5 Dingen die je als reiziger moet weten over bedelaars

Het zijn situaties die je niet snel in de koude kleren gaan zitten. Smekende ogen die de jouwe treffen, een onderdanige houding, kapotte kleren en soms de meest misselijkmakende verminkingen. ‘Mister, money! I have three children… Please!’. Iedereen met een beetje gevoel in zijn donder voelt zijn geweten knagen bij een confrontatie met een bedelaar. In een split second moet je een keuze maken. Loop je door en sluit je je af voor de ellende? Of kun je het leed niet aanzien en deel je jouw rijkdom met mensen die het minder goed getroffen hebben? Er zijn voor- en tegenstanders van het geven van geld of goederen aan bedelaars. Welke keuze jij maakt laten we hierbij in het midden. Met de volgende vijf tips hopen we in ieder geval dat je in die fractie van een seconde een bewuste keuze kunt maken óf je een bedelaar iets geeft, en zo ja, waar je dan op moet letten.

Pas op met bedelende kinderen

Wij willen je als eerste de tip meegeven om nooit wat aan bedelende kinderen te geven. In veel ontwikkelingslanden worden kinderen ingezet om te bedelen of spullen te verkopen. Dit gebeurt simpelweg omdat reizigers kinderen sneller zielig vinden en moeilijker ‘nee’ kunnen zeggen tegen een schattig koppie dan tegen een volwassen man of vrouw. Kinderen horen natuurlijk niet te bedelen en de enige manier om dit tegen te gaan is door nooit geld te geven aan een kind. Als iedereen dit zou doen dan zouden deze kinderen weer kunnen spelen en naar school gaan. Daarbij komt kijken dat kinderen het geld altijd af moet geven aan een ouder kind of volwassene. Wees natuurlijk wel altijd aardig als je iets afwijst, zelfs wanneer het kind meeloopt of zeurt. Dat kind staat er immers niet uit eigen wil.

Kies voor de meest kwetsbare groep

In een land als India heeft een bejaarde, zieke vrouw het zwaarder te verduren dan een jonge, gezonde kerel. Een lichamelijke of geestelijke handicap kan een extra reden zijn om iemand geld, eten of kleding te geven. Bedenk je dan wel dat niet alle verminkingen per ongeluk zijn ontstaan maar soms ook zélf zijn toegebracht om meer aandacht te trekken en medelijden te krijgen.

Monniken

Boeddhistische monniken zijn een verhaal apart binnen dit onderwerp. Met een bedelnap scharrelen zij dagelijks het kostje voor hun klooster bij elkaar, de gulle gevers worden beloond met een goed karma. Ben je een vrouw en wil je iets geven? Leg je gift dan eerst op de grond en laat de monnik het zelf oprapen. Deze monniken mogen namelijk geen contact met vrouwen hebben. Door je gift op de grond te leggen ‘ontlaadt’ de aarde jouw gift en wordt het neutraal.

Wees vriendelijk maar duidelijk

We weten hoe frustrerend het is om ergens doodmoe aan te komen en ook nog eens door een bedelaar aangeklampt te worden, terwijl je net een nacht hebt overgeslagen en je darmen overuren maken van het lokale eten. Mocht je niks willen geven, dwing dan respect af door te antwoorden met ‘nee, sorry’ en blijf beleefd.

Kies ‘jouw’ bedelaar

Als je langer op één plek bent, kun je ervoor kiezen om regelmatig iets te geven aan één en dezelfde persoon. Zo steun je diegene niet alleen, maar wie weet bouw je ook nog eens een band op. Ook al spreek je een andere taal, dit soort contact is een bijzondere herinnering aan je reis.