Beklim de heilige Adam’s Peak in Sri Lanka

Dit artikel is geschreven door Mirjam Groot Beumer en is onderdeel van de Reisjunk bucket list, een bucket list geschreven door onze volgers.

5500 treden heen in de holst van de nacht, 5500 treden terug bij de vroege ochtendgloren, met als ultieme beloning een zonsopgang in de meest magische sfeer. Dat is in een notendop de pelgrimsklim van Adam’s Peak. Je hoeft niet gelovig te zijn om de magische sfeer van deze berg te proeven. Het is een kwestie van meemaken. De zonsopgang zien vanaf deze plek is een must-do!

Pelgrimstocht?

Adam’s Peak is de meest geliefde berg in Sri Lanka door zowel boeddhisten, hindoes als christenen. De naam Adam’s Peak geeft het al een beetje weg. Volgens de christenen is dit namelijk de berg waar Adam zijn eerste voet op aarde zette, volgens de boeddhisten is Sri Pada de eerste plek waar Boeddha voet aan grond zette in Sri Lanka en volgens de hindoes geldt dit hetzelfde voor god Shiva. Een magische plek dus voor vele pelgrims. In het bijzonder de boeddhisten, die in december hier de aftrap hebben van het ‘klim’seizoen. Het beklimmen van deze berg wordt gezien als een heuse pelgrimstocht. Bovenop de berg vind je dan ook de ‘voetafdruk’ van Adam/Boeddha/Shiva en dat is eigenlijk waar de vele pelgrims voor komen.

beklimmen

Moet ik mij voorbereiden?

Om de klim te doen heb je niet perse een beregoede conditie nodig en ook een trainingskamp vooraf is geen must. Het enige wat je wel moet hebben is een flinke dosis doorzettingsvermogen en de acceptatie dat je de dag erna iets (behoorlijk) minder soepel loopt.

voorbereiden adam's peak

Hoe kom ik bij Adam’s Peak?

De berg ligt in het hooggebergte gebied van Sri Lanka. Het plaatsje Dalhousie ligt onderaan de berg en is een perfect startpunt voor de klim. Vanuit verschillende plekken in het land kun je de trein nemen naar Hatton en dan de bus (2 uur) of tuk tuk (1 uur) naar Dalhousie. Alleen deze kronkelroute is al adembenemend mooi en absoluut de moeite waard.

En dan…

Ga op tijd naar bed, want om 2 uur is het toch echt wel tijd om op te staan. Om een goed plekje te vinden boven op de berg en ondertussen de nodige rustpauzes te houden, kun je het beste rond half 3 starten. De klim duurt zo ongeveer 3,5 uur (de gemiddelde klimconditie genomen…) Onderweg zijn er voldoende theehuisjes waar je drinken en eten kan kopen, maar je kan natuurlijk voor je gaat slapen ook al wat bananen, energierepen en water inslaan. Die suikers en energie heb je namelijk hard nodig, vooral op de terugweg wanneer je benen kunnen gaan trillen van de inspanning.

Het begin van de klim is easygoing, traptreden met daartussen vlakke stukken, maar na een uurtje komen dan toch echt die eerst pittige trappen. Het laatste gedeelte (laatste uur) is intens en zorgt ervoor dat je wel stopt met kletsen met je medeklimmer. Gelukkig zijn er leuningen die je een beetje helpen. Onderweg kom je al veel pelgrims tegen, die al boven zijn geweest of die samen met jou de klim aangaan. Van oude omaatjes die nog één keer met de hele familie de tocht maken tot aan jonge ouders met hun baby in de armen.

Eenmaal aan de top kijk je uit over een wolkendek, die uitnodigt om in weg te zakken. Op de achtergrond wordt het langzaam al iets lichter. Onder het geluid van chantende monniken loop je het platform op en zoek je een plekje voor het beste zicht. Zodra de zon op begint te komen, wordt er op trommels geslagen wat de sfeer alleen nog maar bijzonderder maakt.

Wanneer de zon eenmaal op is, kun je je missie voltooien met een slinger aan de bel en het zien van de ‘eerste voetdruk.’ Om vervolgens aan de weg terug te beginnen van ongeveer 1,5 uur met een glimlach op je gezicht.

7

Kosten voor Adam’s Peak?

Dat is het mooie, in verhouding tot de rest van de dingen die je kunt doen in Sri Lanka, bijna niets! Alleen het vervoer en de overnachting moet je betalen en eventueel een donatie aan de monniken op de berg. Voor een gereserveerd 2e klas plekje in de trein vanuit Colombo of Kandy betaal je ongeveer €3,50 en niet reserveren €1,00. De busreis naar Dalhousie is jawel… €0,46 en een tuk tuk ritje ongeveer €7,00. De guesthouses in Dalhousie verschillen behoorlijk, maar gemiddeld heb je voor €10,00 een prima plekje. Het uitzicht, de magie, de beleving en het bijzondere verhaal rondom deze berg maakt de Adam’s Peak een absolute bucket-list notitie waardig.

Beste reistijd Adam’s Peak?

De beste reistijd voor Adam’s Peak is van december t/m april. In deze periode heb je de meeste kans op een goed uitzicht zonder mist. Tussen mei en oktober heb je meer kans op dichte mist en moet je je dus afvragen of de klim het waard gaat zijn.

De beste hotels dichtbij Adam’s Peak

Omdat je midden in de nacht moet opstaan, wil je natuurlijk wil je in de buurt van Adam’s Peak verblijven. Zowel Queensark als Hugging Clouds zijn beide een ideale uitvalsbasis voor Adam’s Peak. Ze liggen op loopafstand en je krijgt er net wat meer voor je geld dan bij andere hotel of guesthouses in de buurt. Wil je na de hike naar bed en nog een dagje bijkomen dan is het slim om een extra nacht te boeken en pas de dag erna weer door te reizen.