The Jordan Trail: een te gekke hike dwars door Jordanië

Jordanië is een magische bestemming. Dit land in het Midden-Oosten heeft een rijke geschiedenis met adembenemende hoogtepunten, woestijn, canyons, bergen en oases. De natuur is hier ruig en er zijn in Jordanië veel plekken waar het voelt alsof je in the middle of nowhere bent. Juist die plekken ga je opzoeken met The Jordan Trail: een 5-daagse hike langs de legendarische handelsroute van het Midden-Oosten.

Wat is The Jordan Trail?

Wie aan Jordanië denkt noemt natuurlijk meteen de oude stad Petra als hoogtepunt. Dit wereldwonder is al door veel reizigers bezocht, maar veel minder mensen komen hier terecht door The Jordan Trail te wandelen – een wandeltocht van ruim 650 kilometer die door National Geographics is uitgeroepen als één van de must do wandeltochten in de wereld. The Jordan Trail is een oude karavaanroute die in de Klassieke Oudheid goederen van Egypte & Syrië naar Saudi-Arabië bracht en het stuk in Jordanië bestaat uit 8 delen. 

De wandelroute van Dana naar Petra

Een wandeling van 650 kilometer ga je natuurlijk niet afleggen met deze 5-daagse hike van The Jordan Trail. Je wandelt één van de 8 delen, namelijk de route van Dana naar Petra. Tijdens deze tocht maak je kennis met het ruige Jordanië en de gastvrije bevolking. De wandeling gaat door woestijnlandschappen waar kamelen lopen en in de bergen ruik je de wilde salie en kom je herders met geiten tegen. Je wandelt langs valleien en de sterrenhemel en zandwoestijnen lijken oneindig. 

Dit is een route van ongeveer 75 kilometer en per dag leg je zo’n 11 tot 18 kilometer te voet af. In totaal ben je 5 dagen aan het wandelen. Na deze 5 dagen heb je een vrije dag om bij te komen van de tocht en kan je op je gemak Petra verkennen. 

De uitgestippelde route

Deze hike van The Jordan Trail is helemaal voor je uitgestippeld en iedere dag van de route zijn kampeerplekken geregeld. Dit is natuurlijk heel erg handig, maar het is ook vooral gedaan omdat deze trail niet de makkelijkste route is om zelf uit te stippelen. The Jordan Trail is daarom ook goed gebalanceerd en logistiek helemaal geregeld. De wandelingen zijn niet te lang én je kunt veel zien in een vrij korte periode. 

Langs de route staan geen pijlen of wegmarkeringen, daarom krijg je aan het begin van de trip een trailapp mee waarop alle routes en bezienswaardigheden uitgebreid staan gedocumenteerd. Er lopen ook ervaren gidsen mee die de weg kennen en die je kunnen helpen als het nodig is. Het is aan jou of je de hele route bij de gids blijft of dat je de hike liever zelf probeert uit te stippelen. De gids is wel altijd in de buurt. 

Slapen en eten tijdens The Jordan Trail

Het is back to basic tijdens The Jordan Trail. Slapen doe je in een tent en de slaapplaatsen zijn allemaal in the middle of nowhere. Sanitaire faciliteiten zijn er dus niet en er is ook geen stromend water. Je kunt je op het eind van de dag verfrissen met het water dat wordt meegebracht door de jeeps en met een beetje geluk staat er voldoende water in de weinige rivieren die je tegenkomt zodat je je daarin kunt opfrissen. 

Tijdens de trail neem je je eigen water mee, want je moet natuurlijk genoeg drinken tijdens het wandelen in de zon. Je draagt gedurende de dag zo’n 4 liter water mee en in de ochtend en avond kun je je watervoorraad aanvullen. Tijdens de wandelingen kom je uiteraard geen restaurants of supermarkten tegen maar er wordt voor ontbijt, lunch en diner gezorgd op de kampplaatsen. 

Het weekschema van The Jordan Trail

Je legt tijdens deze Jordan Trail het deel tussen Dana en Petra af, dus na aankomst in Amman word je direct naar Dana gebracht. Op dag twee gaat de hike beginnen en trek je langs de Wadi Dana vallei richting het bergachtige Wadi Feynan. De volgende loop je via de zwarte woestijn naar de Wadi Abo Sakakeen Canyon en je ziet het landschap langzaam veranderen van bergen naar een groen vallei-gebied. Het laatste stuk van dag drie trek je door de rode woestijn Wadi Araba tot je bij het plateau van Telatat Al-Sofor komt. 

Op de vierde dag wandel je deels door de groene vallei van Wadi Musa of ook bekend als ‘de vallei van Mozes’. Dit is het meest groene deel van de trail en volgens de legende haalde Mozes hier water uit de rotsen voor zijn volgelingen. De volgende dag loop je door richting Little Petra en op dag zes arriveer je via ‘de achterdeur’ in het eeuwenoude Petra. Omdat je via de achterkant binnenkomt leg je de route in Petra andersom af dan alle toeristen. Je bezoekt eerst ‘the Monastery’ en wandelt daarna naar beneden naar het centrum van Petra om uiteindelijk uit te komen bij de Siq en Treasury. Uiteindelijk word je op het eind van de dag naar je hotel gebracht en ben je terug in de bewoonde wereld. Dag zeven is een vrije dag in Petra en op de laatste dag vlieg je weer terug naar huis. 

Data en prijzen

The Jordan Trail wordt zowel in het voorjaar als in het najaar georganiseerd. Je kunt wekelijks op zondag vertrekken en de prijs voor de 5-daagse hike is €495,- Dit is een startprijs en is exclusief een vliegticket, luchthaventransport, entree voor Petra, eten en drinken en huur kampeermateriaal. Wel inbegrepen zijn een visum, overnachtingen, bagagetransport, water en gidsen. 

Een 5-daagse hike langs de legendarische handelsroute van het Midden-Oosten vraagt om een goede conditie en uithoudingsvermogen, maar als dat bij jou wel goed zit dan wandel je misschien binnenkort wel een van de meest indrukwekkendste routes ter wereld! 

Meer informatie over The Jordan Trail

Ben je helemaal enthousiast geworden over the Jordan Trail en graag deze trail gaan lopen? Schrijf je dan snel in want er is maar beperkt plek per datum.

Check de website van The Jordan Trail voor meer informatie of om je meteen in te schrijven.