Het zijn situaties die je niet snel in de koude kleren gaan zitten. Smekende ogen die de jouwe treffen, een onderdanige houding, kapotte kleren en soms de meest misselijkmakende verminkingen. ‘Mister, money! I have three children. Please!’. Iedereen met een beetje gevoel in zijn donder voelt zijn geweten knagen bij een confrontatie met een bedelaar. In een split second moet je een keuze maken. Loop je door en sluit je je af voor de ellende? Of kun je het leed niet aanzien en deel je jouw rijkdom met mensen die het minder goed getroffen hebben?

Bedelaars kom je overal ter wereld tegen, al ben je maar een weekendje in Amsterdam of Londen. Er zijn voor- en tegenstanders van het geven van geld of goederen aan bedelaars. Welke keuze jij maakt laten we hierbij in het midden. Met de volgende vijf tips hopen we in ieder geval dat je in die fractie van een seconde een bewuste keuze kunt maken óf je een bedelaar iets geeft, en zo ja, waar je dan op moet letten.

Pas op met bedelende kinderen

In veel derdewereldlanden werken (straat)kinderen in hiërarchische groepjes voor een bende. Jonge bedelaartjes moeten het bij elkaar gebedelde bedrag vervolgens afgeven aan een ouder kind of volwassene die het gebruikt om er eten, drugs of erger van te kopen. Het muntje of biljet dat jij goed bedoeld in het knuistje van een straatkind drukt, maakt voor dat kind dus niet altijd een verschil. Natuurlijk geldt dit niet voor ieder bedelend kind, maar het komt vaker voor dan je denkt. Bovendien loop je zo het risico dagelijks tientallen kinderen voor je ho(s)tel rond te hebben hangen, wachtend tot jij Sinterklaas komt spelen.

Kies voor de meest kwetsbare groep

In een land als India heeft een bejaarde, zieke vrouw het zwaarder te verduren dan een jonge, gezonde kerel. Mannen kunnen in veel gevallen aan werk en dus aan geld komen, voor vrouwen ligt dit vaak anders. Een lichamelijke of geestelijke handicap kan een extra reden zijn om iemand geld, eten of kleding te geven. Bedenk je dan wel dat niet alle verminkingen per ongeluk zijn ontstaan, maar soms ook zélf zijn toegebracht om meer aandacht te kunnen trekken van potentiële Samaritanen.

Vijf dingen die je moet weten over bedelaars

Monniken

Boeddhistische monniken (bhikkoes) zijn een verhaal apart binnen dit onderwerp. Met een bedelnap scharrelen zij dagelijks het kostje voor hun klooster bij elkaar, de gulle gevers worden beloond met een goed karma. Ben je een vrouw en wil je iets geven? Leg je gift dan eerst op de grond en laat de monnik het zelf oprapen. Deze monniken mogen namelijk geen contact met vrouwen hebben. Door je gift op de grond te leggen ‘ontlaadt’ de aarde jouw gift en wordt het neutraal.

Wees vriendelijk maar duidelijk

We weten hoe frustrerend het is om ergens doodmoe aan te komen en ook nog eens door een bedelaar aangeklampt te worden, terwijl je net een nacht hebt overgeslagen en je darmen overuren maken van het lokale eten. Mocht je niks willen geven, dwing dan respect af door te antwoorden met ‘nee, sorry’ en blijf beleefd. Jij zou het immers ook niet leuk vinden als je genegeerd, weggejaagd of zelfs uitgescholden wordt.

Kies ‘jouw’ bedelaar

Als je langer op één plek bent, kun je ervoor kiezen om regelmatig iets te geven aan één en dezelfde persoon. Zo steun je diegene niet alleen, maar wie weet bouw je ook nog eens een band op. Ook al spreek je een andere taal, zulk contact is een bijzondere herinnering aan je backpackavontuur of citytrip.