Alles over de Laugavegur trekking in IJsland

Gastblog door Eva de Vries
 

IJsland, het land van vuur, ijs, geisers, vulkanen en eindeloze lavavlaktes, staat op ‘de bucketlist’ van menig reiziger. Er is simpelweg geen land zoals IJsland. De leegte en de adembenemende vergezichten maken van IJsland de perfecte bestemming voor natuur- en buitensportliefhebbers. Het lopen van de 55 kilometer lange Laugavegur (warmebronnenweg in het IJslands) is een meerdaagse wandeltocht in het zuiden van IJsland en een uitstekende manier om de schoonheid van deze noordelijke parel te ontdekken.

Dag 1: Landmannalaugar – Hrafntinnusker (10,3 km)

Met een rimpelige huid van het badderen in de warmwaterbron nabij Landmannalaugar start de wandeling. De eerste dag van de meest populaire tocht van IJsland leidt over glooiende bergen in allerlei kleuren en dampende bronnen ruikend naar zwavel alias rotte eieren. ’s Avonds wordt de tent opgezet tussen de rotsen bij de Hraftinnusker hut. Het uitzicht is prachtig.

Schermafbeelding 2014-10-03 om 17.09.04

Schermafbeelding 2014-10-03 om 17.08.55

Schermafbeelding 2014-10-03 om 17.08.46


Dag 2: Hraftinnusker – Alftavatn (11,3 km)

Het pad vervolgt over gletsjers en sneeuwvlakten. De wolken trekken op, tonen de felle zon, om vervolgens de bergwereld weer te bedekken. De omgeving wordt steeds groener. De grond steeds vruchtbaarder. Na een aantal uren lopen komt het Alftavatn meer in zicht, de volgende overnachtingsplek.

Dag 3: Alftavatn – Emstrur (16,2 km)

Vandaag maken de groener dan groene bergen plaats voor kolkende rivieren en eindeloze zwarte lavavlakten. Het is prachtig om door zoveel verschillende landschappen te lopen. Rivieren worden doorwaad, watervallen gepasseerd. De dag eindigt op de camping in de kloof bij Emstrur, met uitzicht op een reusachtige gletsjer.

Schermafbeelding 2014-10-03 om 17.08.28

Schermafbeelding 2014-10-03 om 17.08.17

Schermafbeelding 2014-10-03 om 17.08.04

Dag 4: Emstrur – Pórsmörk (16,2 km)

Het einde van de wandeling is in zicht. Het landschap wordt opnieuw steeds groener. Af en toe komt er een kleine regenbui voorbij. Daarna klaart het weer op. Dit is IJsland ten top. Het pad slingert door een uitzonderlijk bos, waarna de vallei nabij Pórsmörk in zicht komt. Het officiële eindpunt van de Laugavedur.

Dag 5: Rondwandeling Pórsmörk of richting Skogar

Het is aan te raden om een extra dag in de prachtige omgeving van Pórsmörk te verblijven en één van de bergen in de omgeving van de hut te beklimmen. Ook is het mogelijk om door te lopen naar Skogar (één of twee dagen extra), waarbij je langs de welbekende vulkaan Eyjafjallajökull loopt. Let goed op de weerberichten, want deze tocht is alleen mogelijk als het weer goed is.

Schermafbeelding 2014-10-03 om 17.07.54

Schermafbeelding 2014-10-03 om 17.07.03

Schermafbeelding 2014-10-03 om 17.06.52

Hoe te regelen?

De makkelijkste manier is om de Laugavegur tocht te boeken via een avontuurlijke reisorganisatie zoals we hier beschrijven. Echter om veel kosten te besparen kan je de reis ook zelf regelen. Boek een ticket naar Reykjavik en slaap daar eerst minimaal een nacht voordat je aan de tocht begint. Sowieso is Reykjavik zeer de moeite waard om te verkennen. Een overnachtingstip is het prachtige KEX hostel, gelegen nabij de haven. Neem op de ochtend dat je begint met de wandeling de bus naar Landmannalaugar, ongeveer 3 uur rijden vanaf Reykjavik. Je kan de bus reserveren bij Reykjavik Excursions. De bus rijdt rechtstreeks naar het startpunt van de Laugavegur, onderweg kijk je je ogen uit! Berghutten moet je vantevoren reserveren. Bij de hutten kan je ook kamperen, dit hoef je niet te reserveren. Vanaf het eindpunt van de wandeling (zowel Pórsmörk als Skogar) kan je de bus terugnemen naar Reykjavik.

Hiking- Trekking- en Camping Tips

  • Het weer in IJsland is erg onvoorspelbaar. Zorg voor zowel warme als waterdichte kleding. Vergeet je muts en handschoenen niet.
  • Gedurende de wandeltocht kan je nergens eten kopen, neem dus al je eten vantevoren mee. Bij de hut in Pórsmörk is een restaurant, echter betaal je hier zo’n €8 voor een biertje en €40 voor een simpele maaltijd.
  • In de zomer is het bijna de hele dag licht in IJsland. Een slaapmasker zorgt ervoor dat je toch fijn kan uitrusten ’s nachts.
  • Wandelstokken zijn erg handig, vooral omdat je een aantal snel stromende rivieren moet doorwaden. Daarvoor is het ook aan te raden sandalen mee te nemen.
  • Bij het vertrekpunt in Landmannalaugar is een warmwaterbron. Zwemkleding is dus geen overbodige luxe.
  • Verdwalen gebeurt niet snel want de route is goed gemarkeerd, maar omdat het weer kan omslaan en het vaak mistig is, is het toch geen slecht idee om een GPS en goede kaarten van het gebied mee te nemen.