De highlights van Maleisisch Borneo

Hoewel Maleisisch Borneo een stuk minder druk bezocht is dan West-Maleisië, is het zeker niet minder de moeite waard. Hou je van avontuur, ongerepte jungle en exotische dieren en planten, dan is Maleisisch Borneo zeker iets voor jou!

#1 Neusapen spotten in Bako National Park

Bako National Park bestaat voornamelijk uit zandsteenformaties en oerwoud. De ingang van het park is bereikbaar per longtailboot via de Zuid-Chinese Zee. De kustlijn van Bako NP kenmerkt zich door moeras en mangrovebossen. Hier zijn neusapen te spotten, die enkel nog op Borneo voorkomen. ’s Avonds kun je een nachtwandeling maken door de jungle. Doe dit wel onder leiding van een gids. Met behulp van speciale zaklampen weten ze de meest bijzondere dieren op te sporen.

#2 Slapen bij de voormalige koppensnellers

Op Borneo heb je de mogelijkheid om te overnachten bij de Iban. Dit zijn de voormalige koppensnellers. Je slaapt in een traditioneel longhouse dat voornamelijk is gemaakt van bamboe. De Iban zijn zeer gastvrij en verwelkomen je geheel volgens eeuwenoude tradities met dans en een glaasje rijstwijn (tuak). Ze laten je graag hun eeuwenoude jachttechnieken zien, zoals jagen met een blaaspijp. Wat ze ook graag laten zien is hun verzameling mensenschedels uit de tijd dat koppensnellen nog tot hun activiteiten behoorde…

IMG_4764

#3 De hoogste berg van Zuidoost Azië beklimmen

Met 4101 meter hoogte is Mount Kinabalu de hoogste berg van Zuidoost Azië. Een beklimming naar de top is een ware belevenis. De beklimming gaat vrij stijl omhoog en af en toe moet je gebruik maken van touwen en ladders. Voor de beklimming van de berg heb je een vergunning nodig. Deze zijn te verkrijgen in het Kinabalu National Park, dat aan de voet van de berg ligt.

IMG_0461

DSC07568

#4 Het oerwoud in over de Kinabatangan Rivier 

In het oosten van Maleisisch Borneo stroomt de Kinabatangan rivier dwars door het oerwoud. Een boottocht per longtailboat geeft je de mogelijkheid de enorme variëteit aan wilde dieren te bewonderen. Van kleurrijke bijeneters tot slangen en van krokodillen tot orang-oetans. Als je geluk hebt, kun je zelfs dwergolifanten spotten. Deze worden voornamelijk actief rond de schemering.

3 (102)

4 (52)

1 (58)

#5 Duiken bij Sipadan

Voor de oostkust van Maleisisch Borneo ligt het eiland Sipadan dat tot de top 5 van de mooiste duiklocaties ter wereld behoort. Schildpadden, diverse soorten haaien, roggen en koraalvissen zijn er volop te zien. Om het kwetsbare gebied te beschermen, mogen er per dag maximaal 120 mensen duiken. Je hebt dus een vergunning nodig die je het beste zo vroeg mogelijk kunt aanvragen.

Reisinfo Borneo

Beste reistijd: Juni t/m augustus
Visum: 
Krijg je bij aankomst
Goedkoopste vliegticket aanbieder: Cheaptickets.nl
Leuke hotel en hostel deals:
 
Booking.com