis of appartement te gaan verhuren? Dan kan je deze aanbieden op verschillende websites zoals Airbnb en Booking.com. Je kan ervoor kiezen om slechts gebruik te maken van één website maar waarschijnlijk is het slimmer om je kansen te spreiden of in ieder geval te testen wat het beste voor jou werkt. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen op een rijtje van het verhuren van je hotel, B&B, huis of appartement via Booking.com ten opzichte van Airbnb.

De kosten van Airbnb vs Booking.com

Laten we beginnen met de commissie die jij en/of je huurder zal betalen per gemaakte boeking. Hier gebruiken Booking.com en Airbnb een andere methode voor. Bij Airbnb betaal je zowel als verhuurder als huurder een stukje commissie dat ze service kosten noemen. Bij Booking.com betaal je slechts als verhuurder een commissie. Op dit moment betaal je bij Booking.com 12% commissie per gemaakte boeking. Bij Airbnb betaal je als verhuurder 3% commissie en daarbij zal de huurder een hogere commissie betalen die ligt gemiddeld rond de 15%. Het klinkt dus alsof Airbnb winstgevender is voor de verhuurder maar met een snelle berekening kom je erachter dat dit toch niet het geval is: 

De kosten voor verhuren via Airbnb
Wanneer je jouw huis, appartement of hotelkamer wil verhuren voor €100 per nacht, zal je deze op Airbnb moeten zetten voor €87. De servicekosten voor de huurder zijn dan namelijk €13,05 (uitgaande van 15%) wat in totaal dus uitkomt op een verhuurprijs van €100 per nacht. Over die €87 moet je als verhuurder dan nog 3% servicekosten betalen. Eindstand zal je als verhuurder €84,39 overhouden. 

De kosten voor verhuren via Booking.com
Bij Booking.com werkt het iets eenvoudiger en betaal je slechts als verhuurder servicekosten. Dit is in Nederland 12% voor verhuurders. Wanneer je jouw huis, appartement of hotelkamer zal aanbieden voor €100 per nacht, betaal je €12 aan Booking.com. Je zal hier dus €88 overhouden.

Reviews over je gasten 

Een ander verschil tussen Airbnb en Booking.com is dat verhuurders via Airbnb ook reviews kunnen schrijven over de huurder die bij je verbleven heeft. Zo weet je als verhuurder vooraf al een beetje wat voor iemand je in huis krijgt. Daarbij kan je binnen Airbnb instellen dat een huurder eerst een aanvraag moet doen. Na beoordeling (hiervoor krijg je 24 uur de tijd) kan je als verhuurder akkoord gaan met de aanvraag of deze afwijzen. Dit systeem heeft wel als nadeel dat een verhuurder sneller kiest voor een kamer of woning zonder beoordelingsproces. De kans op een boeking ligt dus iets lager maar wanneer je waarde hecht aan de reviews over gasten, kan dit een uitkomst zijn.

Hoe groot is Airbnb vergeleken met Booking.com?

Qua website bezoekers lijkt Airbnb de laatste tijd Booking.com voorbij te gaan. Echter presteert Booking.com een stuk beter. Zij ontvangen namelijk 3x zoveel boekingen. Daarbij is het marketingbudget van Booking.com groter dan dat van Airbnb en doen ze er meer aan om hun website en daarmee ook jouw B&B, huis of appartement onder de aandacht van reizigers te brengen. Zo adverteren ze bijvoorbeeld veel in zoekmachines.

Conclusie: kiezen voor Booking.com, Airbnb of beide?

Aanmelden als verhuurder bij Airbnb of Booking.com is geheel gratis. Je kan het dus heel makkelijk uitproberen en hoeft er alleen maar wat tijd in te steken om het op te zetten. Bij Booking.com zal je per boeking iets meer geld overhouden en dit kan natuurlijk een belangrijke factor zijn. Daarbij is iedere woning anders. De locatie, inrichting, huidige concurrentie en nog tientallen andere zaken bepalen of je jouw woning het beter zal doen op Airbnb of Booking.com. Vooraf is dit heel moeilijk in te schatten en daarom raden we je aan om je aan te melden bij beide sites. Dit is toegestaan binnen de voorwaarden van zowel Airbnb als Booking.com en je kan met de agenda makkelijk aangeven welke data en of kamers nog beschikbaar zijn en welke niet. Naast het proberen van wat beter werk voor jou, is het ook gewoon slim om beide websites te gebruiken. Zo heb je dubbel zoveel kans op boekingen. Mocht je volgeboekt raken dan kan je altijd nog kiezen wat jij fijner vindt om te gebruiken.