Tijdens het terugkijken van je reisfoto’s weleens gedacht dat de werkelijkheid er in je herinnering toch mooier uitzag dan op je foto? Om er voor te zorgen om tijdens het reizen toch net wat leukere plaatjes vast te leggen, zijn hier 10 tips om je reisfotografie te verbeteren!

#1 Reis met weinig gewicht!

Na een lange hike in een warm gebied, zal je hoogstwaarschijnlijk helemaal bezweet en uitgeput zijn en al die extra kilo’s aan cameramateriaal kan je dan echt niet gebruiken en zal je humeur niet verbeteren. Je voorkomt een hoop problemen door alleen maar de noodzakelijke spullen mee te nemen en jezelf nog eens goed af te vragen of dat statief en 5 extra lenzen wel echt nodig zijn voor deze tocht.

monk

#2 Koop een systeemcamera in plaats van een spiegelreflex

Veel mensen kopen in de eerste instantie een spiegelreflexcamera wanneer ze een nieuwe ‘professionele’ camera nodig hebben, omdat de kwaliteit zo goed is. Met een degelijke systeemcamera (bijvoorbeeld de Sony A6000) zal je minstens zo goede foto’s maken, nog steeds de mogelijkheid hebben om lenzen te verwisselen, maar wel een stuk minder gewicht met je meedragen! Ook kunnen de meeste systeemcamera’s ontzettend snel foto’s achter elkaar maken, vergeleken met de instap-spiegelreflexcamera’s.

sunset

#3 Neem niet te veel lenzen met je mee

Vaak zal je meer lenzen met je meebrengen dan je eigenlijk nodig hebt; als er iets interessants gebeurt, ben je waarschijnlijk al te laat om het vast te leggen als je je lens gaat verwisselen! Een aanrader is om een groothoeklens mee te nemen voor de landschappen en overzichtsfoto’s en nog een telelens voor de portretten. Om een voorbeeld te geven wat je kan gebruiken voor een instap-systeemcamera/spiegelreflexcamera: 18-55mm voor de landschappen en 55-200 voor portretten en dieren. Zo zal je met twee lenzen in elke situatie uit de voeten kunnen. Meer lenzen maken je cameratas alleen maar zwaarder en minder comfortabel.

#4 Focus niet te veel op materiaal, maar op je onderwerp

Ookal gingen de afgelopen tips over materiaal, er zijn genoeg fotografen die fantastische foto’s maken met alleen een telefoon, dus uiteindelijk zal materiaal niet het belangrijkste zijn. Het vastleggen van oprechte emoties en interessante scenarios is veel belangrijker en uiteindelijk ook veel leuker voor de kijker. Of die uiteindelijke foto nou 5 megamixel of 50 megapixel heeft, maakt voor de emotie niet uit.

fatherson

#5 Ga de deur uit zonder doel

Tenzij je een specifiek onderwerp wilt vastleggen, zoals een berg tijdens zonsopkomst, is het soms wel eens goed om een paar uur door een dorp, stad of bos heen te wandelen en vanzelf te zien wat er op je pad komt. Vaak zijn spontane foto’s de beste, dus je weet nooit wat er kan gebeuren; dat is natuurlijk ook deel van de lol!

schoolchildren

#6 Bekijk niet je hele reis door de camera, maar ga dingen ervaren!

Het is soms wel eens goed om je camera om de dag mee te nemen, in plaats van iedere dag. Het is fijn om gewoon rond te kunnen lopen en dingen te doen, zonder continu te hoeven focussen op een juiste compositie of uit te kijken dat je camera niet nat wordt. Ookal kan het aanvoelen alsof je mooie gebeurtenissen mist door je camera niet bij je te hebben, er zullen altijd meer dingen zijn waar je gave foto’s van kan maken. En in geval van nood kan je je telefoon altijd nog uit je broekzak halen…

#7 Vraag niet altijd om toestemming

Veel mensen zullen zeggen dat je altijd om toestemming moet vragen voordat je een foto maakt, maar soms zal je in een situatie komen waarbij zich een uniek tafereel voor je afspeelt en door op zo’n moment toestemming voor een foto te vragen, kan het unieke moment voorbij gaan. Vaak zijn gezichtsuitdrukkingen natuurlijker wanneer iemand wordt vastgelegd zonder te poseren, dus het kan veel meerwaarde aan foto’s geven! Natuurlijk moet je wel je onderwerp met respect behandelen en als je ziet dat iemand het echt niet eens is met de foto, kan je altijd naar de persoon toe gaan en de foto laten zien; dan komt het vrijwel altijd goed!

streetoldman

#8 Maak een connectie met de mensen die je wilt vastleggen

Soms zal je tijdens het reizen voor langere tijd op dezelfde plek blijven. Als je een paar keer met een persoon gesproken hebt zonder camera, zal het daarna veel makkelijker zijn om deze persoon te laten poseren voor je camera, omdat iemand zich meer op z’n gemak voelt. Zorg er daarom voor dat je je vriendelijk opstelt als je nieuwe leuke mensen tegenkomt; het zou zomaar kunnen dat deze persoon uiteindelijk een perfect fotomodel voor je is!

smilingman

#9 Neem soms wat tijd voor jezelf

Het is fantastisch om samen te reizen met andere mensen, maar soms wil een groep tijdens een hike verder lopen, terwijl je net een goede mogelijkheid voor een foto zag. Ga af en toe alleen op pad om lekker de tijd te nemen om dingen vast te leggen. Op deze manier heb je veel meer mogelijkheden om iets moois te fotograferen en je hoeft niet op de anderen te letten.

#10 Gebruik nabewerkings-software

Programma’s zoals Lightroom en Photoshop kunnen veel toevoegen aan de kwaliteit van je foto’s. Er zijn ontzettend veel opties, maar is er al veel verbetering te zien na wat kleine aanpassingen: de belichting, je contrast en kleurbalans zijn dingen die binnen een paar seconden zijn aan te passen, maar een foto veel mooier maken als je ze correct instelt! Zijn de programma’s nog net wat te lasting voor je? Probereen dan Picasa eens. Eenvoudiger foto’s bewerken kan haast niet.

beforeafter