Loop de 4 daagse Milford Track in Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeeland is een land wat veel mensen trekt. De ruige natuur, de verlatenheid en het ultieme gevoel van vrijheid. Dit alles kan je terug vinden in één van de mooiste en populairste wandeltochten die het land te bieden heeft: de vierdaagse Milford Track.

Reserveren Milford Track

Inderdaad, één van de populairste wandeltochten, maar je hoeft niet bang te zijn dat de track overspoeld wordt door medewandelaars. Er mogen namelijk maar 40 mensen per dag aan deze track starten en omdat iedereen dezelfde kant oploopt is de kans klein dat je iemand tegenkomt. Het is dus aan te raden deze tocht ruim van tevoren te reserveren via het Department of Conservation (DOC). Je kunt dit ook doen via nztracker.nz. Voor de tocht hoef je niet per se getraind te zijn maar een goede basisconditie is wel een vereiste.

wandeltocht milford track

Schermafbeelding 2014-11-04 om 10.24.02

Schermafbeelding 2014-11-04 om 10.23.34

Veel regen en slapen in de cabins

’s Nachts slaap je in de cabins van de DOC, welke een ervaring op zich zijn. Je maakt hier heel gemakkelijk contact met mensen uit de hele wereld. Er is een ranger aanwezig die je meer kan vertellen over het gebied en vooral over de enorme regenval die het gebied kent: er valt hier meer dan 7 meter regen per jaar en je kan hier in no time echt doorweekt raken van de bakken water die naar beneden komen. Positieve bijkomstigheid is dat je overal prachtige watervallen ziet, die opdrogen zodra de regen stopt. Ze zeggen zelfs dat je de Milford Track pas echt hebt ervaren na een dag met zware regenval. De rangers weten de mooiste verhalen te vertellen over tot je middel door het water moeten lopen, helicopter rescues (zeker in het lawine seizoen) en ook het werk dat ze doen: vallen plaatsen om niet-inheemse dieren te vangen, die helaas een groot gevaar vormen voor de beesten die hier oorspronkelijk voorkomen. Ondanks dat ze bedreigd zijn is de kans groot dat je een kea of weka tegenkomt, en in de Sounds zelf kan je ook pinguïns, zeehonden en dolfijnen vinden. Pas op met de kea’s: ze zijn zo leuk, maar slopen werkelijk alles!

09112013-IMG_0195

09112013-IMG_0214

10112013-DSCN0429

“The finest walk in the world”

De tocht van 55 kilometer is zeer afwisselend: de eerste dag een boottocht over Lake Te Anau en een rustige wandeling van ongeveer 5 kilometer. Eens zien hoe het bevalt om met zo’n zware rugzak te lopen, omdat je je eigen kleding, slaapzak en eten voor 4 dagen mee moet nemen. Water is niet nodig gelukkig, dit kun je bijvullen in de hutten en komt rechtstreeks uit de bergen. De tweede dag loop je al een stuk meer maar het echte werk begint op dag 3: de zwaarste maar ook zeker de mooiste dag. Omhoog naar de MacKinnon Pass, waar je –als het weer een beetje mee werkt- een schitterend uitzicht hebt over beide dalen. Én niet te missen, op het hoogste punt bevindt zich een toilet met het beste uitzicht ooit. Mocht je er nog geen genoeg van hebben, sla dan zeker het “ommetje” naar de Sutherland Falls niet over. Deze hoogste waterval van Nieuw-Zeeland is erg indrukwekkend en als je van de regen nog niet nat genoeg bent kan je goed nat worden door er achterlangs te lopen. De laatste dag is weer compleet anders en brengt je naar de Milford Sound. Hier komen veel toeristen naartoe om een cruise te maken. Vanaf hier brengt een bus je terug naar de bewoonde wereld. Deze rit is een adembenemende afsluiting van de wandeltocht en staat bekend als één van de mooiste autoroutes van het land. Terug naar de bewoonde wereld en niet te vergeten: een douche en fatsoenlijk eten!

Kosten voor de Milford Track

Per persoon moet je denken aan ongeveer 360 NZD. Daarbij zitten overnachtingen, overtochten met de boot en de busreis vanaf Te Anau. In het lawine seizoen moet je van tevoren al een helicopter fee (ongeveer 100 dollar) betalen, welke je terug krijgt als het pad begaanbaar is gebleven. Een luxe variant is ook mogelijk: mooiere hutten en hier wordt voor je gekookt. Dit is alleen wel zeker 5 keer duurder.