The Iceland Trail: Een uitdagende hike door het ruige IJsland

Dat IJsland booming is hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Op deze magische plek, nog geen drie uur vliegen van Nederland, waan je jezelf echt op een andere planeet. Vulkanen, warmwaterbronnen en geisers zijn maar een paar van de natuurfenomenen die je hier gegarandeerd tegenkomt. Wat dacht je van een ultieme wandeltocht, dwars door de ruige natuur van IJsland? Tijdens deze trip ben je vijf dagen offline, maak je de meest prachtige wandelingen en kampeer je in een tentje op fantastisch mooie plekken. Ga mee met The Iceland Trail!

Wat is het concept?

Komende zomer zullen er verschillende Iceland Trails worden georganiseerd. Deze tochten vinden plaats tussen juli en augustus en gaan dwars door het landschap van IJsland. Er is een volledig weekprogramma uitgestippeld met wandelingen tussen de 12 en 15 kilometer per dag waarbij je de mooiste landschappen van IJsland ziet. De avond voor vertrek krijg je in Reykjavik een briefing. Ook krijg je de ‘trailapp’ waar alle routes en bezienswaardigheden in terug te vinden zijn. In principe zou je met deze app alleen op pad kunnen maar per trail gaan er ook twee of drie ervaren gidsen mee. Je slaapt vijf nachten in een tentje nabij een shelter met sanitaire faciliteiten en stromend water. Als je geen eigen tent hebt of je wilt deze niet meenemen, kan je ook een tent huren. Dit is een 3-seizoenstent met een warme slaapzak en matje. Hou er rekening mee dat je onderweg geen supermarkten en restaurants tegenkomt, dus je moet voldoende eten en drinken meenemen voor de hele tocht. Lekkere uitdaging toch?

Hoe ziet de week er ongeveer uit?

Vanuit Reykjavik word je met een bus naar je eerste stop gereden. Daar gaat het echte avontuur beginnen! Nadat je tent is opgezet is het tijd voor de allereerste hike en wandel je naar de Suðurnámur een bergtop vlakbij Landmannalaugar die een fantastisch uitzicht over de vallei tentoon stelt. Na deze wandeling kan je heerlijk ontspannen in een warmwaterbron. De vier dagen daarop hike je langs indrukwekkende lavastromen, klim je honderden meters de hoogte in, word je beloond met adembenemende uitzichten, steek je ijsbruggen en rivieren over, aanschouw je geweldige gletsjers en passeer je watervallen. De gekleurde bergen maken tijdens de tocht plaats voor donkere heuvels, vulkanen, gletsjers en kilometerslange donkere lavavlaktes. Er is zoveel indrukwekkends te zien.

Iedere avond zet je opnieuw je eigen tent op – en de kans is groot dat dit de mooiste en meest unieke plekken zijn waar je ooit gekampeerd hebt. Daarna keer je weer terug naar de bewoonde wereld, maar niet voordat je nog één must-see van IJsland bezocht hebt. Op de terugweg rijd je langs de Seljalandsfoss waterval voor een bezoek aan de bekendste en meest fotogenieke waterval van IJsland. De perfecte afsluiter van een wonderlijke tocht door niemandsland! Op het einde van de dag ga je met een off-road bus bus terug naar Reykjavik en de volgende zal je het vliegtuig terug naar huis nemen, tenzij je besluit nog een paar dagen in de hoofdstad te blijven.

De kosten voor The Iceland Trail

The Iceland Trail kan je boeken vanaf €490 en daar zitten 5 kampeer-overnachtingen, interne transporten per 4×4 bus, de trailapp, een GPS-tracker en begeleiding van enkele ervaren gidsen bij inbegrepen. Het vliegticket van en naar Reykjavik zit hier niet bij inbegrepen maar is er wel bij te boeken voor €365. Natuurlijk kan je ook zelf zoeken naar goedkopere vliegtickets. Op de aankomstdag en de laatste dag in Reykjavik kan je kiezen voor een overnachting op de city campsite voor €19 of je kan zelf een hotel of hostel regelen.

Om het jezelf makkelijk te maken zijn er nog twee extra opties te boeken. Een zogenaamd Survival Foodpack is erg handig om erbij te nemen. In dit foodpack zit eten en drinken in voor de hele week, niet te veel en niet te weinig. Ook zit hier een kookset bij inbegrepen dus dan hoef je die thuis niet aan te schaffen. Dit Survival Foodpack kost €95. Daarnaast kan je kampeermateriaal huren. Je weet dan zeker dat je alles hebt wat nodig is en dat het warm genoeg is. Dit kost €65. Het is uiteraard ook gewoon mogelijk om zelf voor je eigen eten, kookset en kampeermateriaal te zorgen. Meer info over de kosten en allemaal wel en niet is inbegrepen lees je op de website van The Iceland Trail.

Meer informatie

Zie jij jezelf al gaan over die bergtoppen en lavavlaktes van IJsland? Schrijf je in met een groep vrienden, met je beste vriend/vriendin of ga lekker in je eentje erop uit om even een week van de radar te verdwijnen. Hoe dan ook gaat deze 5-daagse tocht door de ruige natuur van IJsland een hele bijzondere reis worden vol avontuur.

Check de website van The Iceland Trail voor meer informatie of om je meteen in te schrijven!