Dit zijn de hipste wijken van Johannesburg

Aan de rand van Johannesburg is nog duidelijk de ontstaansreden van de stad te zien. Een opeenhoping van goudgeel zand ligt als een barricade om de Zuid Afrikaanse metropool heen. De term ‘goudgeel’ slaat overigens niet alleen op de kleur, maar ook op de delfstof waarmee de stad groot is geworden. Duizenden mijnwerkers namen hun intrek in Johannesburg om in één van de naburige goudmijnen hun pikhouweel ter hand te nemen om het waardevolle edelmetaal te delven. Wat men echter niet verwacht had, was dat de bevolking van Johannesburg ook na deze goudkoorts bleef stijgen. Met de toename van de hoogbouw en grootsteedsheid kreeg de stad al snel een allure die sterk doet denken aan het Amerikaanse Chicago.

Door deze groei kreeg ‘Joburg’ helaas ook te maken met problemen als criminaliteit, verpaupering en leegstand. Investeerders bleven weg, hoger opgeleiden verhuisden en de stad kwam in het verdomhoekje terecht. De laatste jaren is er hard gewerkt aan dit slechte imago, en met succes. Westers ogende koffietentjes, eigentijdse kledinglabels en talloze culturele initiatieven sieren inmiddels een aantal wijken van Johannesburg, waarmee de stad zich ontdoet van de mantel der negativiteit. Drie onontdekte wijken zijn hierbij zeker een bezoekje waard.

Newtown

De naam zegt het al een beetje, Newtown was een van de buurten die zich sterk ontwikkelde tijdens de goudkoorts. Na de apartheid zag men de potentie in Newtown om te evolueren van pauperbuurt naar kekke ontmoetingsplek. Kleine zelfstandigen haalden hun voordeel uit de leegstand, ontdekten waar behoefte aan was en zo ontstonden tientallen kledingzaken, koffiebars en cadeauwinkels. Geen gouden randje meer door het mijnbouwverleden, maar juist door het stralende straatbeeld. Zowel blanke als niet-blanke Zuid Afrikanen spreken hier met elkaar af en nemen deel aan een breed aanbod in initiatieven en evenementen.

Foto 2 JB

Foto 1 JB

De Critical Mass Bikeride is zo’n evenement, dat iedere laatste vrijdag van de maand spontaan ontstaat. Deze nachtelijke fietstocht dwarsboomt het drukke verkeer van Johannesburg en brengt je door een groot deel van de stad, waaronder ook Newtown. Je kunt ieder moment in- of uittreden. Doe dat ook vooral bij The Sheds, een overdekte markt waar je heerlijk kunt eten terwijl plaatselijke bands zich uitleven op de bühne. Laat je verleiden door geuren, smaken en een kleurrijke afspiegeling van zowel gerechten als van bevolkingsgroepen die The Sheds bezoeken.

Foto 3 JB

ZA-55

Maboreng

Maboreng is de wijk waar creatieve geesten een ziel hebben gegeven aan een voorheen troosteloze buurt. De hoofdstraat Fox Street herbergt cafés en eetgelegenheden uit binnen- en buitenland die zich richten op jongeren, gezinnen en… backpackers! Het is men gelukt om zelfs de meest simpele gerechten van de kaart heerlijk te laten smaken. De Zuid Afrikaanse gastvrijheid schijnt ook door in de keuken, aangezien er ook veganistische, koosjere en vetarme versnaperingen te verkrijgen zijn. Schuif aan bij deze tentjes en ervaar hoe het stereotype beeld van Afrika hier volledig aan gort wordt geslagen.

Foto 7 JB

Foto 4 JB

Het ambitieuze imago van de wijk sluimert ook door in de manier van overnachten, zoals je zult merken bij Curiocity. Ondanks dat dit hostel pas en paar jaar bestaat heeft het nu al de sfeer van een doorgewinterde kroeg. Backpackers en plaatselijke jongeren treffen elkaar hier en smelten samen in de laagdrempelige backpackerscultuur . Wanneer je wilt slapen in de meest bijzondere kamer van de stad, boek dan de zogenaamde sculpture room. Dit golfplaten huisje annex kunstproject zit verstopt op het dak van een nabijgelegen kantoorpand en wordt gerund door Curiocity. Vanuit een kleurrijk minihuisje met eigen voorzieningen kijk je uit over het Central Business District van Johannesburg. Vanuit je bed de skyline wakker zien worden, douchen op het dak en koken met fantastisch uitzicht, de sculpture room is erg moeilijk te overtreffen!

Foto 5 JB

Braamfontein

Vlakbij het zakencentrum van Johannesburg ligt de wijk Braamfontein. De naam klinkt al mooi in de oren, maar er is meer moois te ontdekken dan alleen de naam. Iedereen die van slowfood en cultuur houdt, komt vroeg of laat naar de Neighborgoods Market. In een omgebouwde parkeergarage staan tientallen jonge, gepassioneerde chefs de sterren van de Zuid Afrikaanse hemel te koken. Waar voorheen stinkende auto’s en busjes stonden, staan nu pannen, schotels en potten vol met diverse heerlijkheden te borrelen. Het is een ontmoetingsplaats voor vriendengroepen die soulbandjes en songwriters komen spotten, nieuwe smaken op willen doen of gewoon een biertje willen drinken. Koks staan met een brede lach te roeren, proeven en kletsen met hun klanten, die hier ook komen om nieuwe contacten te leggen. Van parkeerplaats naar ontmoetingsplaats, nog een voorbeeld van een van de vele moderne verschuivingen die plaatsvinden in Johannesburg.

Foto 6 JB

ZA-59

Johannesburg heeft veel meer te bieden dan haar imago doet vermoeden. Erg jammer, want ‘Joburg’ is zo veel meer dan alleen een aankomstplek voor safaritoeristen. Nu je van het bestaan van bovenstaande wijken af weet, blijf je hopelijk  wat langer plakken in de culturele goudkusten van deze opkomende wereldstad. Benieuwd naar het reisaanbod voor een avontuurlijke trip naar Zuid-Afrika? Kijk dan eens op Footprinttravel.nl.