Het beklimmen van de ‘Ghost Tower’ in Bangkok

Update: Helaas pindakaas de Ghost Tower is definitief gesloten.

Een toren van 49 verdiepingen hoog die, naarmate je hoger komt, er steeds meer vervallen uitziet. Je stapt de laatste treden van de lange klim omhoog en staat plotseling in de open lucht met een fantastisch uitzicht over heel Bangkok, 360 graden om je heen. Deels door de klim en deels door de hoogte klopt je hart in je keel en besef je dat je op een randje staat, met recht voor je een diepte van 185 meter. Welkom op de ‘Ghost Tower’ in Bangkok.

beklimmen

reisjunk_bangkok-1-3

De Ghost Tower.

De Sathorn Unique Tower, wat zijn echte naam is, is in 1997 gebouwd. Vanwege de economische problemen op dat moment, is hij echter nooit afgebouwd en staat dus al leeg sinds die tijd. Nadat je vanaf Khao San de pont hebt genomen naar Sathorn (heeft ook een treinstation) is de toren makkelijk te bereiken. Uit het niets doemt de enorme toren op en kan het avontuur beginnen!

bangkok ghost tower

Spookverhalen en gevaren

Op 5 december 2014 heeft een Zweedse toerist zelfmoord gepleegd door zichzelf op te hangen in deze toren. De persoon in kwestie is pas na een paar weken gevonden, dus dat geeft wel aan hoe verlaten de toren is! De Thai geloven in geesten en zeggen dat het er spookt. Vandaar ook de naam ‘Ghost Tower’. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen de Ghost Tower op hun planning staan, maar dat neemt niet weg dat het nog steeds gevaarlijk is: ontzettend veel gaten in de vloer, beton wat afbrokkelt en diepe liftschachten.

ghost tower

Illegaal maar toch entree betalen

Omdat er tegenwoordig zoveel mensen de toren willen bezoeken, is er een soort regeling getroffen, waarbij (op het moment van schrijven) de poort van het terrein om 6 uur in de avond eventjes open gaat zodat je naar binnen kunt. Vervolgens betaal je de bewaker 500BHT (ongeveer 15 euro) en mag je de trappen gaan beklimmen. Als je arriveert voor 6 uur, is het vrijwel onmogelijk om toegang tot de toren te verkrijgen, vanwege de security die dan aanwezig is.

reisjunk_bangkok-1-4

De klim naar boven

De klim van 49 verdiepingen kost aardig wat energie, zeker met temperaturen van boven de 30 graden! Het is dan ook zeker aan te raden om voldoende water mee te nemen voor dit avontuur. Alle zweet en vermoeidheid is snel vergeten zodra de laatste trappen beklommen zijn, omdat het uitzicht nou eenmaal waanzinnig mooi is!

Het begon allemaal met deze video van ‘Team Farang’, twee freerunners die video’s maken van hun avonturen. De video ging viral en sindsdien bezoeken steeds meer en meer mensen de toren. Hoe lang dit nog mogelijk zal zijn is maar de vraag…

reisjunk_bangkok-1-2

Voor degenen die dus naast de standaard attracties van Bangkok het echte avontuur willen opzoeken, is de Ghost Tower een aanrader. Let vooral goed op je bezittingen en jezelf: de toren is niet bedoeld als toeristische attractie en blijft dus een gevaarlijk gebouw om te beklimmen.

Check hier onze tips voor leuke guesthouses in de buurt bij Khao San Road.