Paklijst voor Costa Rica: wat neem je mee?

Wat staat er allemaal op je paklijst voor Costa Rica? Het is altijd fijn om goed voorbereid op reis te gaan. Zo ook voor een trip naar dit prachtige Latijns-Amerikaanse land. Costa Rica is een paradijs voor natuurliefhebbers, met een enorme diversiteit aan flora en fauna. Hierdoor zijn er een aantal specifieke items die handig zijn om op je paklijst te zetten. Gelukkig houden wij van lijstjes! We hebben daarom met liefde een paklijst voor Costa Rica samengesteld. Zo kun je onbezorgd aan je avontuur beginnen.

Paklijst Costa Rica

Op deze paklijst zetten we de belangrijkste items voor je op een rijtje. De items zijn specifiek handig voor Costa Rica. Natuurlijk zijn er daarnaast nog veel meer dingen die op elke reis nodig zijn om mee te nemen. In deze opsomming staan bijvoorbeeld niet de standaard items, zoals je ondergoed en je paspoort. Check daarvoor vooral onze algemene reis paklijst, zodat je zeker niks vergeet!

Deze items mogen niet ontbreken op je paklijst voor Costa Rica:

  • Wereldstekker, in Costa Rica zijn de stopcontacten namelijk anders.
  • Een goede waterfles. Wij hebben zelf al jaren de Mizu Waterfles. In deze fles blijft je water 12 uur koud in, ook al ligt de fles de hele dag in de brandende zon. Ideaal in het warme Costa Rica dus.
  • Creditcard: mocht je een auto huren dan is een creditcard op naam van de hoofdbestuur verplicht. Heb je nog geen creditcard? Dan raden we deze creditcard aan.
  • Powerbank, mocht je batterij het begeven in de jungle.
  • Een drybag, vaak handig om je spullen droog te houden.
  • Muggenspray tegen de vele muggen in de jungle.
  • Zonnebrand met hoge factor, je betaalt een stuk meer in Costa Rica en de zon is erg sterk.
  • Rijbewijs, voor als je een auto wil huren. Een internationaal rijbewijs is niet nodig.
  • Verrekijker, waarmee je de mooiste dieren van dichterbij kan bekijken.

Wat voor kleding neem je mee naar Costa Rica?

Zomerse kleding die goed ademt, staat hoog op de paklijst voor Costa Rica. Dit zijn dus voornamelijk shirtjes, bloesjes, korte broeken en jurken. Slippers en je badkleding mogen uiteraard niet ontbreken, voor een bezoekje aan de mooie stranden en watervallen. Het kan lekker warm worden in Costa Rica, met temperaturen rond de 30 graden. Je zal je al snel zweterig voelen, ook door de hoge luchtvochtigheid. Kies daarom bij voorkeur voor luchtige kleding die snel droogt. Kleding droogt door de klamheid namelijk bijna niet, tenzij je het in de volle zon kunt hangen.

Het is niet overal super warm, op hoger gelegen plekken als Monteverde is het ongeveer 18 graden. Daardoor is het zeker een must om shirts met lange mouwen, (lichtgewicht) lange broeken en een warm (fleece) vest of trui mee te nemen. Costa Rica komt geregeld een tropische regenbui voor dus ook een regenpak mag niet ontbreken. Een lange broek kan ook prettig zijn voor een jungletocht, net als stevige dichte schoenen. Ook sandalen zijn onmisbaar als je het ons vraagt. Je wilt namelijk niet altijd dichte schoenen aanhebben en op slippers kan je niet echt lekker lang lopen. Een hoedje of pet tegen de felle zon is ook zeker niet overbodig.

Checklist voor vertrek naar Costa Rica

Naast een paklijst zijn er ook een aantal andere dingen om op te letten in de voorbereiding op je reis naar Costa Rica. Wat kom er nog allemaal bij kijken? We delen hier een checklist met de belangrijkste punten. Dan ben je daarna helemaal ready to go en kun je zonder zorgen voor de volle 100% van je reis genieten!

Zet je pinpas op wereldwijd

Wanneer je je pinpas niet op “wereldwijd” zet, kan je deze tegenwoordig niet meer gebruiken buiten Europa. Dus ook niet in Costa Rica. Handig om dus even om te zetten, zodat je altijd en overal kan betalen. Je kan dit doen met een klik op de knop in de app of via de website van je bank.

Geldigheid paspoort controleren

Check voor je op reis gaat even de geldigheid van je paspoort. Voor Costa Rica geldt dat je paspoort bij het inreizen nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Ben je een echte senior wereldreiziger? Let er dan ook even op dat er nog minimaal één lege visumpagina vrij is voor een stempel van de douane. Dit is een vereiste.

Aanbevolen vaccinaties voor Costa Rica

De aanbevolen vaccinaties voor Costa Rica zijn DTP en Hepatites A. Voor de DTP vaccinatie heb je één prik nodig en ben je 10 jaar beschermd. Voor de Hepatites A heb je twee prikken nodig, waarbij je na de tweede prik 30 jaar beschermd bent. Ben je 7 dagen voor aankomst in Costa Rica in een gele koorts land geweest? Dan is de gele koorts vaccinatie verplicht.

Reisverzekering afsluiten

Je zorgverzekering biedt geen garantie voor een goede dekking voor je trip naar Costa Rica. Je gaat er natuurlijk niet vanuit dat er iets gebeurt, maar mocht dat onverwachts toch het geval zijn, dan is het altijd fijn om goed verzekerd te zijn. Daarom is het belangrijk om een reisverzekering af te sluiten als aanvulling op je basisverzekering. Een goede reisverzekering die we kunnen aanraden, is die van Centraal Beheer. Zij hebben een kortlopende reisverzekering voor als je één keer per jaar op reis gaat. Mocht je vaker per jaar op reis gaan, dan is de doorlopende reisverzekering voordeliger. Wij hebben zelf de doorlopende reisverzekering en die is regelmatig goed van pas gekomen.

Download muziek, podcasts en series

De vlucht naar Costa Rica duurt ten minste 14 uur. Dat is een behoorlijke lange zit, dus dan is het fijn om een beetje entertainment te hebben. In een goede voorbereiding zit dus ook het downloaden van je favoriete muziek, podcasts en series. Ook fijn voor je trip in de huurauto of de bus!

Tip: Wij hebben een Latijns-Amerikaanse playlist gemaakt met muziek uit deze regio. Perfect om in de stemming te komen en te luisteren tijdens je reis door Costa Rica!

Download vooraf de kaart van Costa Rica 

Vooral wanneer je een auto huurt, is het handig om de route paraat te hebben. Van tevoren kan je in Google Maps de kaart van Costa Rica downloaden, zodat je geen internet nodig hebt om te navigeren. Voor wandelroutes in de nationale parken kan je het beste de app Maps.me gebruiken en daarin de kaart van Costa Rica vooraf downloaden.