3 Tips voor liften in Nederland

Waarom zou je in godsnaam de naam van een stad op een stuk karton krabbelen en langs de weg gaan staan wachten als je ook gewoon in de bus en trein kunt stappen? Ooit was liften heel normaal in Nederland en zag je regelmatig lifters langs de weg staan. Sinds studenten gratis met het openbaar vervoer reizen is dat wel anders. Zouden mensen nog wel stoppen voor een lifter in Nederland? Ja, gelukkig wel! Ik heb ondertussen veel ervaring met liften in Nederland en ik heb altijd vrij snel een lift gekregen. Om terug te komen op de vraag waarom je in deze tijd nog zou gaan liften: liften is meer dan alleen verplaatsen van A naar B. Liften is nieuwe mensen leren kennen en het avontuur tegemoet gaan. Je weet nooit wie je gaat ontmoeten en wat er allemaal op je pad komt.

Waarom liften?

Negen van de tien keer ben ik sneller op de plek van bestemming wanneer ik ga liften dan wanneer dat ik gebruik maak van de bus en trein. Het interessante van liften is dat je elke keer weer totaal andere mensen leert kennen. Soms is dat een zakenman en de andere keer een stel in een hippie Volkswagen busje. Deze ontmoetingen zijn interessant want het zijn meestal mensen waar je normaal niet snel een gesprek mee hebt. Als je met de trein of bus reist, is de kans groot dat je naar het scherm van je telefoon staat en leer je waarschijnlijk niemand kennen. Daarnaast heeft het wat avontuurlijks en dat vind ik altijd leuk.

3 Tips voor liften in Nederland

Hieronder vind je 3 tips die jou helpen bij het liften!

#1 Gebruik een bord met daarop geschreven waar je heen wilt

Je zou zeggen dat dat vanzelfsprekend is maar toch zie ik nog vaak lifters met hun duit omhoog staan zonder bord erbij. Hierdoor val je ten eerste minder op en ten tweede weten mensen niet of ze wel dezelfde kant op gaan. Persoonlijk zou ik eerder stoppen voor een lifter die toevallig dezelfde kant uit moet dan eerst te stoppen om te vragen waar hij of zij heen wilt.

#2 Kies een goede plek

Het is belangrijk dat mensen je zien. Ga niet op de weg staan maar zorg wel dat je opvalt. Bij een bushalte val je een stuk minder op dan wanneer je 10 meter daarvoor gaat staan. Daarnaast is het heel belangrijk dat mensen genoeg ruimte en tijd hebben om veilig te kunnen stoppen. Mensen rijden soms snel en zien je dan ineens staan. Ze hebben zeker een paar seconden nodig om te bedenken of ze wel of niet stoppen. Lift daarnaast nooit op de snelweg. Naast dat dit ook helemaal niet is toegestaan is het ook zeker niet veilig. Kies liever voor een tankstation.

#3 Let op je uitstraling

Veel mensen nemen geen lifters mee omdat ze bang zijn dat de lifter een of andere gestoorde moordenaar is. Een beetje een verzorgde uitstraling kan dus geen kwaad. Ik merk ook dat je ook veel eerder wordt meegenomen als je kleur draagt dan wanneer je helemaal in het zwart bent gekleed. Wees lekker enthousiast en spontaan en dan ontmoet je de meest leuke (en soms bijzondere) mensen!