Machu Picchu bezoeken? Dit moet je allemaal weten!

Machu Picchu, voor veel mensen is het dé reden om een reis door Peru te maken. Bijna 600 jaar geleden werd Machu Picchu door de Inca’s gebouwd en het is ontzettend bijzonder dat deze stad na al die jaren nog zo goed bewaard is gebleven. Dit komt mede doordat de Spanjaarden de stad nooit gevonden hebben en door de unieke bouwstijl die zelfs tegen aardbevingen bestand is. Tegenwoordig heeft vrijwel iedere Peru-reiziger deze oude Incastad op zijn of haar reisroute staan en wordt het jaarlijks door meer dan 1,8 miljoen mensen bezocht. Om Machu Picchu te beschermen zijn er strenge regels opgesteld en moet je met heel wat zaken rekening houden. Al die informatie vind je in dit uitgebreide artikel zoals de verschillende opties voor tickets, de verschillende hikes naar Machu Picchu, de kosten en veel praktische tips.

De verschillende tickets voor Machu Picchu

De afgelopen jaren zijn de regels om Machu Picchu te bezoeken vaak aangescherpt. Wanneer je een ticket koopt, moet je een tijdstip van aankomst kiezen. Officieel heb je dan 4 uur de tijd om Machu Picchu te verkennen en moet je daarvan 1 uur met een gids op pad. In de praktijk is dit echter niet het geval en kan je ook zonder gids, zo lang al je wil blijven. Als je van plan bent om Machu Picchu Mountain of Huayna Picchu te beklimmen dan moet je je ticket al ver van te voren boeken omdat er maar 200 mensen per dag (per berg) worden toegelaten. Het reguliere ticket moet je overigens ook vooraf regelen maar dit hoeft niet zo extreem vroeg van te voren omdat er veel meer tickets per dag beschikbaar zijn. Zowel de reguliere tickets als de tickets voor het beklimmen van de bergen kan je online bestellen via de officiële website van Machu Picchu. De officiële website heeft de goedkoopste tickets dus boek alleen daar.

Machu Picchu ticket: Regulier ticket voor de entree van Machu Picchu zelf.

Machu Picchu + Huayna Picchu ticket: Entree voor Machu Picchu en het beklimmen van Huayna Picchu. Dit is die hoge berg die je altijd achter Machu Picchu ziet op alle foto’s. Het beklimmen hiervan doe je in ongeveer 2 uur. Daarna is het nog ongeveer 50 minuten om weer beneden te komen.

Machu Picchu + Machu Picchu Mountain ticket: Entree voor Machu Picchu en het beklimmen van Machu Picchu Mountain. Dit is de berg aan de tegenovergestelde kant van Huayna Picchu en is nog ongeveer 300 meter hoger. Vanaf hier heb je volgens velen het mooiste uitzicht op Machu Picchu en de omgeving. 

Hoe kom je bij Machu Picchu zonder trekking?

Aguas Calientes is het nabijgelegen dorpje bij Machu Picchu en daarmee de uitvalsbasis voor je bezoek. Er loopt geen autoweg naar dit dorp maar alleen een spoorrails. Je moet dus gedwongen (als je niet de Inca Trail loopt) met de trein reizen.

De route met de trein is ontzettend mooi en sommige treinen hebben extra grote ramen. De kosten van een retourticket beginnen vanaf €120 maar wil je op een beetje gunstige tijden reizen dan betaal je vaak nog enkele tientjes meer. Dit is zo duur omdat er maar twee treinmaatschappijen zijn die samen de prijzen hoog houden. Boek de treintickets een aantal maanden voor vertrek want de prijzen kunnen last minute verdubbelen wanneer er nog maar een aantal plekken beschikbaar zijn. Hier kan je de verschillende treinen vergelijken en tickets reserveren.

Vervolgens reis je met de pendelbus van Aguas Calientes naar Machu Picchu. Om kosten te besparen kun je ervoor kiezen om niet met de pendelbus naar boven te gaan maar naar de ingang van Machu Picchu te lopen. Persoonlijk vinden wij dit zonde omdat je dan al behoorlijk moe bent wanneer je bij Machu Picchu aankomt na zo’n 1,5 uur stevig klimmen. Machu Picchu ligt namelijk 400 meter hoger dan Aguas Calientes. In en rond Machu Picchu zelf ga je waarschijnlijk ook nog heel wat uurtjes wandelen dus wij raden je aan om lekker met de bus naar boven te gaan. Een retourtje kost €22. 

