10 Tips voor omgaan met corruptie op reis

Smetteloze uniformen vol medailles, een machinegeweer dat op de heup bungelt en een haast militaire houding; buiten Europa gaat het er bij de politie net iets anders aan toe dan bij ons. In Nederland wordt wel eens gezegd dat de politie je beste vriend is maar in sommige delen van de wereld is dit niet altijd het geval. Corruptie kan iedereen overkomen op reis. Vandaar dat we je tien tips geven om confrontaties te voorkomen en mocht je oom agent toch onverhoopt tegen het lijf lopen, hoe ermee om te gaan. Overigens is niet iedere politieagent corrupt dus ga er nooit van te voren vanuit dat de agent corrupt is als je staande wordt gehouden. Je komt er vanzelf achter wanneer dit wel het geval is.

Wat is corruptie?

Corruptie is een verschijnsel waarbij ambtenaren ongeoorloofde handelingen verrichten in ruil voor een wederdienst, meestal in de vorm van jouw geld dat ze in eigen zak steken. Het meest voorkomende geval van corruptie is het omkopen van politieagenten. Corruptie is in veel culturen een manier om een extra centje bij te verdienen en zeker toeristen zijn een makkelijke prooi voor corrupte agenten.

10 Tips voor omgaan met corruptie

Of nog beter: tips om corruptie te voorkomen op reis.

#1 Trek zo min mogelijk de aandacht van de politie

Houd je aan de regels van het land dat je bezoekt. Doe bijvoorbeeld altijd een helm op als je een scooter huurt in Zuidoost-Azië. Kijk politieagenten bij het passeren zo min mogelijk in de ogen aan maar negeer natuurlijk nooit een stopteken.

#2 Maak nooit ongevraagd foto’s of video-opnames van politieagenten of militairen

Dit zorgt vrijwel in alle landen voor problemen. Dit geldt ook voor ministeries, ambassades of andere politiek gevoelige gebouwen.

#3 Blijf altijd beleefd wanneer je staande wordt gehouden door een agent

Het werkt altijd averechts wanneer je vijandig gaat doen.

#4 Hou je paspoort bij je

Wanneer de agent je rijbewijs of paspoort wilt zien, dan doe je dit natuurlijk maar hou het document wel zelf vast. Dit is om te voorkomen dat de politie het afpakt en het pas teruggeeft als je de agent in kwestie geld toegestopt hebt.

#5 Stap nooit in een politieauto

Je hebt tenslotte geen strafbaar feit gepleegd.

#6 Speel het spelletje mee

Probeer het ijs te breken tussen jou en de agent en zorg dat hij je graag mag. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een praatje, een handdruk of een luchtig grapje.

#7 Laat niet zien hoeveel geld je bij je hebt

Zeker als je net hebt gepind, heb je waarschijnlijk zijn maandsalaris in je portemonnee zitten. Nog verleidelijker voor de agent om corrupt te zijn.

#8 Weiger om veel te hoge nepboetes of steekpenningen te betalen

Als het echt kleine bedragen zijn,  kun je altijd overwegen om een steekpenning te betalen. Dan ben je ook meteen van het gezeur af en kun je ongestoord verder genieten van je reis. Is het een bizar hoog bedrag dan raden we je aan om dit te weigeren.

#9 De aanhouder wint uiteindelijk

Als de politie doorheeft dat jij op geen enkele manier toegeeft, laten ze je in veel gevallen gaan. Geduld en vriendelijkheid is hierbij het toverwoord.

#10 Kijk eens bij locals hoe zij omgaan met politieagenten

Daar kun je veel leren!