Is Jordanië veilig voor een rondreis? Dit is een van de meest gestelde vragen van mensen die denken over een reis naar Jordanië. In 2014 bezochten wij twee keer dit prachtige land en in dit artikel gaan we je alles vertellen over de veiligheid. Jordanië heeft een heleboel te bieden, van de bekende stad Petra tot het overnachten in een bedoeïenentent in de woestijn en van duiken in de Rode Zee tot genieten in een van de spa’s bij de Dode Zee. Hoewel het maar 5 uur vliegen is, ben je gelijk in een totaal andere wereld.

Een veilige baken

Ondanks alle onrust in de buurlanden is Jordanie wel degelijk veilig. Juist Jordanië is het land dat een soort veilige baken vormt tussen alle landen met onrust. Het is dan ook niet gek dat er veel vluchtelingen wonen. De oude en nieuwe vluchtelingen samen vormen 1/3 van de inwoners van Jordanië. Er zijn dan ook verschillende vluchtelingenkampen te vinden. Als toerist krijg je hier natuurlijk weinig tot niets van mee. Wel moet je als toerist rekening houden met de cultuur. De meerderheid van de bevolking is Islamitisch en dus heb je te maken met andere normen en waarden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om je een beetje aan te passen qua kleding. De mensen weten dat je een toerist bent en begrijpen ook dat jij andere normen en waarden hebt maar probeer daar een goede middenweg in te vinden.

Demonstraties

Door spanningen in de regio komen er wel eens demonstraties voor in Jordanie. Dit is niets om je zorgen over te maken maar het is verstandig om er bij uit de buurt te blijven. Als er demonstraties zijn dan zullen deze meetsal na het vrijdagmiddaggebed zijn. Het is dus verstandig om voor de zekerheid rond dat tijdstip uit de buurt van moskeeën te blijven. Deze zijn namelijk vaak het startpunt.

veiligheid jordaniëSyrië en Irak

Door de burgeroorlog in Syrië trekken er op dit moment veel vluchtelingen naar Jordanië. Deze verblijven bijna allemaal in de vluchtelingenkampen bij de Noordelijke grens. Om er zeker van te zijn dat je hier niets mee te maken krijgt raden we je aan om uit de buurt te blijven van de Noordelijke grens. Ook de grens met Irak moet je vermijden. Vliegen op Amman is overigens hartstikke veilig net zoals vliegen op Aqaba. Check voor de laatste stand van zaken altijd even het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Taxi-tips van de ambassade voor vrouwen

Taxi’s bieden in Jordanië een goedkope en redelijk veilige manier van transport. Een enkele keer bereikt de ambassade een bericht, meestal van alleen reizende vrouwen, over taxichauffeurs die zich ‘vervelend’ opstellen. Om dit soort situaties te voorkomen worden de volgende taxi-tips aangeraden:

 • Neem altijd achterin de taxi plaats.
 • Probeer (uitgebreide) conversatie met de chauffeur te vermijden: een gewone conversatie kan door cultuurverschillen opgevat worden als flirten.
 • Wees alert op complimentjes en ongepaste discussies.
 • Zorg dat u een mobiele telefoon bij zich heeft.
 • Zoek problemen niet op door uitdagend gekleed te gaan.
 • Probeer ’s avonds niet alleen te reizen.
 • Ga verantwoordelijk om met alcohol.
 • Vertrouw op uw eigen oordeel. Voelt u zich onprettig of heeft u het gevoel dat de situatie onveilig is, probeer dan weg te komen uit de situatie. Schaamt u zich niet om voor uzelf op te komen en een scène te maken.
 • Het is altijd nuttig van te voren het nummerbord van de taxi te noteren.
 • Meld eventuele bedreigingen of geweldpleging altijd aan de ambassade.

  54686

Boeken?

Je kunt dus prima je reis naar Jordanië gaan plannen en wij raden iedereen ook aan om dat te doen. Het is een uniek land met veel verschillende bezienswaardigheden en activiteiten. 

Beste reistijd: Maart t/m mei & oktober en november.
Visum: 
Krijg je bij aankomst
Goedkoopste vliegticket aanbieder: Vliegtickets.nl
Leuke hotel en hostel deals:
 Booking.com