Verken de Kerala backwaters met een houseboat

Diep in het zuiden van India ligt de exotische provincie Kerala. Hier kom je voor de groene theeplantages, de pittige Indiase keuken en natuurlijk om de uitgestrekte backwaters te verkennen. De backwaters van Kerala bestaan uit een uitgestrekt netwerk van rivieren, meren en kanalen langs de kust. De backwaters zijn met de Arabische Zee verbonden door rivierarmen en brede inhammen. Wil je het leven aan de backwaters verkennen? Dan moet je dit zeker doen met met een autentieke houseboat.

IMG_0604 IMG_0713

De backwaters van Kerala

Bij India denk je al snel aan gigantisch drukke steden waar je de hele dag de meest vreemde dingen voorbij ziet komen. De backwaters van Kerala zijn totaal het tegenovergestelde hiervan. Hier vind je prachtige natuur, pure rust en zie je het kalme plattelandsleven van de lokale bevolking. De oevers langs de backwaters staan tjokvol met slanke palmbomen en daarachter liggen vaak uitgestrekte groene rijstvelden. Aan het water ligt hier en daar een dorpje en ondanks dat er elke dag boten voorbij varen, zwaaien de mensen nog steeds vrolijk wanneer je voorbij vaart.

IMG_0694 IMG_0733 IMG_0829

De houseboats op de backwaters

Zo’n 25 jaar geleden werden de eerste cruises over de backwaters aangeboden. Toen waren dit nog simple omgebouwde rijstboten zonder electriciteit of enige vorm van luxe. Tegenwoordig varen er meer dan 1000 houseboats in dit enorme gebied. Sommige zijn nog steeds vrij basic maar de meeste zijn voorzien van de airconditioning en comfortabele kamers.

Hoe ziet zo’n dag en nacht eruit?

Boek je een nacht in een houseboat dan check je in rond 12 uur om vervolgens de hele middag te varen over de backwaters. Je kan rekenen op heerlijke maaltijden, een ruime kamer met badkamer en een gezellige woonkamer met 180 graden uitzicht. In de avond legt de boot aan bij een groot meer en met een beetje geluk zie je hier vele vuurvliegjes rond de bomen vliegen. In de ochtend staat het ontbijt voor je klaar en vaar je in een rustig tempo terug naar het startpunt. Het is natuurlijk ook mogelijk om meerdere nachten te verblijven op een houseboat en zo meer te zien van de backwaters. Kortom, een tocht over de backwaters mag niet ontbreken tijdens een reis door Zuid-India.

IMG_0641 IMG_0873

Meer informatie

Er zijn boten in alle soorten en maten. Van basic boten die je deelt met andere reizigers tot luxe boten die je helemaal voor jezelf hebt. Daarbij heb je dan, natuurlijk afhankelijk van de prijs, ook weer keuze in luxe en comfort. Wij hebben deze cruise gemaakt met Rainbow Cruises en we kunnen je deze organisatie zeker aanraden. Het eten was perfect en de staff erg vriendelijk. Eigenlijk was alles gewoon top geregeld bij Rainbow Cruises. Op hun website kan je meer informatie lezen over de verschillende opties en prijzen.

IMG_0870 IMG_0888