Het mooiste National Park van Oeganda: Kidepo

Oeganda. Het was een bestemming die op mijn wishlist stond vanwege de berggorilla’s die je hier nog in het wild kunt zien. Inmiddels kan ik dit van mijn lijst strepen en kan ik niet anders zeggen dan dat het te gek was! Duur, maar heel erg de moeite waard. Tegelijkertijd ben ik verliefd geworden op Oeganda; wat een supermooi en groen land. Vooral Kidepo National Park in het uiterste Noorden bij de grens met Zuid Soedan vond ik fantastisch!

Kidepo National Park

Kidepo heeft nogal een imago probleem. Nog niet zo lang geleden was het er ronduit onveilig en was het voor toeristen niet mogelijk naar dit afgelegen gebied te reizen. Sinds een jaar of 5 is de situatie er echter stabiel en is er geen reden om er niet naar toe te gaan. Hoewel het erg dicht bij het licht ontvlambare Zuid Soedan ligt, merk je daar in Kidepo niets van. Uitgestrekte savanne, ruige bergketens op de achtergrond, veel wild en bijna geen andere toeristen; dat is Kidepo. Klinkt goed toch?

Schermafbeelding 2014-09-08 om 20.27.03

Schermafbeelding 2014-09-08 om 20.26.54

Schermafbeelding 2014-09-08 om 20.26.43

Hoe kom je er?

Tja. Dat is nog niet zo makkelijk. Je kent er met het openbaar vervoer komen, maar dan doe je er echt dagen over. Sowieso is reizen door Oeganda wel een stuk makkelijker als je een eigen auto tot je beschikking hebt. Met €60 per dag voor een 4×4 vallen de kosten ook nog best wel mee. Zeker als je bedenkt dat je dan ook geen vervoer hoeft te regelen voor in de national parken zelf.

Vanaf de hoofdstad Kampala rijd je in ongeveer 14 uur naar Kidepo toe. Het beste is het om dit te verspreiden over 2 dagen, want de rit is behoorlijk pittig en hobbelig. Zeker vanaf Gulu. Vanaf daar merk je echt dat je off the beaten track bent. Een gemiddelde snelheid van 30 kilometer per uur zul je nog net halen…

Schermafbeelding 2014-09-08 om 20.26.21

highlights oeganda

Schermafbeelding 2014-09-08 om 20.25.53

Schermafbeelding 2014-09-08 om 20.26.31

Wat maakt Kidepo zo gaaf?

Vooral eigenlijk de uitgestrektheid en het desolate gevoel dat je er krijgt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in het national park zelf te slapen in je eigen tentje. Er zijn 2 campings, wat eigenlijk niet meer is dan een vlak stuk land en een kleine overkapping waar je kunt schuilen als het regent. ’s Avonds hoor je leeuwen brullen, hyena’s krijsen en knabbelen de hagedisjes aan je tent. Dichter bij de natuur kom je bijna niet! Het is trouwens wel verplicht om een gids bij je te hebben als je wilt kamperen. Zo’n gids is bewapend, you never know, en houdt ’s nachts ook het vuur brandend om het wild op afstand te houden. Mocht dit je nou allemaal iets te avontuurlijk zijn, zijn er ook betaalbare banda’s waar je in kunt slapen of je kiest voor de luxe Apoka Safari Lodge; een supermooie lodge inclusief zwembad en wild voor de deur, maar wel erg duur.

Als je een reis naar Oeganda overweegt, zou ik zeker Kidepo National Park niet overslaan. Informeer altijd kort voor je gaat even naar de actuele situatie, maar laat je vooral ook niet afschrikken door allerlei spookverhalen. Het is de rit meer dan waard!

Reisinfo

Beste reistijd: December tot maart & juni tot september
Visum: Krijg je bij aankomst. Kosten: 50 dollar.
Goedkoopste vliegticket aanbieder: Cheaptickets.nl
Beste hotel en hostel deals: Booking.com