Onze aardbol kent een aantal plekken die zo bijzonder zijn om te bezoeken dat we ze wereldwonderen noemen. In de regel worden deze wereldwonderen zeer druk bezocht. Zo druk dat het vaak moeilijk tot onmogelijk is er een foto te nemen zonder dat er een medetoerist bij op staat. Na deze sombere gedachte is het goed om te weten dat er uitzonderingen op de regel bestaan: de oude stad Petra mag zich zonder meer tot de wonderen dezer aarde rekenen en is momenteel niet te druk!

Eeuwenoud

Het bekendste bouwwerk in de oude stad Petra is het gigantische grafmonument de Khazneh (“the treasury”), dat al in het jaar 85 voor Christus werd gebouwd door de Nabateeërs. Dit volk is in staat geweest een monument te bouwen met een duurzaamheid die maakt dat het tot op de dag van vandaag te aanschouwen is. Het grafmonument is volledig gehouwen uit rotswand (‘petra’ is oud-Grieks voor rots). Door de aanwezigheid van bepaalde oxiden en andere mineralen in de zandstenen rots heeft het monument een schitterende roodbruine kleur.

De rode rotsen van Petra

De oude stad Petra is ook door de natuur een bezoek waard

Petra heeft nog veel meer te bieden dan de Treasury!

Opgravingen

De oude stad Petra is in de ruim tweeduizend jaar dat het bestaat niet altijd zo mooi zichtbaar geweest. Door aardbevingen hebben de monumenten jaren lang onder de rotsen gelegen. Pas in het begin van de vorige eeuw is men begonnen met het opgraven van het oude Petra. Nu is er zoveel opgegraven dat je uren lang door de oude stad kunt dwalen. Je zou denken dat het grootste deel al is opgegraven, maar in werkelijkheid is slechts 20% van de oude stad te zien. Dat geeft te denken over de schatten die nog onder de rotsen verstopt liggen.

Tip: Petra by night

Het ligt voor de hand om de oude stad Petra overdag te bezoeken en dit moet je dan ook zeker doen! Maar wij willen je graag ook wijzen op de mogelijkheid om Petra by night te bezoeken. De oude stad bereik je door een pad te volgen dat tussen twee hoge bergwanden loopt. Langs dit pad worden ’s avonds kaarsjes gezet, wat een geweldige magische sfeer oplevert en een totaal andere ervaring dan een bezoek overdag. Het pad eindigt bij de enige echte treasury. De totale afwezigheid van lampen en moderne apparatuur maakt dat je je al snel een ware ontdekkingsreiziger voelt. Kom je eind van de dag aan in Petra, dan is Petra by Night een geweldige eerste kennismaking met de oude stad Petra.

Een grote hoeveelheid opgestelde kaarsjes maakt een bezoek aan Petra in de avond een magische ervaring

Onze favoriete hotels bij Petra

Het is fijn om dichtbij Petra te verblijven zodat je in de ochtend zo vroeg mogelijk naar binnen kan. Zo ben je er nog voor de meeste andere bezoekers en heb je de mooiste plekken misschien wel helemaal voor jezelf. Een echte aanrader is Mövenpick Resort Petra want dit ligt letterlijk net voor de ingang. De kamers zijn heerlijk luxe en in de avond kan je hier gezellig wat drinken. Ideaal voor je bezoek aan Petra dus! Zoek je iets goedkoper vlak bij de ingang dan is Petra Guest House Hotel een heel goed alternatief. Ook dit hotel ligt tegen de ingang aan en heeft mooie kamers en een gezellig terras.