Luxe kamperen in de woestijn van Rajasthan

In het noordwesten van India ligt het magische Rajastan. Een staat die rijk is aan eeuwenoude culturen, kunst en geschiedenis. Met de kleurrijke steden en uitgestrekte woestijnlandschappen wordt Rajasthan ook vaak een openluchtmuseum genoemd. Reizen door dit deel van India is zowel fascinerend, indrukwekkend en bovenal bijzonder mooi. Je hoeft er niet veel te doen om hier een interessante dag te beleven. Verdwaal door de smalle straten en steegjes van het blauwe Jodhpur of bekijk de zonsondergang bij het heilige meer van Pushkar onder het genot van een kopje masala chai. Wat in ieder geval niet mag ontbreken tijdens je reis door Rajasthan is het kamperen in de woestijn!

IMG_1353 IMG_1576

Glamping is hot!

Glamping, ofwel ‘glamorous camping’ is een trend op het gebied van kamperen en is de laatste jaren razend populair geworden. Je slaapt in een natuurlijke omgeving maar hebt wel bijna al het comfort van een hotel. Dit is de ideale combinatie voor reizigers die op zoek zijn naar een bijzondere overnachting maar niet  back to basic willen. Zelfs in het verre Rajasthan is deze trend terug te vinden en kan je één of meerdere nachten doorbrengen in een luxe tent die midden in de woestijn staat.

Glamping IMG_1805 IMG_1615

Een nacht onder de Indiase sterrenhemel

Wanneer de zon langzaam verdwijnt achter de horizon, verdwijnt daarmee ook vrijwel meteen de hoge temperatuur. Je zou het misschien niet verwachten maar tijdens de overnachting in het tentenkamp, ben je maar wat blij met een warme trui en een kachel in je tent. In de avond zitten we in een halve cirkel rond een laag podium. Locals spelen het ene na het andere Rajastaanse nummer op hun traditionele instrumenten en nog geen 30 minuten later staan we allemaal op het podium te dansen of een poging te doen om een van de instrumenten te bespelen. Na het diner en het zien van de maanopkomst ritsen we de tent open en kruipen we snel onder de warme dekens. Traditioneel kamperen heeft zeker zijn charme maar op dit moment zijn we stiekem toch ook wel enorm blij met een fijn bed en dat kleine kacheltje in de hoek van de tent.

Glamping IndiaIMG_2339

Adrenaline, ontspanning en romantiek

Je hoeft dus niet zelf je tent op te zetten of je eten te koken op een klein gaspitje maar je tijd in de woestijn zal alles behalve saai zijn. Zo kan je bijvoorbeeld de unieke omgeving verkennen met een jeepsafari. Je scheurt door de duinen en gaat op zoek naar wilde dieren zoals antilopen. Later lunch je bij een prachtig groene boerderij die midden in de woestijn ligt. Het is een vreemd beeld die groene velden in een droge omgeving als deze maar met irrigatie is het mogelijk om hier van alles te laten groeien. Bij zonsondergang stap je op een kameel en in langzaam tempo hobbel je door de goudgele woestijn. Alsof dat allemaal nog niet genoeg was voor één dag, kan je de dag afsluiten met een romantisch diner voor twee op de grote zandheuvel naast het tentenkamp. Je hebt vanaf hier uitzicht over het kamp dat in de avond verlicht is door zo’n 100 olielampen. Geniet van een heerlijke Indiase thali en proef de rijke smaken van Rajastan terwijl je terugblikt op een dag vol unieke belevenissen.

IMG_1327IMG_1267 IMG_1211

Enthousiast geworden?

Tijdens een verblijf in het kamp voel je je werkelijk als een koning of koningin die op staatsbezoek is in India. Het personeel van Samsara Desert Camp zorgt waanzinnig goed voor je en staan altijd voor je klaar op een fijne manier. Of het nu een muzikant is die tijdens het ontbijt muziek aan het spelen is of de chauffeur van de jeep, je merkt dat ze hun werk met veel plezier doen en dat maakt deze glamping ervaring nog een stukje leuker.

desert camp rajasthan samsara desert campIMG_1357 2-2