Gezien de reis behoorlijk lang is, is het aan te raden om één dag uit te trekken voor je reis naar Aguas Caliente, vervolgens de dag erna in de ochtend Machu Picchu te bezoeken en daarna in de middag of avond terug t reizen naar Cusco. Je laat je bagage in het hotel in Cusco en neemt alleen handbagage mee.

Een trekking kiezen naar Machu Picchu

Je kunt ook naar Machu Picchu door een meerdaagse trekking te maken. Zo heb je natuurlijk de wereldberoemde Inca Trail maar ook hele gave andere hikes.

De Inca Trail

De meest populaire optie is het bewandelen van de beroemde Inca Trail. Dit is het pad dat de Inca’s vroeger liepen om bij Machu Picchu te komen. Bij deze vierdaagse trekking slaap je in tentjes en kom je vele Inca ruïnes tegen. Zo’n 43 kilometer verder kom je ook daadwerkelijk uit bij Machu Picchu zelf. Dit is de enige trekking die echt bij Machu Picchu uitkomt en niet bij het dorp Aguas Calientes. De Inca Trail mag je niet zomaar zonder gids lopen en de hike moet je minimaal 6 maanden van te voren boeken. Doe je dit later dan is de kans groot dat de plekken al vergeven zijn. Reken erop dat de Inca Trail je zo’n €500 tot €1000 per persoon kost afhankelijk van hoe luxe je het wil aanpakken.

Salkantay Trek

Deze trekking is door National Geographic Travel Magazine uitgeroepen tot één van de 25 beste hikes ter wereld. De Salkantay Trek is een stuk goedkoper en hoef je minder ver van te voren te boeken. De hike brengt je in vier of vijf dagen naar Machu Picchu en is een route van in totaal 80 kilometer. Dit is dan ook gelijk de pittigste van dit rijtje maar tegelijkertijd ook misschien wel de mooiste. De Salkantay Trek loopt grotendeels parallel aan de Inca Trail en onderweg passeer je fantastische uitzichten over enorme besneeuwde bergen en jungle. Waar je bij de Inca Trail veel Inca ruines tegenkomt, draait het bij de Salkantay Trek veel om de natuur. Bekijk onze tips voor de Salkantay Trek om een goed beeld te krijgen van deze gave hike.

Inca Jungle Trail

Ben je niet vies van wat avontuur? Dan is de Inca Jungle Trail wat voor jou. Deze vierdaagse tour is super divers. Zo ga je de eerste dag mountainbiken en raften, de tweede dag loop je een fantastisch mooie route en de derde dag bestaat uit een mooie mix van wandelen en ziplinen. De vierde dag bezoek je Machu Picchu.

Lares Trek

De Lares Trek is een perfecte optie voor iedereen die liever een wat makkelijkere meerdaagse hike wilt doen. Bij de Lares Trek wandel je in totaal 33 kilometer en doorkruis je bergdorpjes, ontmoet je de locals en relax je na het wandelen in hotsprings. Uiteindelijk kom je aan in Ollantaytambo en vanuit daar pak je de trein richting Aguas Calientes met als eindbestemming natuurlijk Machu Picchu.

De kosten voor Machu Picchu

Als we er even vanuit gaan dat je het goedkoopste treinticket koopt, de pendelbus neemt en het standaard entree ticket koopt dan zijn de minimale kosten bij elkaar opgeteld ongeveer €180 per persoon. Soms valt dit bedrag nog iets hoger uit doordat de treintickets duurder zijn op bepaalde tijden of in populaire periodes.

De beste reistijd voor Machu Picchu

Peru kent simpelweg twee seizoenen. Het regenseizoen is van november t/m maart en het droge seizoen is van mei t/m september. In het droge seizoen heb je de meeste kans op goed weer. De maanden juni, juli en augustus vormen het hoogseizoen en zijn daardoor de drukste maanden.

Extra tips voor Machu Picchu

Hieronder lees je nog extra tips voor je bezoek aan Machu Picchu en dingen waar je rekening mee moet houden.

Overnacht in Aguas Calientes en kies voor de zonsopkomst

In theorie kan je Machu Picchu als dagtrip vanuit Cusco bezoeken. Wij raden je echter sterk aan om eerst een nachtje in Aguas Calientes te verblijven. Op deze manier kan je tijdens de zonsopkomst naar Machu Picchu en je bent er vóór de honderden dagjesmensen komen. Het is later op de dag enorm druk, wat je ervaring dan weer een stuk minder zal maken dan wanneer je er als één van de eerste bent. Koop dus een ticket voor 06:00 in de ochtend en bekijk de zonsopkomst over Machu Picchu zonder de drukte voor de beste ervaring.

