Deze 10 dingen mag je niet missen in Jodhpur, India

Jodhpur is gelegen in één van de meest kleurrijke provincies in India, Rajasthan. Aan mooie bezienswaardigheden en leuke activiteiten is hier zeker geen tekort. Er hangt een sluier van magie over Jodhpur, ook wel ”the Blue City” genoemd vanwege de prachtige blauwe huizen in de oude binnenstad. De stad is rijk aan sprookjesachtige paleizen, geheime binnenplaatsen en één van de grootste forten in India. Jodhpur is één kleurrijke chaos.

Op elke hoek van de straat wordt een andere god vereerd in tempels versierd met oranje bloemen kettingen. Apen springen van dak naar dak, terwijl scooters met hele families door de smalle steegjes razen. Om je heen passeren paard en wagen vol met handelswaren, koeien staan tussen het afval te grazen, vrouwen gekleed in kleurrijke sari’s passeren glimlachend en mannen zitten in groepjes op straat met reusachtige tulbanden om het hoofd gebonden. Ondanks dat het één van de heetste steden in India is, mag een bezoek aan deze betoverende stad niet ontbreken aan je reisplan.

viewpoint jodhpur-2 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

#1 Overnacht in een voormalig paleis

Ratan Vilas is één van de vele koninklijke villa’s en paleizen die zijn omgetoverd tot luxe hotels. Wil je de historische stad op z’n best beleven, dan moet je hier minstens één nacht verblijven. De prachtige architectuur en het interieur is volledig in tact gehouden waardoor je het gevoel hebt terug in de tijd te gaan. Ratan Vilas is omringd door een grote netjes onderhouden tuin met zwembad en voelt als een oase van rust na een wandeling door de chaotische stad. Hier vind je meer info over Ratan Vilas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

#2 Verdwalen door ”the Blue City”

Er worden verschillende verklaringen gegeven voor de blauw beschilderde huizen in de binnenstad. Het zou insecten tegen houden maar de kleur wordt ook geassocieerd met de Brahims – de hoogste kaste in India – waar de blauwe huizen toe behoren. Vandaar ook de benaming ”Brahim Houses”. De ene straat is nog blauwer dan de andere. Duik in smalle steegjes en kom uit op nog mooiere verborgen binnenplaatsen. Je camera maak overuren!

bezienswaardigheden jodhpur-2 IMG_0954-2

#3 Bezoek het Mehrangarh Fort

Het grootste fort van Rajasthan is gelegen aan de rand van de oude stad op een 125 meter hoge heuvel. Wandel langs de 36 meter hoge dikke rode muren en stap één van de zeven poorten binnen. Los van het mooiste uitzicht over de blauwe stad is het fort zelf ook een geweldig mooie bezienswaardigheid door de rijk versierde paleizen en mooie binnenhoven.

IMG_2459-2 johdpur fort-2

#4 Drink thee met de locals

Je zult merken dat de bewoners van ”the Blue City” heel gastvrij zijn. Wandel een binnenplaats binnen en je wordt al snel uitgenodigd voor een kop chai thee. Wie weet krijg je nog een rondleiding door de familie woning.

bezienswaardigheden india

#5 Zoek de mooiste roof top voor een ”Blue City” view

Kijk uit op het gigantische Mehrangarh Fort en de duizenden blauwe daken van de ”Brahim” huizen die binnen de stadsmuren gebouwd zijn. Voor dit adembenemend mooie uitzicht hoef je niet naar een roof top restaurant, je mag vaak een roof top op klimmen als je het één van de bewoners netjes vraagt.

Jodhpur city view

#6 Bezoek een oude step well

In het midden van de oude stad, dichtbij de heuvel waar het fort op gebouwd is staat een oude step well die vroeger gebruikt werd voor de water voorziening. De bijzondere architectuur met zig-zag trappen naar de waterbron is erg fotogeniek. Locals wijzen je graag de weg, mocht je er niet op uitkomen.

#7 Wandel over de Sardar Bazaar

Rondom de Kloktoren in het centrum van Jodhpur vind je de grootste kleurrijke bazaar waar het allemaal gebeurd. Je kunt er van alles vinden van traditionele kleding, schoenen, specerijen, sieraden, tapijten tot speelgoed. Ook als je niets wilt kopen is het een belevenis om te zien hoe er aan alle kleurrijke marktkramen van alles verhandeld wordt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

#8 Lunchen of dineren bij Raas

Raas is een chique hotel in het centrum van Jodhpur volledig gebouwd in de 18e eeuwen Haveli architectuur. Het is de perfecte spot voor een lunch op het dak terras met spectaculair uitzicht op het Mehrangarth Fort. Kom voor een romantisch diner in de avond als het fort magisch verlicht is.

India lonely planet-2

#9 Ziplinen achter het fort

Verstopt achter het fort is een parcours te vinden met 6 ziplines die in totaal een lengte hebben van wel 1000 meter. Je vliegt vanuit het fort over het ruige landschap terwijl je een bijzonder gaaf uitzicht hebt over de blauwe stad. Elk uur start er een nieuwe groep en het duurt ongeveer 45 minuten over. Wil je dubbel genieten dan is het een aanrader om zo vroeg of zo laat mogelijk te gaan omdat je dan mooier licht hebt tijdens de zonsondergang of zonsopkomst. De kosten zijn omgerekend ongeveer €20 en omdat het ziplinen start in het fort, kom je met je zipline ticket het fort binnen. Na het ziplinen zou je dus ook nog gewoon het fort kunnen bezoeken zonder daarvoor een kaartje te kopen. Bij bijna elk hotel kan je deze excursie boeken maar het is ook online mogelijk via www.flyingfox.asia.

DCIM100GOPROG0203907.

#10 Bezoek de Hindoe tempel in de blauwe stad

Midden in de blauwe stad staat een sierlijke witte Hindoe tempel met marmeren zwart wit geblokte vloer en kleurrijke kleine tempeltjes. Via de trap kun je het dak op klimmen voor een mooie sunset view over de stad. Dit is een van de mooiste bezienswaardigheden van Jodhpur.

 Leuk guesthouse en hotel in Jodhpur


guesthouse jodhur

Tanu Guesthouse

Geweldig guesthouse met een ontzettend vriendelijke eigenaar die altijd voor je klaarstaat. Zijn vrouw maar voor weinig geld de meest lekkere gerechten klaar. Probeer hier zeker de Aloo Paratha. Het is zeer basic maar je hebt wel een eigen badkamer en toilet.

Prijs per overnachting vanaf € 8

Meer informatie


hotel tip jodhpur

Ratan Vilas

Heeft prachtige architectuur en het interieur is volledig in tact gehouden waardoor je het gevoel hebt terug in de tijd te gaan. Ratan Vilas is omringd door een grote netjes onderhouden tuin met zwembad en voelt als een oase van rust na een wandeling door de chaotische stad.

Prijs per overnachting vanaf € 81

Meer informatie