Ga op tijd in de rij staan voor de bus

De poorten van Machu Picchu openen om 06:00 en de pendelbussen vertrekken om 5:30 vanaf Aguas Calientes. Wij gingen om 05:00 in de rij staan en toen stonden er al heel wat mensen. Echter reden er zoveel pendelbussen dat het niet lang duurde voordat ook wij naar boven konden. Wanneer je een ticket voor later dan 06:00 hebt, raden we je aan om zeker één uur eerder in de rij te gaan staan. De rijden in de late ochtend en vroege middag zijn namelijk gigantisch en het ritje naar boven duurt ongeveer 20 minuten.

Eten meenemen is niet toegestaan

Je gaat waarschijnlijk veel wandelen bij Machu Picchu. Neem daarom zeker 1,5 liter water per persoon mee. Eten mag niet mee naar binnen maar ze controleren niet je rugzak dus zolang je alles in je rugzak meeneemt en geen afval achterlaat kan je best wat snacks meenemen.

De beste route

Voor de zonsopkomst en het mooiste uitzicht op Machu Picchu moet je voor 07:00 bij ‘The Guard House’ zijn. Dit is het huisje met het rieten dak. Houd vanuit de ingang links aan en neem het pad omhoog totdat je het huisje ziet. Daarna is het een aanrader om meteen door te lopen naar de Sun Gate. De weg staat aangegeven met bordjes. Het is ongeveer 1 tot 1,5 uur lopen naar de Sun Gate over een mooi pad met links van je een diepe afgrond. Vanuit hier heb je een briljant uitzicht over de omgeving. Daarna kan je nog door Machu Picchu zelf lopen of eventueel naar de Inca Bridge wandelen. In totaal heb je voor deze route ongeveer 4 uur nodig.

Let op: Loop je eenmaal door Machu Picchu zelf dan is alles een éénrichtingspad. Zodra je hier loopt, ga je uiteindelijk richting de uitgang en mag je niet terug binnen. Na The Guard House moet je dus kiezen of je door Machu Picchu gaat wandelen of dat je eerst nog naar de Sun Gate of Inca Bridge wil lopen.

Vergeet je paspoort niet

Om Machu Picchu binnen te komen moet je je paspoort laten zien dus vergeet deze zeker niet mee te nemen. Wanneer je bezoek aan een einde is gekomen, kan je bij de uitgang een stempel van Machu Picchu in je paspoort laten zetten. 

Muggenspray is een must

Het is seizoensgebonden, maar het kan zijn dat er veel muggen in Aguas Calientes en Machu Picchu zijn. Muggenspray is dus geen overbodige luxe.

Er zijn geen toiletten

Eenmaal binnen bij Machu Picchu zijn er geen toiletten meer. Breng bij de ingang dus nog even een bezoekje aan de wc.

Onze favoriete restaurants in Aguas Calientes

Aguas Calientes is een erg toeristisch dorpje met ontelbaar veel souvenirkraampjes, hotels en restaurants. Ondanks dat vonden wij het best een gezellig dorpje voor één nacht. Wij hebben ’s avonds heerlijk gegeten bij Mapacho Craft Beer Restaurant. Je kan hier leuk aan het water zitten en er komt zo nu en dan een trein voorbij. Ze hebben een uitgebreide menukaart met gerechten als pizza’s, burgers, zalm en lomo saltado. Zin in een goed biertje na een intensieve dag Machu Picchu? Dan ben je ook hier aan het juiste adres. Een ander goed restaurant is Bistro Indio Feliz. Je kunt hier heerlijk eten, het is er gezellig druk tijdens etenstijd en het restaurant is sfeervol ingericht.

Onze favoriete adresjes in Aguas Calientes

Vilas Insight Hotel is een fijn hotel op een goede en rustige locatie in Aguas Calientes. De eigenaar is ontzettend behulpzaam en spreekt goed Engels. Je verblijft in een fijne kamer met verwarming, een lekker bed en bij de prijs is een heerlijk ontbijt inbegrepen. Er zijn maar een handje vol hostels te vinden in Aguas Calientes waarvan Supertramp Hostel misschien wel de allerbeste is. Verblijf in een fijne tweepersoonskamer of in een dorm met slechts een paar andere bedden. Er zijn leuke gemeenschappelijke ruimtes, waaronder een dakterras met een bar en goed restaurant. Bestel een lekkere pizza of burger en drink in de avond een koud biertje of cocktail. Het ontbijt is inclusief de prijs. Ook Machu Picchu Land B&B is een fijne optie voor wanneer je graag in een lowbudget hotel slaapt. Het personeel verwelkomt je ontzettend vriendelijk en de kamers zijn voorzien van een warme douche en een goed bed.